Evaziunea fiscala, episodul II: Inspectie financiara la companiile de stat

Dupa lansarea controalelor amanuntite la transporturile de marfuri ce trec prin punctele de frontiera si raziilor prin piete, pentru depistarea legumelor fara acte, a venit randul companiilor de stat sa fie luate la bani marunti. Cel putin asa promite premierul Mihai-Razvan Ungureanu, in cadrul operatiunii “combaterea evaziunii fiscale”. Pentru regiile de stat a fost creat, marti, un organism nou de control, care nu va functiona in cadrul ANAF, ci in cel al Ministerului Finantelor Publice (MFP). Este vorba despre Inspectia economico-financiara pentru companiile de stat. Dar de ce nu a fost infiintata pana acum o astfel de directie? Cel mai bine stiu “baietii destepti”, dar vom vedea si daca primele rezultate ale inspectiei vor vorbi.

Practic, Guvernul a facut, marti, primul pas in aceasta directie: a aprobat normele metodologice privind infiintarea, organizarea si functionarea Inspectiei economico-financiare la companiile de stat. Potrivit purtatorului de cuvant al Executivlui, Dan Suciu, prin aceste norme s-au clarificat obiectivele de control pentru fiecare institutie in parte, respectiv Curtii de Conturi si aceasta directie constituita la nivelu Ministerului Finantelor.

Inspectia financiara la regiile de stat nu vizeaza direct evaziunea fiscala, ci un control mai aplicat al utilizarii banilor publici si este parte a acelor masuri despre care premierul a vorbit in urma cu doua saptamani, cand a cerut mai multa atentie in privinta utilizarii banilor publici si campaniei in privinta evaziunii fiscale, a mai spus Suciu.

Mihai-Razvan Ungureanu a cerut, imediat dupa ocuparea functiei de sef al Executivului, ca institutiile abilitate sa aduca la buget, in termen de 2 luni, venituri de 1,5% din PIB, din actiunile pe care le vor intreprinde pentru combaterea evaziunii fiscale, cu accent pe contrabanda cu alcool si cu produse vegetale. El a amintit ca “avem venituri de 33% din PIB, sub media europeana de 40%” si i-a asigurat pe sefii Politiei si ANAF ca au sprijinul sau “neconditionat pentru aplicarea masurilor necesare obtinerii acestui rezultat”.

Activitatea noii directii din cadrul MFP are in vedere o serie de aspecte economice si financiare in cadrul unor entitati de stat, precum regii autonome, companii nationale, societati comerciale de stat. Actul normativ stabileste, de asemenea, atributiile si competentele inspectiei economico-financiare, formele de exercitare a acesteia, drepturile si obligatiile organelor de inspectie si ale operatorilor economici verificati, contraventiile, sanctiunile si caile de atac.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PALSU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.