UNSAR lansează platforma „Adevărul despre RCA”

UNSAR a lansat platforma de informare „Adevărul despre RCA”, care își propune să faciliteze accesul la informații clare, verificate și accesibile despre asigurarea auto obligatorie.

UNSAR lansează platforma „Adevărul despre RCA”

Inițiativa vine după acuzațiile COTAR, care nu ar lua în calcul și despăgubirile plătite de către FGA (Fondul de Garantare a Asiguraților) sau de faptul că există dosare care sunt încă în rezervă, și care urmează să fie soluționate.

Potrivit UNSAR, costul asigurărilor RCA este influențat de mai mulți factori, însă cei mai importanți sunt frecvența daunelor RCA (raportul dintre numărul daunelor și cel al polițelor emise) și dauna medie plătită pentru fiecare accident.

Ce ne diferențiază de alte țări? În primul rând, frecvența daunelor RCA este în România una dintre cele mai ridicate la nivel european (peste 6%). Adică, în fiecare an, din fiecare 100 de vehicule, cel puțin 6 sunt implicate în accidente cu pagube materiale, vătămări corporale sau decese.

România are astfel o frecvență medie a daunelor de aproape 3 ori mai mare față de Ungaria (2,2%) și de aproximativ 2 ori mai mare față de Slovenia (2,7%), Cehia (2,8%) și Polonia (3,3%).

De asemenea, pentru fiecare accident rutier, asigurătorii din România plătesc, în medie, în baza polițelor RCA, despăgubiri de peste 2.400 de euro, mai mult decât în alte țări din Europa Centrală şi de Est. De exemplu, în Croația, dauna medie RCA este 2.176 de euro.

Acest lucru înseamnă că, pentru fiecare accident, în România se plătesc despăgubiri cu până la 10% mai mari decât în Croația, cu 8% mai mari decât în Slovacia și cu 5-6% mai mari decât în Ungaria și Polonia.

În alte țări, valoarea medie a daunelor RCA depășește nivelul din România, însă frecvența mai redusă a accidentelor rutiere din aceste state compensează impactul final asupra costului RCA.

În concluzie, pentru a putea reduce primele de risc RCA, este esențial să se intervină asupra celor doi factori principali care influențează costul asigurării: frecvența ridicată a daunelor RCA, care se situează printre cele mai înalte din Europa, dar și dauna medie RCA, care înregistrează creșteri semnificative an de an”, se arată în comunicatul UNSAR.

Potrivit UNSAR, o asemenea evoluție în piața asigurărilor RCA poate fi realizată prin adoptarea cât mai rapidă a unor ajustări bine gândite la Legea 132/2017 privind RCA: „Aceste modificări trebuie să fie echitabile, având în vedere interesele tuturor părților implicate, și să genereze beneficii atât pentru consumatori (asigurați), cât și pentru persoanele prejudiciate în urma accidentelor rutiere provocate de asigurați”.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.