Guvernul va acorda ajutoare de minimis în valoare de 200.000 euro IMM-urilor care vor face investiţii pe o perioadă fiscală de 3 ani şi dacă vor înfiinţa 7 locuri de muncă pe care le vor păstra cel puţin 3 ani după finalizarea investiţiei, şi de 100.000 euro firmelor cu activitate în domeniul transportului rutier, dacă angajează 5 persoane, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern. Schema pentru emiterea de acorduri pentru finanţare va fi derulată din acest an până la 30 iunie 2014, cu posibilitatea prelungirii, iar plata ajutorului de minimis se efectuează în perioada 2014-2016, în limita bugetului anual alocat schemei. Autorităţile estimează că vor beneficia de aceste fonduri aproximativ 1.000 de IMM-uri.
Ajutoarele de minimis, totalizând 400 milioane lei (100 milioane euro), se vor acorda IMM-urilor pe o perioadă de 3 ani fiscali consecutivi, ca fonduri nerambursabile, în cuantum de 100% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile aprobate pentru finanţare.
Firmele le vor primi dacă se obligă că vor păstra toţi angajaţii existenţi la data depunerii cererii de finanţare şi că vor crea, până la finalizarea investiţiei, 5 locuri de muncă pentru ajutoarele de maxim 100.000 euro, respectiv 7 locuri pentru sumele cuprinse între 100.000 şi 200.000 euro. Dintre acestea, cel puţin două, respectiv trei locuri de muncă trebuie acordate unor persoane care nu au avut contract individual de muncă în ultimele 3 luni. Firmele trebuie să menţină aceste posturi încă 3 ani de la finalizarea investiţiei.
În plus, IMM-urile trebuie să nu mai fi primit ajutoare de minimis pe o perioadă de 3 ani fiscali consecutivi (anul fiscal în curs şi 2 ani anteriori) sau, în cazul în care au beneficiat de acestea, suma să nu fi depăşit plafoanele menţionate.
Firmele trebuie să prezinte un plan de investiţii pentru care solicită finanţarea, cu evidenţierea cheltuielilor eligibile, precum şi un studiu tehnico-economic din care să rezulte viabilitatea proiectului de investiţii şi eficienţa economică a întreprinderii solicitante în următorii trei ani de la finalizarea investiţiei.
Totodată, IMM-urile nu trebuie să aibă datorii la stat sau să se afle în proceduri de executare silită, insolvenţă, faliment, reorganizare judiciară, dizolvare, închidere operaţională sau lichidare.
Ajutorul de minimis se plăteşte după efectuarea cheltuielilor eligibile aprobate prin acordurile pentru finanţare şi verificarea de către angajaţii Ministerului de Finanţe a respectivelor cheltuieli.
În cazul construcţiilor cu scop industrial, valoarea maximă a cheltuielilor eligibile se determină pe baza unor standarde de cost, astfel încât firma beneficiară să nu poată deconta cheltuieli supraevaluate.
Ajutorul de minimis se acordă sub formă de fonduri nerambursabile de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Finanţelor Publice – Acţiuni Generale, măsurile de sprijin acordate nefiind supuse obligaţiei de notificare şi autorizare de către Comisia Europeană.
Ministerul Finanţelor Publice va păstra o evidenţă a ajutoarelor de minimis acordate în baza acestei schemei pe o perioadă de 10 ani fiscali de la data la care a fost acordat ultimul ajutor de minimis în cadrul schemei. Totodată, ministerul va verifica periodic, timp de 3 ani de la finalizarea investiţiei, respectarea îndeplinirii condiţiilor de către firmele beneficiare.
IMM-urile sunt definite ca societăţi comerciale cu un număr mediu de personal până la 249 raportat în anul anterior şi realizează o cifră de afaceri anuală netă de până la 50 milioane de euro.
Statul a mai acordat ajutoare de minimis pentru IMM-uri în cadrul unei scheme de 100 milioane euro pentru perioada 2007-2011, care a fost epuizată integral în 2010 prin aprobarea a 905 proiecte. Dintre acestea s-au realizat 821 de proiecte, beneficiind de ajutoare de 371,29 milioane lei din totalul disponibil de 397,17 milioane lei (100 milioane euro).
