Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a fost convocat de urgenta duminica, la ora 11.30, pentru a emite un punct de vedere la sesizarea PDL, care a atacat la Curtea Constitutionala un articol din Hotararea Parlamentului prin care se stabilesc data si conditiile referendumului din 29 iulie. Este vorba despre articolul 3, care prevede ca “in situatia in care Curtea Constitutionala va stabili ca nu au fost indeplinite conditiile de valabilitate stabilite de lege, Parlamentul Romaniei va lua act de hotararea acesteia si va decide asupra procedurii de urmat“. Cu alte cuvinte, in caz ca nu se prezinta 50%+1 din numarul alegatorilor, Curtii ii ramane doar dreptul de a decide ca referendumul nu e valid, iar Parlamentul va proceda cum va dori – adica, ce s-o mai lungim, il va demite pe presedintele suspendat (tot de Parlament). Pare un scenariu absurd, caracterizat asa inclusiv de liderii Parlamentului, dar dupa pleiada de legi modificate in ultimele 2 saptamani, nimic nu mai e de necrezut. Dovada si faptul ca OUG nr. 41, blamata inclusiv de Barroso, nu a fost abrogata, asa cum a promis in scris Ponta, ci doar modificata pe ici, pe colo. De aceea a si fost atacata la CCR. Insa Biroul permanent a decis, in unanimitate – 5 deputati prezenti, 5 voturi -, ca sesizarea PDL la CCR este neintemeiata.
Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a anuntat, dupa sedinta Biroului permanent al acestei Camere, ca sesizarea grupului parlamentar al PDL la Curtea Constitutionala privind art. 3 al Hotararii Parlamentului 34/2012 este neintemeiata, decizia fiind luata cu unanimitatea celor 5 membri prezenti la sedinta.
Curtea Constitutionala se va pronunta asupra acestui articol marti, 24 iulie.
Amintim ca, in loc sa abroge pur si simplu OUG 41 privind referendumul, asa cum s-a angajat in scris premierul Victor Ponta fata de presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, Parlamentul a aprobat-o cu modificari.
Mircea Toader, liderul deputatilor PDL, a precizat ca sesizarea PDL pe aceasta tema a fost depusa la Curtea Constitutionala in urma cu o saptamana. “Am depus aceasta sesizare pentru ca Hotararea Parlamentului este foarte ambigua. E un lucru anormal si lasa deschisa posibilitatea ca Parlamentul sa decida peste Curtea Constitutionala”, a declarat Toader.
Curtea Constitutionala a decis, in 10 iulie, ca modificarea Legii nr. 3/2000 privind referendumul (presedintele sa fie demis cu majoritatea celor care voteaza la referendum),prin OUG 41/05.07.2012 este constitutionala, in masura in care asigura participarea a cel putin 50%+1 din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente.
Mai multe prevederi parsive s-au ascuns insa in Ordonanta 41, astfel:
- se desfiinteaza birourilor electorale din comune, orase si municipii; doar in cazul sectoarelor din Bucuresti se infiinteaza oficii electorale; se mentin sectiile de vot din strainatate.
- se elimina din procesele-verbale mentiunile privind alegatorii care au votat pe listele suplimentare
- tot din modelul proceselor-verbale este eliminata inclusiv litera la care se mentiona numarul stampilelor cu mentiunea VOTAT in sectia de votare, dar si daca una sau mai multe stampile dispar, ori starea sigiliilor de pe urne la incheierea votarii.
- Guvernul a introdus sintagma “numarul participantilor” la referendum, precizand ca acesta se calculeaza prin cumularea “numarului voturilor valabil exprimate la raspunsul “DA””, “a numarului voturilor valabil exprimate la raspunsul “NU”, la care se adauga numarul voturilor nule.
Magda SEVERIN