Guvernul a adoptat, in sedinta de miercuri, Ordonanta de Urgenta privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale pentru Plati si Inspectie Sociala, care va verifica dosarele tuturor beneficiarilor de prestatii sociale, incepand cu 1 ianuarie. Prin noul act normativ se instituie sanctiuni intre 5.000 la 10.000 de lei atat administratiei centrale, cat si celei locale si beneficiarilor de prestatii sociale, in caz ca incalca legea.
Este, de fapt, o reorganizare la nivelul vechii Agentii, dar se suplimenteaza posturile de control. “Practic, reorganizam Agentia Nationala pentru Prestatii Sociale si introducem in cadrul ei Directia pentru Inspectie Sociala”, a anuntat Sulfina Barbu, ministrul Muncii. Totodata, va creste cu 287 numarul de posturi pentru Inspectia Sociala, 132 dinte acestea urmand a fi preluate de la Ministerul Muncii si 155 de posturi de la Inspectia Muncii.
Prin noul act normativ se urmareste reducerea birocratiei prin introducerea controlului la nivel local, fara a mai fi necesara aprobarea procedurilor de la minister. De asemenea, au fost introduse sanctiuni pentru administratia centrala, pentru cea locala si pentru beneficiarii de prestatii sociale. Astfel, va constitui contraventie si se va sanctiona cu amenda de la 5.000 la 10.000 de lei:
- impiedicarea in orice mod de catre administratia publica sau de catre persoanele fizice a inspectorilor sociali sa-si exercite atributiile de inspectie;
- refuzul persoanelor fizice de a duce la indeplinirea masurilor dispuse de inspectorul social dar si persoanelor juridice;
- refuzul persoanelor fizice si juridice de a pune la dispozitie documentele si informatiile necesare pentru realizarea actiunilor de control.
Potrivit Sulfinei Barbu, reorganizarea Agentiei Nationale pentru Prestatii Sociale trebuie pusa in vigoare de la 1 ianuarie 2012, reforma asistentei sociale urmand sa se produca gradual. “Vreau sa amintesc fiecarui beneficiar de prestatie sociala ca dosarele nu se modifica de la 1 ianuarie, ca nu trebuie sa vina cu cereri noi cei care sunt in plata, dar trebuie sa se astepte la controale din partea inspectiei sociale”, a precizat ministrul Muncii.
Adio, ajutoare sociale contra voturi!
Prin noua Lege a asistentei sociale, numarul prestatiilor sociale a fost redus de la 54 la 9, astfel ca o persoana va putea beneficia de la 1 ianuarie numai de un tip de prestatie. Pe vechea legislatie se permitea obtinerea de la 11 la 14 prestatii sociale, iar asistatii castigau mai mult daca stateau acasa decat daca ar fi muncit. Saptamana trecuta, Sulfina Barbu anunta neregulile descoperite in acordarea acestor prestatii de catre primari, “contra voturi”. In urma verificarilor, numarul beneficiarilor de venit minim garantat a scazut cu 44.241 de persoane, de la 232.366 familii si persoane singure in 2010 la 188.125 familii si persoane singure in 2011. Economia realizata este de 88 milioane lei.
Totodata, anul trecut erau 805.265 familii cu copii beneficiari de prestatii echivalente alocatiei de sustinere a familiei. Pentru aceste alocatii se plateau 631,2 milioane lei. “In 2011 avem aproximativ 348.000 familii cu copii, beneficiari de alocatie pentru sustinerea familiei, pentru care platim 222,5 milioane lei. Numarul beneficiarilor a scazut, doar prin verificarea mai atenta a dosarelor cu 457.265 beneficiari, iar economia realizata este de 400 de milioane”, a spus Barbu.
Handicap de forma
In cazul persoanelor cu handicap s-au descoperit si mai multe ilegalitati. Astfel, la Sibiu s-a constatat ca, din 430 persoane, doar 69 (16%) au primit in mod legal certificatul de handicap. Alte 283 (adica 65%) au primit in mod fraudulos certificatul de incadrare in grad si tip de handicap, iar 83 (19%) au fost incadrate cu un grad de handicap mai avansat decat in realitate. “La Sibiu este acum in lucru finalizarea anchetei, unde 1.600 de dosare vor fi reevaluate pana in ianuarie 2012, iar specialistii nostri estimeaza ca aproximativ 80% au un grad ridicat de suspiciuni privind acordarea ilegala”, a mai spus demnitarul.
Dupa reevaluarea de la Hunedoara, raportul de control arata ca in iunie erau in plata 18.626 persoane cu handicap, cu o crestere de 1.231 de persoane fata de decembrie 2010. “Dintre 18.626 persoane cu handicap, 90,43% erau incadrate in grad grav si accentuat. Din 180 de dosare verificate, 130 nu erau corect incadrati in gradul de handicap. La cele mai multe dintre aceste persoane sunt deja sistate prestatiile sociale, iar DGAPSPC Huneodara are deja proces pe rol cu acesti beneficiari nelegitimi”, a mai spus ministrul.
Numarul alocatiilor pentru sustinerea familiei a scazut in acest an cu peste 450.000, iar beneficiarii de venit minim garantat sunt mai putini cu 44.241. Economia facuta prin eliminarea celor care primeau pe nedrept aceste prestatii este de 488 de milioane de lei.
In fine, in cazul verificarilor facute de Casa Nationala de Pensii, in urma revizuirii medicale periodice a pensionarilor de invalidate, 6.894 de persoane au fost depensionate, ca urmare a recuperarii capacitatii de munca. Din totalul de 626.783 de pensionari de invaliditate rezivuibili au fost verificati 584.542.
Magda SEVERIN