COTAR a bătut palma cu Mănescu

Printr-o minută semnată ieri la Ministerul Transporturilor (MT), reprezentanţii COTAR şi ai altor organizaţii din sectorul transporturilor rutiere (FPSSPR, PR, FNPFPR, FNPTR, CPISC) au stabilit cu ministrul Ramona Mănescu începerea, din 25 noiembrie, a dezbaterilor pe tema promovării, până la 16 decembrie, a câte unui unui proiect de Ordonanţă de urgenţă care să reglementeze două probleme „urgente”: combaterea pirateriei în transporturile rutiere şi activitatea de pregătire a persoanelor în vederea obţinerii permisului de conducere, ca urmare a suspendării OMT nr. 733/2013 prin hotărâre judecătorească.

În afară de aceste acte normative, părţile semnatare ale minutei au stabilit încă 4 puncte:

  • întocmirea Programului de transport persoane între Bucureşit şi localităţile din Ilfov, gestionat de AMTB, în vederea realizării atribuirii traseelor cuprinse în acest program, şi afişarea până la data de 31-12.2013;
  • promovarea proiectului OMT în vederea aplicării dispoziţiilor OUG nr. 11/2013 prin modificarea OMTI nr. 980/2011;
  • promovarea proiectului de revizuire a HG nr 69/2012;
  • promovarea imediată a OMT de reglementare a autorizării centrelor de pregătire a personalului de specialitate din domeniul transporturilor rutiere, a atestării lectorilor şi a examinării în vederea atestării profesionale a personalului de specialitate.

 „În vederea realizării acestor măsuri, apreciem ca fiind necesară, în prealabil, o informare care să vizeze dispoziţiile ce urmează a fi stabilite prin proiectul de Lege de aprobare a OG nr. 27/2011 privind transporturile rutiere, având în vedere că acest proiect de lege se află la finalul procesului de avizare în Camera Deputaţilor – Comisia pentru industrii şi servicii (solicitarea informării respective fiind făcută şi de către d-nul Ilie Cobrescu, din partea organizaţiilor prezente la întâlnire”, se arată în documentul remis redacţiei de Vasile Ştefănescu, preşedintele COTAR.

Amintim că solicitarea unei întâlniri cu ministrul Mănescu a fost transmisă de COTAR în 15 noiembrie şi cuprindea, la un punct final, discutarea unei probleme de ultim moment: introducerea accizei de 7 eurocenţi la litrul de carburant care „dacă se va aplica, va dirija, inevitabil, prin componenta de transport, creşterea preţurilor finale ale tuturor produselor de pe piaţă pentru consumatori”.

Atenţionam încă de pe atunci că o decizie în acest sens ar fi fost tardivă, întrucât acciza fusese aprobată cu o zi înainte, printr-o Ordonanţă de urgenţă ce a modificat Codul fiscal.

Aşa cum anticipasem, în minuta încheiată ieri subiectul accizei nu se mai regăseşte.

Daţi click pentru a vizualiza MINUTA şi pe semnatarii ei.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.