Plenului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) solicita tuturor fortelor politice, printr-un comunicat postat marti pe site-ul institutiei, sa nu aduca atingere prin disputele lor independentei Justitiei, atribut fundamental al sistemului judiciar. Totodata, CSM considera inoportuna luarea unor decizii definitive la sefia DNA si Parchetul General in perioada de provizorat institutional. De asemenea, Consiliul considera inacceptabil orice refuz de a pune in executare hotarari irevocabile ale instantelor sau CCR.
“Plenul CSM subliniaza ca independenta Justitiei presupune inclusiv executarea hotararilor judecatoresti. Ca urmare, considera inacceptabil orice refuz, din partea oricarei entitati sau puteri a statului, de a pune in executare hotarari irevocabile, pronuntate de o instanta de judecata sau decizii ale Curtii Constitutionale “, se arata in comunicat.
Plenul CSM a luat, marti, in discutie potentialul de afectare a independentei Justitiei prin activitati in desfasurare pe scena politica romaneasca.
De asemenea, Consiliul face apel la responsabilitate din partea tuturor actorilor politici si vectorilor de opinie de a se abtine in a vehicula potentiale candidaturi sau propuneri de numire in functii cheie in Justitie, cum sunt functia de procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si cea de procuror-sef al Directiei Nationale Anticoruptie.
“Plenul apreciaza ca inoportuna luarea unor decizii definitive in perioada de provizorat institutional. Totodata, Consiliul atrage atentia asupra riscului ca prin competitia politica interna marcate de derapaje de la principiul suprematiei legii sa fie subminate progresele din perspectiva indeplinirii conditionalitatilor Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV), cu grave consecinte in planul recunoasterii depline a Romaniei ca stat membru al Uniunii Europene”, informeaza sursa citata.
Premierul Victor Ponta a declarat marti, la o emisiune televizata, ca vor exista consultari cu factorii de decizie de la Bruxelles atunci cand la Bucuresti se vor face numiri la sefia DNA sau a Parchetului General. El a mai spus ca procesul de numire in aceste posturi va fi unul transparent.
La randul sau, ministrul de Justitie, Titus Corlatean, a anuntat ca s-ar putea ca propunerile la sefia DNA si Parchetului General sa fie facute inainte de Raportul pe Justitie, ce va avealoc in a doua jumatate a lunii iulie. (M.S.)