După două zile de dezbateri în pas alergător, Bugetul de Stat şi Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat pe 2014 au fost aprobate, miercuri, de Parlament şi trimise preşedintelui Traian Băsescu. Avertizarea şefului statului că va restitui Legislativului aceste acte normative, pentru reexaminare, dacă nu se va renunţa la acciza de 7 eurocenţi la combustibil, a fost ignorată. Premierul Victor Ponta a solicitat ieri, de formă, o întrevedere cu preşedintele, dar la final Traian Băsescu l-a taxat: “Victor Ponta nu a înţeles ce am discutat”.
Premierul a ieşit însă vesel de la Cotroceni, cu aerul de “am făcut-o şi pe asta”, apoi le-a spus jurnaliştilor, tot într-o joacă, aşa cum ne-a obişnuit: “Urmează ca Parlamentul să aprobe Bugetul, să i-l trimită preşedintelui spre promulgare, iar acesta îl va respinge. Apoi va urma sesizarea la CCR, care va fi respinsă şi Băsescu va fi obligat să promulge Bugetul”.
Victor Ponta susţine că l-a rugat pe Traian Băsescu “să grăbească toate aceste proceduri până la sfârşitul lui decembrie, pentru ca la 1 ianuarie să avem bugetul aprobat, pentru binele oamenilor”.
Şeful Executivului a insistat că “preşedintele nici nu trebuie să fie de acord cu Bugetul, pentru că n-are nicio treabă cu el”. “Nu pe el l-au votat oamenii anul trecut. Dacă oamenii erau de acord cu politicile dlui Băsescu îl votau pe el”, a insistat premierul.
Timp pierdut
„Premierul nu a înţeles ce am discutat. El a înţeles că am discutat de Buget, eu am discutat despre acciză şi efectele ei”, a declarat Traian Băsescu, după întrevedere.
“Indiferent ce măsuri voi lua, de la 1 ianuarie se vor plăti şi salariile, şi pensiile. România nu rămâne fără buget, ci execută Bugetul anului trecut”, a explicat preşedintele.
Probabil că Traian Băsescu va retrimite chiar mâine Parlamentului, spre revizuire, proiectul Bugetului, cu tot cu motivaţiile pe care le-a enumerat în declaraţiile publice pe care le-a făcut din 20 noiembrie încoace. În acest fel, săptămâna viitoare plenul Parlamentului se va putea reuni să voteze şi să trimită din nou la promulgare legea de aprobare a Bugetului de stat.
Şah cu Băsescu
În mod evident, şeful statului are deja pregătită sesizarea către Curtea Constituţională – aşa cum a şi anunţat, de altfel – şi o va trimite cât mai rapid, pentru a nu fi acuzat că trage de timp. Dar când va fi luată în discuţie această sesizare nimeni nu ştie. În mod normal, CCR nu va putea lua o decizie până la sfârşitul anului.
Vom vedea însă care va fi următoarea mutare a lui Traian Băsescu, pentru că Bugetul nu cuprinde şi acciza, iar OUG nr. 102/2013 prin care Codul fiscal a fost completat cu această suprataxare nu a fost aprobată de Parlament pentru a fi trimisă preşedintelui, spre promulgare.
Iar a-l convinge pe Avocatul Poporului să sesizeze CCR pe tema OUG 102, pe motiv – real, ce e drept – că nu îşi dovedeşte “urgenţa”, aşa cum preşedintele a procedat în cazul Codului insolvenţei, este o adevărată utopie.
“Urgenţa” 102
În OUG 102/2013 sunt enumerate motivele pentru care “se impune adoptarea unor măsuri urgente pentru extinderea sferei de impozitare a construcţiilor, creşterea nivelului accizelor pentru unele categorii de combustibili, precum şi utilizarea cursului de schimb utilizat pentru determinarea accizelor pentru anul 2014”:
* necesitatea întreprinderii unor măsuri urgente de susţinere a creşterii economice şi de stimulare a investiţiilor, în lipsa cărora finanţarea economiei pe termen scurt şi mediu poate fi afectată;
* respectarea angajamentelor referitoare la eficientizarea sistemului fiscal, asumate de Guvern în Scrisoarea de intenţie şi în Memorandumul cu FMI;
* obiectivul stabilit prin Programul de guvernare, de creştere a veniturilor bugetare prin lărgirea bazei de impozitare;
* susţinerea creşterii şi asigurării stabilităţii financiare a economiei naţionale.
Acciza, în vigoare de la 1 ianuarie
Traian Băsescu va trebui să aibă o mutare minune, pentru că, independent de Bugetul pe 2014, noua acciză va intra în vigoare – vrem, nu vrem – la 1 ianuarie, conform prevederilor din OUG nr. 102/2013.
Iar manevra cu eliminarea din Memorandumul cu FMI a accizei de 7 eurocenţi nu ţine la premier, după cum bine s-a văzut în reacţia lui.
Fentările lui Ponta
De altfel, am putut constata recent cum i-a fentat Victor Ponta pe cei de la FMI în cazul Codului insolvenţei: le-a promis oficialilor instituţiei financiare internaţionale că proiectul de lege postat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Justiţiei va fi dezbătut şi aprobat în Parlament, până la sfârşitul anului.
Dar după ce membrii Misiunii au plecat din România, premierul a schimbat imediat foaia, transformând proiectul de lege în Ordonanţă de urgenţă, pe care a aprobat-o rapid, cu termen de intrare în vigoare în două săptămâni.
Altă manevră în forţă a fost revocarea procurorului Lucian Papici imediat după plecarea din România a responsabililor europeni cu MCV. Premierul a părut că cedează doar pentru a avea încununată cu succes vizita din Statele Unite ale Americii.
Carburanţii se scumpesc oricum
Victor Ponta pare preocupat, deocamdată, de comisia parlamentară pentru terenul din Călăraşi al fetei lui Băsescu, dar, oricât ar lungi-o cu acest tertip, nu va putea acoperi momentul dureros ce va veni pentru români odată cu noul an: scumpirea carburanţilor.
Aceasta va fi inevitabilă de la 1 ianuarie, prin schimbarea modului de calcul al accizelor la motorină şi benzină, care va urca preţul la pompă cu 19,6, respectiv cu 20,9%. Iar aceasta, independent de noua acciză de 7 eurocenţi – care va fi de fapt, cu TVA şi calculată la cursul leu/euro din 1 octombrie 2012, de 12 eurocenţi.
Magda SEVERIN