Preşedintele Traian Băsescu a promulgat, miercuri, Legea privind finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România. El susţine că a primit foarte multe solicitări să respingă actul normativ şi admite că are atât puncte tari, cât şi vulnerabilităţi, dar a preferat să îl promulge decât să îl restituie Parlamentului.
“Şi această lege, în viziunea unora, este nenorocirea României şi încălcarea statului de drept. (…) Rezist şi acestui tip de presiune, pentru simplul motiv că am constat că este nelegitimă, nerealistă şi nu ar face decât să întârzie procesele şi aşa extrem de întârziate în ceea ce priveşte retrocedările. Legea are un set de puncte tari şi are şi câteva vulnerabilităţi. Prefer să o promulg decât să o trimit înapoi la Parlament, de unde nu mai ştim cum ar ieşi”, a spus Traian Băsescu, într-o declaraţie la Palatul Cotroceni.
El a arătat că Legea prevede implementarea soluţionării cererilor de retrocedare şi că „sunt termene clare atât pentru solicitanţi, cât şi pentru autorităţi”. Totodată, „se stabileşte o schemă clară de despăgubire: locurile în care nu se poate produce despăgubirea “în natură”, ci se trece la despăgubirea pe puncte”.
La punctele slabe, Băsescu a enumerat faptul că „reglementarea nu este clară în cazul în care se face restituirea pe un vechi amplasament şi pe un nou amplasament” şi că „valorificarea punctelor în numerar pentru că nu este prevăzută în lege”.
„România este singura ţară fostă comunistă care a mers pe principiul “Restitutio integrum”. Sunt ţări, precum Polonia sau Cehia, care au mers pe restituire de 20-30% şi asta a fost. Statul plăteşte pentru lucruri pe care nu le-a făcut. Naţionalizarea s-a făcut în urmă cu 70 de ani în urmă, acea generaţie este acum cel mult la pensie, iar faptul că România nu a preluat modelul ceh sau cel polonez arată faptul că există respect pentru proprietari”, a conchis şeful statului.
Magda SEVERIN