VIDEO. Lotul 4 al Autostrăzii Lugoj – Deva a fost deschis circulației

Lotul 4 al Autostrăzii Lugoj – Deva, de 22 km, a fost deschis circulației, în 14 august, între localitățile Șoimuș și Ilia din județul Hunedoara, împreună cu 800 de metri din Lotul 3, care permit accesul mașinilor între acest sector din Autostrada 1 (A1) și rețeaua de drumuri naționale existentă.

Comisia de recepție a verificat calitatea lucrărilor de pe Lotul 4 și a constatat încă din 12 august, că acestea corespund normativelor. Însă Lotul 3 nu este încă gata, iar ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a venit la fața locului și a luat decizia ca reprezentanții CNAIR să preia cei 800 de metri, în baza unui proces-verbal de predare-primire, pentru a deschide circulației cei 22 de km aferenți Lotului 4. 

“Până la recepționarea lucrărilor de pe lotul 3, CNAIR va asigura desfășurarea circulației în condiții de siguranță pe cei 800 de m preluați. În baza unui plan pentru management al traficului stabilit împreună cu Poliția Rutieră, CNAIR va avea responsabilitatea doar pentru eventualele deteriorări cauzate de traficul rutier (parapete, marcaje sau semnalizări verticale). Orice  altă problemă legată de structura drumului rămâne în continuare în responsabilitatea Antreprenorului”, a anunțat CNAIR. 

Cât despre Lotul 3, CNAIR a explicat: “Consultantul nu a recomandat începerea recepției luni, 12.08.2019, deoarece nu au fost îndeplinite condițiile tehnice pentru demararea acestei proceduri. La acest moment, Antreprenorul Asocierea Teloxim Con – COMSA – Aldesa Construcciones – Arcadis Eurometudes lucrează pentru remedierea problemelor”, a comunicat CNAIR.

Lotul 4 al autostrazii Lugoj – Deva este parte integrantă a coridorului 4 Pan european ( Rin-Dunăre), iar pe traseul acestuia se află Dealul Soimuș, unde a fost pusă în operă una dintre cele mai spectaculoase lucrări de infrastructură din România.

Pe sectorul Sibiu – Nădlac al A1, accesul se va face pe la nodurile de circulație Ilia și Margina, iar intre cele două localități, traficul rutier se va desfășura pe rețeaua de drumuri naționale existentă. 

Antreprenorul acestui contract, în valoare de peste 419 milioane de lei, fără TVA, este Asocierea Tehnostrade EHNOSTRADE – Spedition UMB.

După deschiderea circulației pe cei 22 km noi, rețeaua de autostrăzi din România măsoară 829 de km.

Constructorii Lotului 3 acuză CNAIR că refuză recepția

Asocierea de firme care a construit Lotul 3 al Autostrăzii A1 Lugoj – Deva acuză CNAIR că refuză să recepționeze lucrările: 

„Împotriva acuzațiilor Companiei Nationale de Administrare a Insfrastructurii Rutiere (CNAIR), Asocierea responsabilă de proiectarea și construcția autostrăzii Lugoj-Deva, lot 3, formată din TELOXIM CON, COMSA, ALDESA CONSTRUCCIONES și ARCADIS EUROMETUDES, afirmă categoric că lotul 3 al autostrăzii Lugoj-Deva este perfect corespunzator, respectă standardele tehnice și de calitate ale unei autostrăzi europene și este 100% pregatită pentru desfășurarea traficului fără niciun pericol pentru utilizatori.

În opinia Asocierii nu există motive tehnice pentru ca CNAIR sa nu efectueze recepția proiectului. Asocierea a finalizat toate lucrările și confirmă că nu există impedimente de ordin tehnic sau contractual pentru punerea sa în funcțiune. Finisajele actuale sunt în afara corpului autostrăzii și se pot executa fără a încurca traficul, ceea ce înseamna ca nu împiedica recepția lucrării.

De asemenea, Asocierea considera o imprudență modul de a acționa al CNAIR din data de 13 august și anume, de a deschide în mod unilateral traficul la Nodul Ilia, în acest caz chiar existând posibilitatea unui risc pentru circulația utilizatorilor. Asocierea nu își asumă nicio responsabilitate cu privire la aceasta situație având în vedere ca s-a realizat recepția fără o coordonare corespunzătoare între Părți.

Asocierea doreste să sublinieze că a depus mari eforturi pentru finalizarea lucrărilor, luând în considerare nu doar lipsa plății lucrărilor efectuate (și certificate pentru plata), ci și nerespectarea de către CNAIR a deciziilor DAB (CAD) (Dispute Adjudication Board/Comisia de Adjudecare a Disputelor), derivate din pretențiile Asocierii de la începerea lucrărilor, care sunt obligatorii; și nu se pretează la un Proiect de asemenea anvergura și care de altfel este finanțat cu fonduri europene.

De asemenea Asocierea va informa și Autoritatile Comisiei Uniunii Europene care finanțează acest Proiect despre stadiul actual al acestui Proiect, astfel încât, dacă se consideră oportun, aceștia să aplice măsurile necesare”.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.