Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România – UNTRR informează transportatorii rutieri că autoritățile franceze au început să publice informații privind aplicarea legii salariului minim din Franța – MACRON în sectorul transporturilor.
Legea MACRON intră în vigoare pe 01.07.2016 și se aplică la toate operațiunile de transport efectuate pe teritoriul Franței (cabotaj, transport internațional, transport intracomunitar), cu excepția operațiunilor de tranzit și transporturilor ocazionale de persoane cu autocarul având ca origine un alt Stat Membru și finalizate în afara Franței.
Pentru informații detaliate, transportatorii rutieri pot accesa aici ultimele documente publicate de Ministerul transporturilor din Franța referitoare la aplicarea legii salariului minim din Franța – MACRON în sectorul transporturilor, respectiv:
· Prezentarea formalităților de raportare legate de detașarea șoferilor profesioniști în transporturile rutiere efectuate pe teritoriul Franței
· Întrebări frecvente privind detașarea în transporturile rutiere efectuate pe teritoriul Franței
· Remunerația orară minima în transportul rutier de marfa si de persoane efectuat pe teritoriul Franței
· Normele timpului de lucru în transportul rutier de persoane
· Normele timpului de lucru în transportul rutier de marfa
· CERTIFICAT DE DETASARE – mobilitate in interiorul grupului
· CERTIFICAT DE DETAȘARE – munca temporară
· CERTIFICAT DE DETAȘARE – Detașarea lucrătorului mobil sau navigant în contextul prestării efective de servicii de către o companie de transport pe teritoriul Franței.
Aceste documente vor fi în curând traduse în limba româna și publicate pe www.untrr.ro . Atenționăm transportatorii că formularele certificatelor de detașare sunt documente în lucru și nu trebuie utilizate deoarece nu reprezintă versiunea finală.
Reamintim că pe 9 aprilie 2016, Franța a publicat Decretul nr. 2016 – 418 privind modificarea codului muncii la societățile comerciale de transport, textul integral în limba franceză, alături de traducerea în limba română, putând fi consultate aici.
Acțiunile UNTRR și ale industriei de transport rutier împotriva aplicării legii MACRON în sectorul transporturilor rutiere
Pe 31 mai 2016, UNTRR a organizat un protest la sediul Reprezentanței Comisiei Europene din România cu scopul a atrage atenția asupra impunerii abuzive a legilor salariului minim din Franța (MACRON) și Germania (MiLoG) transportatorilor rutieri. Proteste similare au fost organizate de către asociațiile transportatorilor rutieri în alte 10 capitale europene.
Pe 13 iunie 2016, IRU a solicitat un moratoriu privind controalele Legii Macron în transporturile rutiere internaționale.
Pe 14 iunie 2016, UNTRR a organizat împreună cu asociațiile operatorilor de transport rutier internațional din alte 13 țări UE și non-UE un protest în fața Comisiei Europene exprimând nemulțumirea industriei de transport rutier cu privire la lipsa de acțiune a Comisiei Europene față de escaladarea măsurilor protecționiste în cadrul UE, precum legile salariului minim din Franța (MACRON) și Germania (MiLoG) impuse abuziv transportatorilor rutieri străini.
Măsurile legale ale Comisiei Europene împotriva Franței cu privire la MACRON
Pe 16 iunie 2016, Comisia Europeană (CE) a decis luarea de măsuri legale împotriva Franței și Germaniei din cauza consecințelor aplicării legilor acestor țări cu privire la salariul minim în sectorul transportului rutier, decizie care se datorează și eforturilor și acțiunilor UNTRR și membrilor săi.
UNTRR va continua să informeze transportatorii români imediat ce primește clarificări suplimentare ale autorităților franceze competente privind aplicarea legii salariului mini din Franța în sectorul transporturilor rutiere.
Uniunea Naționalã a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) este o organizație profesionalã și patronalã, neguvernamentalã, independentã, apoliticã, fondatã în 1990 pe principii democratice, care promoveazã și apãrã interesele transportatorilor rutieri pe plan intern și internațional, înregistrând de la înființare pânã în prezent peste 14.000 membri – operatori care efectueazã transporturi interne și internaționale de marfã și persoane.