Basescu ataca la CCR modificarea Legii educatiei

Presedintele Traian Basescu a sesizat, vineri, Curtea Constitutionala cu privire la modificarea recenta a Legii educatiei nationale (Legea 1/2001) care instituie un nou regim de utilizare a patrimoniului universitatilor particulare, in sensul ca, in caz de dizolvare, lichidare sau desfiintare, patrimoniul le revine fondatorilor. Legea aflata la promulgare si contestata de seful statului la CC este initiata de deputatul Catalin Croitoru si senatorul Petru Filip, fosti parlamentari PDL care au trecut la PSD si care predau la universitatea privata condusa de Corina Dumitrescu. Mai sunt insa si alte modificari operate in legea intrata in vigoare de un an si un pic, printre care dreptul redat universitarilor de a preda si dupa pensionare, cat timp doresc.

Modificarea atacata de seful statului este cea referitoare la faptul ca o universitate va putea fi infiintata si de catre o singura persoana si in mainile careia se va intoarce intreg patrimoniul universitatii, atat cel initial cat si cel dobandit ulterior infiintarii, in cazul in care universitatea particulara se desfiinteaza, dizolva sau lichideaza. Mai mult, desfintarea universitatilor particulare se va putea face si la propunerea acestui unic fondator.

Spre deosebire, LEN prevede ca institutiile de invatamant superior particulare sunt fondate de o fundatie, asociatie sau de persoane juridice de drept privat, dar nu de o singura persoana. De asemenea, LEN prevede ca “desfiintarea universitatilor particulare se va face cu protectia intereselor studentilor”, articol care dispare prin Legea celor doi parlamentari PDL trecuti la PSD.

“Astfel, prevederea continuta de legea transmisa spre promulgare, potrivit careia patrimoniul institutiilor de invatamant superior particulare si confesionale particulare este proprietatea privata a fondatorilor si nu a persoanei juridice, constituie o ingradire a dreptului de proprietate asupra propriului patrimoniu al acestor institutii de invatamant superior, ca persoane juridice. In acelasi timp, prevederile potrivit carora dispozitia asupra patrimoniului institutiei de invatamant superior este conditionata de acordul fondatorilor, limiteaza dreptul de dispozitie, ca parte componenta a dreptului de proprietate al persoanei juridice”, sustine presedintele Traian Basescu, care mentioneaza ca in Constitutie se mentioneaza ca “proprietatea privata este garantata in mod egal de lege, indiferent de titular”.

In plus, seful statului mentioneaza ca modificarea legislativa incalca in fapt principiul constitutional al autonomiei universitare.

Pensionari la catedra, pe viata

Modificarea Legii 1/2011 a fost operata de Senat – for decizional – in 23 aprilie, si cuprinde mai multe prevederi, toate referitoare la invatamantul superior, printre care si aceea prin care profesorii care au implinit varsta de pensionare pot ramane in continuare la catedra cat timp doresc. In acest fel, cei tineri pierd sansa ce le-a fost acordata acum un an de legea atat de contestata in special de parlamentarii universitari – cara, iata, si-au vazut visul cu ochii.

Initiativa legislativa a senatorului Petru Filip si a deputatului Catalin Croitoru a intrunit 68 de voturi “pentru”, 7 voturi “impotriva” si 21 de “abtineri”. Senatorul Petru Filip este profesor universitar la Universitatea particulara “Dimitrie Cantemir” din Bucuresti, unde rector este fostul ministru desemnat in Guvernul Ponta, Corina Dumitrescu, iar deputatul Catalin Croitoru este lector universitar la aceeasi universitate particulara.

Pe de o parte, li se da dreptul profesorilor universitari de a ramane pe post si dupa implinirea varstei de pensionare, daca aceasta surbvine in timpul anului universitar.

Senatul universitar poate aproba insa prelungirea activitatii didactice si de cercetare, in calitate de titular in invatamant si cercetare, si dupa implinirea varstei de pensionare, pe baza unei metodologii stabilita de acest for – adica la fel ca pana acum, cand la Politehnica Bucuresti,spre exemplu, predau 200 de pensionari. Perioada de valabilitate a unei aprobari este de un an universitar, dar pentru anul viitor se da alta aprobare. Numarul total al personalului cu o astfel de aprobare nu poate depasi 2% din numarul total al posturilor didactice si de cercetare, se arata in proiect.

Alte modificari

Taxele de la universitatile private vor putea fi stabilite si de catre Senatul universitar, spre deosebire de legea originala, care stipuleaza ca taxele sunt stabilite doar de catre consiliul de administratie.

Totodata, se introduce structura de conducere numita Biroul senatului universitar.

Se mai prevede ca structurile si functiile de conducere ale universitatilor particulare, atributiile, durata mandatelor, precum si alte considerente legate de statutul acestora sunt stabilite de Carta universitara, cu avizul conform al fondatorilor si aprobate de senatul universitar. Deciziile definitive in acest sens apartin fondatorilor.

Incompatibilitatile din universitatile particulare nu mai sunt reglementate prin lege, ci prin Carta universitara.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.