Cumulul pensiei cu salariul va fi permis şi în cazul angajaţilor din sistemul public, în baza unei legi adoptate astăzi, de plenul Camerei Deputaţilor – for decizional -, cu 220 de voturi ”pentru”, 6 ”împotrivă” şi 41 abţineri (din partea opoziţiei). Apropiatele alegeri prezidenţiale i-au determinat până şi pe parlamentarii PDL să nu voteze împotriva prevederilor din Legea 329/2009 ce fusese aprobată în timpul Guvernului Boc şi care interziceau până astăzi angajaţilor de la stat să încaseze şi pensie, şi salariu, dacă nivelul pensiei nete depăşea salariul mediu brut.
Mai pe româneşte, bugetarii „deştepţi” vor „împuşca” două venituri din bani publici ocupând şi un loc de muncă sigur la stat, din care nimeni nu-i poate da afară şi pe care nu îl vor ceda în ruptul capului tinerilor şomeri, invocând lipsa experienţei acestora.
Manevra celor aflaţi la putere este pur electorală: pensionarii sunt cei mai disciplinaţi votanţi, spre deosebire de tineri.
Pentru a da un semnal în acest sens, la votul din plenul Camerei Deputaţilor a participat şi premierul Victor Ponta.
Deputatul PSD Ana Birchall a ţinut să spună de la tribuna Camerei că noua lege repară o nedreptate făcută de Guvernul Boc şi că de ea vor beneficia şi persoanele sub vârsta standard de pensionare, cum sunt cadrele militare şi alţi bugetari ce pot ieşi la pensie înainte de vârsta standard, adică la 45 de ani şi care, evident, nu ar vrea să-şi lase serviciul sigur de la stat.
Argumentul comisiilor de buget şi muncă ale Camerei Deputaţilor pentru revenirea la cumulul pensiei cu salariul în cazul bugetarilor este că, în prezent, ”prin stabilirea imperativă a limitei cuantumului pensiei până la care se poate realiza cumulul cu salariul, se produc discriminări, dar şi limitări ale accesului şi dreptului la muncă în sistemul public, pentru persoane cu pregătire temeinică, experienţă şi expertiză în anumite domenii, cum ar fi apărare, ordine publică, siguranţă naţională, compartimentele de protecţie a informaţiilor clasificate, departamentele de poliţie comunitară, oficiile de cadastru şi publicitate imobiliară, precum şi multe alte autorităţi şi instituţii publice”.
Mediul privat, cocoşat de dări la stat
În acest timp, cei circa 3,1 milioane de salariaţi din mediul privat vor trebui să asigure în continuare fondurile la buget pentru cei 1,183 miloane de bugetari privilegiaţii de la stat, în ciuda faptului că deficitul pentru pensiile celor 5,4 milioane de români nu este acoperit.
Colac peste pupăză, România a intrat în recesiune tehnică în T2 şi, cel mai probabil, nu va ieşi anul acesta. Investițiile străine directe au scăzut în primul semestru cu 10,3% faţă de nivelul celor din S1 2013, din aceeași perioadă a anului trecut, la aproape 1,2 miliarde de euro, arată Banca Națională a României.
Motivul principal pentru care preşedintele Traian Băsescu nu a promulgat reducerea CAS cu 5% la angajatori a fost că va produce un deficit de 18 miliarde de lei fondului de pensii, deoarece sunt cu 1 milion mai mulţi pensionari decât salariaţi. Legea a fost retrimisă Parlamentului spre revizuire, dar a trecut de Senat fără nicio modificare, astfel că va ajunge din nou la şeful statului, care o va fi obligat de data aceasta să o promulge.
Magda SEVERIN
Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU
Da’ ce credeati?! Ati uitat ca Ponta vine pe filiera Nastase de la Iliescu, taticul tuturor pensionarilor si al minerilor. ?Nu stiti, sau mai bine zis nu mai stiti cine anume i-a votat pe alde FSN ,PDSR ,PSD mai mereu? Pensionarii pacaliti! Ce i mai multi cu voie!