Ministerul Finanțelor a publicat pe site un proiect de Ordonanță de urgență (OUG) cu noi modificări fiscale anunțate de ministrul Eugen Teodorovici, în 18 decembrie, într-o declarație de presă, și care urmează să fie adoptate de Guvern până la finalul acestui an, fără a fi discutate cu patronatele și sindicatele.
Ministrul Teodorovici a prezentat o întreagă listă de modificări pentru anul 2019, în frunte cu „taxa pe lăcomie”, ce se va aplica la nivelul ROBOR, astfel:
- la un nivel al ratei de 1,5%, taxa va fi zero
- la 1,51% – 1,7%, taxa va fi de 0,2%
- la 1,71 – 2,5%, lva fi de 0,4%,
- la 2,51% – 3%, va fi de 0,6%
- la 3,01% – 3,5%, va fi de 0,9%
- mai departe, la fiecare creștere de 0,5 puncte procentuale, taxa va crește cu 0,3%.
Teodorovici estimează un impact bugetar de 3,6 miliarde de lei dacă se depășeste pragul de 1,5%. „În funcție de lăcomia băncilor, vom vedea și care este impactul acestei măsuri”, a spus el.
Potrivit proiectului de OUG, contribuabilii sunt obligaţi să calculeze, să declare și să plătească taxa pe lăcomie până la data de 25 inclusiv a lunii următoare trimestrului pentru care o datorează.
Taxe majorate la energie
Însă și alte măsuri sunt cuprinse în acest proiect de OUG, printre care majorarea taxelor pentru firmele din energie şi telecom. „În energie şi telecomunicaţii, se majorează taxele ANCOM şi ANRE la 3%”, a precizat Teodorovici.
Este vorba despre 3% din cifra de afaceri realizată de firmele din domeniul energiei electrice şi termice, precum şi de firmele din telecomunicaţii. Consecința va fi majorarea facturilor către populație.
În plus, Executivul va impune un nivel minim pentru licitaţiile 3G, 4G şi 5G, începând de anul viitor, care este corelat şi cu numărul de ani pentru care se solicită acea licenţă. Aceste taxe minime vor varia între 2% şi 4% din cifra de afaceri din anul precedent prelungirii, care va fi înmulţită cu numărul de ani pentru care se acordă licenţa.
Prețul gazelor, plafonat
În schimb, preţul la gaze va fi plafonat la 68 de lei pe megawatt/oră, de la 1 ianuarie 2019 până în februarie 2022, atât pentru consumatorii casnici, cât şi pentru cei industriali, indiferent de vânzător.
„Necesitatea adoptării unei astfel de măsuri a rezultat din comportamentul incorect aplicat de producători, care vând gazul natural extras la un preţ de trei ori mai mare faţă de preţul de producţie. Unul dintre efectele măsurii este de majora potenţialul de creştere a economiei în ansamblul său”, a explicat ministrul Finanțelor.
Fondul pentru Dezoltare și Investiții va da împrumuturi pentru UAT-uri
Sursa de finanțare a Fondului o reprezinta imprumuturile în lei, acordate din disponibilitatile contului curent general al trezoreriei statului.
De asemenea, pensia socială minimă garantată se menține la 640 lei până la 1 septembrie 2019, când se majorează cu 10%, la 704 lei.
De asemenea, în cazul bugetarilor nu va mai fi plătită munca suplimentară efectuată peste durata normală a timpului de lucru de către personalul din sectorul bugetar încadrat în funcții de execuție sau de conducere, precum și munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale și în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, în cadrul schimbului normal de lucru, se vor compensa numai cu timp liber corespunzător acestora.
- deducerea unui cuantum din contribuţiile plătite, dar nu mai mult de 1%, cu condiţia ca această deducere să fie făcută înainte de convertirea contribuţiilor în unităţi de fond, din care 0,5 puncte procentuale din suma totala ce face obiectul operațiunii financiare efectuată pentru fiecare fond de pensii administrat privat să fie virată la Casa Națională de Pensii Publice;
- deducerea unui procent din activul net total al fondului de pensii administrat privat, dar nu mai mult de 0,07% pe lună, astfel: 0,02% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este sub nivelul ratei inflaţiei; 0,03% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este cu până la un punct procentual peste rata inflaţiei; 0,04% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este cu până la 2 puncte procentuale peste rata inflaţiei; 0,05% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este cu până la 3 puncte procentuale peste rata inflaţiei, 0,06% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este cu până la 4 puncte procentuale peste rata inflaţiei; 0,07% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este peste 4 puncte procentuale peste rata inflaţiei.”