Ajutoarele au fost date cu aceleaşi plafoane, de 100.000 euro, respectiv 200.000 euro, fără ca firmele să fie condiţionate atunci de crearea de locuri de muncă.
“Aplicarea acestei scheme urmăreşte stimularea creşterii economice prin dezvoltarea sau modernizarea activităţii IMM-urilor, crearea de noi locuri de muncă şi are efect multiplicator în ceea ce priveşte dezvoltarea furnizorilor de materii prime, materiale, instalaţii şi utilaje, a prestatorilor de servicii”, se arată în Nota de fundamentare a actului normativ.
Magda SEVERIN
Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU
Pai sigur,tot aia cu bani trebuie sa beneficieze de ajutoare de la stat,pentru cei mici care incearca sa traiasca de pe o zi pe alta,le trebuie licente,atestate si cit mai multe taxe pentru a putea cei mari sa traiasca bine si sa primeasca fonduri nerambursabile,nu?
Ce face guvernul? Da ceva? De ce? A constatat in sfirsit ca prostia tututror celorlalte guverne a creat in Romania haos? Pai dar asta este scopul! Romania a devenit pentru o lunga perioada de timp de acum incolo o colonie si nimic nu se va rezolva pozitiv pina cind nu se va adopta o politica a socialismului democratic nu un capitalism al dezastrelor controlate. Dupa decenii de experiente similare cu cele ce se petrec la noi, America de Sud a inceput sa dea afara in suturi toate creatiile astea care ne toaca si al care se inchina toti oamenii politici romani ca la Dumnezeu ,adica FMI,Banca Mondiala, FED SAU ALTE “ORGANISME DE RECONSTRUCTIE SI DEZVOLTARE”.In Ecuador ,Banca Mondiala si FMI sint persona non grata din 2007!. Tarile sud americane in frunte cu Bolivia au creat ALBA, adica Alternativa boliviana pentru Americi ca raspuns la spolierea sistematica conceputa si executata de “comertul liber” practicat in special de SUA. Bolivia ofera gaze la preturi stabile ,Venezuela ofera petrol la preturi stabile si controlate, Cuba ofera asistenta medicala si instruieste viitoare cadre medicale la institutele sale de invatamint superior medical si cam nimeni din Conul sudic nu-si mai trimite copii sa invete la institutiile nord americane unde singura ideologie predata era distrugerea economica a celorlalti in beneficiul citorva privilegiati sau al speculantilor de la bursele din Londra sau New York. Lumea se schimba iar guvernul Romaniei da pomeni?Vrea ca sa fie pastrate 3 locuri de munca pentru cinci ani? Sau invers?Dar milioanele de locuri de munca romanesti disparute din 90 incoace in beneficiul transnationalelor europene sau nord americane cind le reinfiinteaza? CInd o sa-i dea voie Unchiul Sam sau Tante Merkel? Cind va inceta guvernul roman( asta sau altul!) sa-si spolieze proprii cetateni sau cind nu va mai da miliarde de euro anual BOR fara s-o auditeze in nici unfel?Unui om nu trebuie sa-i dai sa manince peste decit odata si duapa aia trebuie sa-l inveti sa pescuiasca pentru a se hrani singur. Romanii n-au nevoie de pomeni din care amaritii nu vor vedea mai nimic ci de guverne responsabile care sa puna inainte de toate interesul national. Daca nu stiu sa priveasca peste granita la Putin sau la China!. Altfel….100000 de euro reprezinta pretul unui camion articulat cu prelata gata de drum. In care eu personal i-as imbarca pe toti cei care au guvernat Romania din 90 incoace si pe urma l-as arunca intr-o prapastie adinca….
Buna
As vrea sa deschid o firma de transport incep de la zero.Mi se acorda fonduri UE sau ddoar daca as aveao anumita suma de bani sau masini.
Multumesc
Buna ziua,
As vrea sa deschid o firma de transport rutier! Sunt sofer de 5 ani si cred ca sunt in masura sa incep aceasta afacere! As vrea sa stiu de cati banuti am nevoie, la ce masura ma incadrez, ce e obligat, ce nu e, etc
…..Va multumesc
buna ziua…cu cine pot sa iau legatura ca sa pot accesa fondurile europene