Președinția României la Consiliul UE a ajuns în data de 11 februarie la un acord provizoriu cu Parlamentul European privind reforma care va determina reducerea emisiilor de carbon în transport. Acordul a fost aprobat de statele membre, în cadrul Consiliului UE.
Uniunea Europeană stimulează piața pentru vehiculele cu emisii scăzute și cu emisii reduse, încurajând utilizarea lor în achizițiile publice.
„Acest acord demonstrează angajamentul Europei de a reduce emisiile de carbon în domeniul transporturilor. Sectorul public poate juca un rol major în sprijinirea unor soluții ecologice inovatoare, prin luarea deciziilor corecte în politica sa de achiziții”, a declarat Rovana Plumb, în calitate de ministru interimar al transporturilor din România și de Preşedinte al Consiliului Miniştrilor de Transport în cadrul Uniunii Europene (UE).
Statele membre vor avea 24 de luni în care să adopte dispozițiile la nivel național, după intrarea în vigoare a directivei europene “vehicule curate”. Acestea vor raporta Comisiei Europene stadiul aplicării normelor la fiecare trei ani, primul raport fiind stabilit la 18 aprilie 2026.
Reforma stabilește obiective minime privind achizițiile de autovehicule, camioane și autobuze curate pentru perioada 2025-2030. Obiectivele sunt exprimate ca procente minime ale vehiculelor curate în numărul total de vehicule de transport rutier contractate prin achiziții publice.
Noile norme se vor aplica și unei game mai largi de servicii, inclusiv servicii publice de transport rutier, servicii speciale de transport pentru călători, colectarea deșeurilor, servicii de livrare poștală și colete.
Pașii următori
Președinția României la Consiliul UE a adoptat mandatul ambasadorilor statelor membre pentru fi prezentat la reuniunea viitoare a Comitetului Reprezentanților Permanenți al Consiliului. Ulterior, va avea loc aprobarea atât în Parlamentul European, cât și în Consiliul UE.