Cota de prefinantare a proiectelor UE, majorata la 20%

Cota de prefinantare a proiectelor UE a fost majorata de la 10% la 20% pentru lucrari finantate integral din fonduri nerambursabile si pentru investitii cu valoare eligibila mai mica de 1 milion lei, iar termenele de implementare a proiectelor nu vor mai putea fi modificate decat de maximum trei ori. Acestea sunt cateva dintre deciziile luate in sedinta speciala de vineri a Executivului, in cadrul unei Hotarari de Guvern adoptate pentru accelerarea absorbtiei fondurilor europene.

Prin noul act normativ au fost aprobate normele metodologice de aplicare a OUG 64/2009 privind gestionarea financiara a fondurilor europene. “Se introduc reguli foarte clare pentru fiecare structura de gestionare a fondurilor europene”, a declarat Leonard Orban, ministrul Afacerilor Europene.

Noile prevederi

1. A fost  majorata cota maxima de a acordare a prefinantarii de la 10% la 20% pentru proiectele care au integral finantare nerambursabila si pentru proiectele care au o valoare eligibila mai mica de 1 milion de lei. A fost luata aceasta masura avand in vedere ca pentru implementarea acestor tipuri de proiecte cota de 10% prefinantare era insuficienta pentru a asigura inceperea derularii activitatilor.

2. Cota de recuperare a prefinantarii din cererile de rambursare depuse a fost redusa de la nivelul de 30% la o cota cel putin egala cu cea conform careia s-a acordat prefinantarea la nivelul proiectului.

3. Beneficiarilor aflati sub incidenta ajutorului de stat/de minimis, care sunt obligati sa depuna garantii pentru obtinerea prefinantarii, li s-a creat posibilitatea ca aceasta garantie sa poata fi diminuata pe masura ce este recuperata prefinantarea. Aceasta modificare va permite beneficiarului sa-si imbunatateasca fluxurile financiare, mai ales daca aceasta garantie este constituita de un depozit colateral.

De asemenea, actul normativ include unele reglementari menite sa impuna beneficiarilor rigoare in stabilirea si desfasurarea activitatilor proiectului. In acest sens, Hotararea aprobata stabileste obligativitatea ca prin contractul/decizia de finantare, beneficiarul sa isi asume un calendar/grafic de depunere a cererilor de rambursare pe toata durata de implementare a proiectului, calendar care sa poata fi modificat de maximum 3 ori.

Sunt exceptate de la aceasta limitare proiectele cu o valoare totala mai mare de 50 de milioane de lei si a caror implementare presupune incheierea a mai mult de trei contracte de achizitie publica conform contractului/deciziei/ordinului de finantare, proiecte in cazul carora limitarea este stabilita la un numar cel mult egal cu numarul contractelor de achizitie publica necesare implementarii.

6 miliarde de euro, speranta de absorbtiei pentru acest an

Actul normativ preia in mare parte reglementarile Ordinului MFP nr. 2548/2009 si introduce o serie de prevederi menite sa imbunatateasca fluxurile financiare la nivelul beneficiarilor, dar si sa-i responsabilizeze pe acestia in privinta respectarii termenelor de implementare a proiectelor, termene asumate prin graficul de depunere a cererilor de rambursare aferent contractului de finantare.

Pentru acest an, Guvernul si-a propus sa atraga fonduri europene de aproximativ 6 miliarde euro.

Comisarul UE pentru Politica Regionala, Johannes Hahn, a venit, luni, la Bucuresti si a atentionat ca Romania trebuie sa atraga fonduri europene de circa 30 milioane euro saptamanal pana la finalul acestui an, pentru a beneficia in perioada 2014-2020 de acelasi nivel al fondurilor structurale.

Lucrarile din fonduri UE, incremenite in proiect

Aproape jumatate dintre proiectele UE prioritare derulate de Guvern au avansat extrem de modest in primele doua luni ale anului, cu un grad de executie si la jumatate de procent, sau nici macar nu au fost lansate, iar realizarile estimate pentru acest an au fost revizuite in scadere in unele cazuri.

Lista acestor proiecte, in valoare totala de aproximativ 8 miliarde euro, a fost convenita de Guvern cu Fondul Monetar International la sfarsitul anului trecut, majoritatea dintre acestea fiind atunci la un stadiu de executie cu putin peste 0%. Pentru multe dintre aceste proiecte, semnate in intervalul 2009-2011, Executivul s-a angajat sa ridice gradul de executie aproape de 50%, daca termenul de finalizare nu expira chiar in acest an.

Conform calendarului, proiectele trebuie finalizate in perioada 2012-2015, insa au slabe sanse de reusita.

Nivel zero de executie

Astfel, lucrarile pentru modernizarea sistemelor de alimentare cu apa din judetele Botosani, Satu Mare, Sibiu, Mures, Brasov, Galati si Valcea, de management integrat al deseurilor solide din judetul Arges, de reabilitare a sistemului de termoficare din Ramnicu-Valcea si de constructie a variantei de ocolire Carei au ramas la un nivel zero de executie.

Aceeasi situatie este inregistrata si in cazul altor proiecte, pentru care estimarea de realizari asteptate pentru sfarsitul acestui an a fost modificata in scadere. In aceasta ultima categorie se regasesc lucrarile de construire a varientei de ocolire Sacuieni (cu un nivel al realizarilor asteptate pentru finele acestui an de la 77% la 50%), de reabilitare poduri pentru CFR Brasov, Constanta si Timisoara (de la 89-99% la 40-80%) si de modernizare a statiilor de cale ferata Giurgiu Oas, Slobozia Veche si Calarasi Sud (de la 99,5% la 40%).

In cazul altor proiecte, ritmul de executie este extrem de modest, nereusind sa avanseze cu mai mult de 5 procente sau chiar jumatati de procent. Intr-o astfel de situatie sunt lucrarile de modernizare a infrastructurii de apa in judetele: Arad, Iasi, Timis, Covasna, Neamt, Bacau, Bistrita-Nasaud, Prahova si Dolj.

Lucrarile la Autostrada Cernavoda-Medgidia au avansat

La constructia autostrazii Cernavoda-Constanta, lucrarile pe tronsonul Cernavoda-Medgidia au avansat in grad de executie de la 5% la 15%, iar cele de pe tronsonul Medgidia-Constanta de la 65% la 71%, tinta fiind finalizarea acestora pana la sfarsitul anului.

Pentru autostrada Arad-Timisoara, gradul de executie a urcat de la 83% la 98,8%, iar pentru constructia variantei de ocolire a municipiului Alexandra s-a avansat ca nivel de realizare de la 4% la 12,4%, tinta pentru finalul acestui an fiind realizarea constructiei in proportie de 82%.

Magda SEVERIN


LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.