Camioane electrice: legătura dintre autonomie și sarcina utilă

Mulți transportatori cred că pentru a putea trece la camioane electrice au nevoie de o autonomie de cel puțin 500 km, dar adevărul este că o baterie neadaptată aplicației reduce mult sarcina utilă.

IAA 2024: Camion electric Scania cu autonomie de peste 500 km

„De exemplu, dacă misiunea de transport necesită o autonomie de 300 km, bateria suplimentară poate afecta nu doar sarcina utilă, ci și consumul de energie”, explică Hans Petersson, Senior Product Manager în cadrul Scania e-Mobility.

Ecuația dintre autonomie și sarcina utilă devine mai ușoară datorită sistemului modular Scania. Astfel, clienții pot opta pentru exact bateria necesară pentru nevoile lor.

De exemplu, pentru distribuția din centrele orașelor, cu sarcină utilă tipică de 10-12 tone, distanțe parcurse zilnic de maxim 300 km și încărcare în special la sediul companiei, Petersson recomandă bateria de 416 kWh cu o fereastră de încărcare (SoC) de 75%.

Pentru distribuția pe distanțe lungi, în care camioanele electrice circulă între depozite și centre logistice, în special pe autostrăzi, sarcina utilă tipică este de 24 de tone. De asemenea, autonomia maximă pentru 4,5 ore de condus la 80 km/h este de 360 km. Camioanele se încarcă atât la depou, cât și la destinație.

Pentru această aplicație, Petersson recomandă bateria Scania de 520 kWh cu SoC de 83%. Configurația medie de baterii a Scania se comportă bine și la încărcările intermediare, putând recâștiga 250 de km de autonomie în timpul pauzei de 45 de minute.

Scania oferă în prezent trei dimensiuni diferite pentru pachetele de baterii, două pentru instalarea pe șasiu și una pentru montarea sub cabină. Acestea pot fi combinate în patru tipuri diferite de baterii:

  • 416 kWh, cu greutate de 2.300 kg
  • 520 kWh, cu greutate de 2.920 kg
  • 624 kWh, cu greutate de 3.540 kg
  • 728 kWh, cu greutate de 4.160 kg

Ionuț PĂDURARU
ionut.paduraru@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.