Actul constitutiv al ADITMB și zona adiacentă, semnat

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, președintele Consiliului Județean (CJ) Ilfov, Marian Petrache, și primarii localităților din Ilfov au semnat joi actul constitutiv al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară de Transport Metropolitan București (ADITMB) și zona adiacentă.

Printre primari s-a numărat, evident, și cel al orașului Voluntari, Florentin Pandele, soțul Gabrielei Firea, el rămânând în sală până la finalul ceremoniei.

Gabriela Firea a punctat că “prin decizia noastră comună, ne dorim să punem bazele unui proces profund de reorganizare și modernizare a sistemului și infrastructurii de transport pentru toți cetățenii din București și cele 40 de localități din Ilfov”.

“Regiunea noastră este cel mai puternic centru economic din țară, are un PIB de peste 125% din media UE, asigura aproximativ 25 % din totalul de locuri de muncă din țară, are o bună prognoză de creștere economică și demografică și zilnic se desfășoară peste 6 milioane de călătorii în București și Ilfov, acest număr fiind în creștere, conform previziunilor Planului de Mobilitate. În acest context, modernizarea și reorganizarea sistemului de transport pe întreaga zonă București – Ilfov reprezintă obiective prioritare, sistemul actual nefiind adecvat pentru dezvoltarea economică și socială a capitalei României și a județului Ilfov”, a adăugat ea.

București – Ilfov, regiune Smart

Gabriela Firea a explicat că înființarea ADITMB “creează cadrul instituțional și legislativ pentru extinderea transportului public de călători din București spre localitățile din Ilfov și invers, cât și posibilitatea realizarii unui sistem de transport eficient, integrat, durabil și sigur”.

Această structură este prevazută în Planul de mobilitate, aprobat de toate autoritățile locale, ca o etapă de bază în implementarea proiectelor prevăzute în plan.

În acest sens, asociația va avea atribuții extem de importante, printre care:

–  Coordonarea  implementării PMUD-BI 2016-2030 și actualizarea planului ori de câte ori este necesar

–  Elaborarea programului integrat de transport și circulație la nivelul regiunii pentru transportul public de călători și monitorizarea implementării lui;

–  Asigurarea integrării tarifare și introducerea sistemelor moderne de e-ticketing și management de trafic și transport

–  Elaborarea de norme, proceduri, standarde pentru toate tipurile de transport, ținând cont de practicile europene și noile tehnologii

–  Încheierea contractelor cu operatorii de transport public de călători și monitorizerea realizării acestor contracte și a indicatorilor de performanță

–  Asigurarea dispecerizării și monitorizării transportului

–  Efectuarea  plăților  compensatorii către operatori și urmărirea eficientizării cheltuielilor publice

–  Urmărirea implementării proiectelor de investiții

–  Coordonarea înființării unui centru de instruire, formare și dezvoltare profesională  pentru lucrătorii din domeniu.

“Ne dorim ca, împreună, prin decizia noastră de astăzi, să creăm cadrul pentru un transport modern, la standarde europene pentru toți cetățenii și vă mulțumesc pentru sprijinul dvs. București Ilfov trebuie să devină o regiune Smart nu numai prin oamenii ei, dar și prin calitatea sistemului de transport”, a spus Gabriela Firea.

Tichetul unic de transport

De asemenea, primarul general a explicat că “Primăria Capitalei aplică deja, ca și localitățile din județul Ilfov, prevederile din PMUD. Am început deja achiziționarea, în contextul dezvoltării transportului în comun, a 400 de autobuze noi euro 6 și a 100 de autobuze electrice, ceea ce considerăm că va ridica nivelul și calitatea transportului public în comun din regiunea București-Ilfov. O altă veste bună este că, împreună cu Metrorex, vom implementa, începând cu această toamnă, programul tichetului unic de transport. Acest bilet unic se va adresa atât companiilor de stat, RATB, Metrorex, CFR, dar și firmelor private, noutatea fiind că acest bilet este valabil și în autobuz, metrou, dar și în microbuzul unei firme private, licențiată în regiunea București-Ilfov”.

“Avem împreună o mare responsabilitate, este vorba despre aproape 3 milioane de cetățeni ai României, care locuiesc în regiunea București- Ilfov, iar în PMUD sunt înregistrate aproape 6 milioane de călătorii efectuate zilnic, deci iată încă o dată greutatea și importanța documentelor semnate astăzi. Sunt convisă că, dupa acest moment semnificativ și simbolic, vor urma și altele, pentru că avem împreună o datorie comună față de cetățeni și în ceea ce privește transportul, dar și sănătatea, educația, mediul”, a conchis Gabriela firea.

Petrache: Distanțele vor deveni mici și confortabile în transportul public

La rândul său, președintele Consiliului Județean Ilfov, Marian Petrache, a declarat: “Ca să vă daţi seama ce poate să facă o asemenea asociaţie de dezvoltare, mă întorc la Asociaţia de Dezvoltare Bucureşti-Ilfov, cea care a făcut din ISU Bucureşti-Ilfov cel mai dotat serviciu din ţară. Am făcut investiţii pe fonduri europene, în comun, Bucureşti-Ilfov, de peste 30 de milioane de euro. Atât ne permitea legislaţia la acel moment. Sunt convins că prin crearea acestei asocieri vom dezvolta un serviciu public pentru cetăţeni, astfel încât distanţele care ni se par mari astăzi să devină şi mici, şi confortabile în transportul public. (…) Am mare încredere că PMUD, la care s-a lucrat foarte, foarte mult timp, este cel care va rezolva problema de mobilitate atât pentru persoane, cât şi pentru mărfuri în această regiune”.

Prefectul Bucuresti sprijină demersul PMB

La evenimentul de semnare au fost prezenți atât prefectul Capitalei, Adrian Petcu, cât și prefectul Judetului Ilfov, Marius Cristian Ghincea.

Adrian Petcu, a felicitat-o pe Gabriela Firea că a reusit să finalizeze acest proiect, “să se semneze și să se consemneze constituirea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară de Transport Bucuresti- Ilfov, un lucru solicitat de foarte mult timp atât de cetățenii din București, cât și de către cei din județul Ilfov”. “Vreau să vă asigur că, așa cum am făcut-o și până acum, voi sprijini și voi susține tot ceea ce ține de instituția prefectului București, pentru realizarea obiectivelor acestei asociații”, a adăugat el.

La rândul său, prefectul județului Ilfov, Marius Ghincea, a declarat că “pasul făcut de noi astăzi va fi un salt uriaș pentru utilizatorii transportului public din regiunea București- Ilfov. Nu putem vorbi de dezvoltarea acestor două unități administrative fără să luăm în considerare că ele sunt interconectate, și nu numai în transport, ci în toate domeniile”.

“Transportul reprezintă un domeniu important al activității economice sociale. În sfârșit, s-au pus bazele pentru un transport de calitate la standarde europene. Toți edilii și toate unitățile administrativ-teritoriale au făcut politica cetățeanului, nu s-a mai făcut politică de grup, ceea ce este un mare câștig”.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.