Preturile energiei electrice vor fi liberalizate in 2017 pentru clientii casnici si in 2013 pentru consumatorii industriali, potrivit unui proiect de lege adoptat vineri de Guvern si transmis Parlamentului spre aprobare. Initial, liberalizarea fusese stabilita pentru 2015 pentru consumatorii casnici, insa Guvernul a decis amanarea cu 2 ani a acestui termen – lucru anuntat, de altfel, si de presedintele Traian Basescu, chiar inainte sa primeasca vizita delegatiei FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale la Cotroceni, la inceputul anului.
Iuliu Plaveti, presedintele Autoritatii Nationale pentru Reglementare in Energie (ANRE), a declarat, dupa sedinta de guvern speciala, ca Autoritatea nu intentioneaza sa “miste” preturile la energia electrica in perioada urmatoare. “Dupa ce va fi aprobat de Parlament acest proiect de lege, vom putea spune ‘acesta este calendarul a ce se va intampla’. In momentul de fata, referitor la preturi in general, ANRE monitorizeaza piata, dar in momentul de fata nu va putem spune nimic despre o majorare. Nu intentionam sa miscam preturile in niciun fel in urmatoarea perioada”, a sustinut presedintele ANRE.
Clientii vulnerabili, protejati
In privinta consumatorilor casnici, proiectul de lege prevede ca Ministerul Muncii, Ministerul Finantelor si ANRE sa adopte masuri pentru protejarea clientilor vulnerabili.
Pentru masurile financiare de protectie, Ministerul Muncii si Ministerul Finantelor ar trebui sa elaboreze proiecte de legi speciale, pentru a spune cum se identifica acei consumatori vulnerabili si care va fi sustinerea financiara pentru acele categorii.
Masurile non-financiare, care intra in sarcina ANRE, pot fi luate in mod direct, in principal pentru persoanele cu dizabilitati. “Daca sunt persoane cu handicap si nu se pot deplasa, putem impune titularilor de licenta sa aiba personal care sa mearga sa incaseze bani, sa citeasca contorul, sa verifice defectiuni sau in cazul in care sunt persoane care au nevoie de aparate de respirat si in mod cert pentru acestia va fi o interzicere a deconectarii lor indiferent de plata sau neplata facturii”, a precizat Plaveti.
Amenzi de 10 ori mai mari pentru furnizori
Pe de alta parte, proiectul de lege prevede amenzi 10 ori mai mari pentru furnizorii de energie electrica ce incalca drepturile clientilor si alte dispozitii legale.
“In scopul unei protectii reale a clientilor finali de energie electrica de eventualele practici abuzive ale prestatorilor de servicii, se prevede inasprirea regimului de sanctionare a contraventiilor, cuantumul amenzilor fiind marit de pana la zece ori pentru incalcarea prevederilor legale, ajungand la 10% din cifra de afaceri a operatorului economic”, a aanuntat si ministrul Economiei, Lucian Bode.
Magda SEVERIN
Imagine: Jean-Mihai PALSU