Finantare privata pentru blocuri ANL

 

Guvernul a decis, joi, prin ordonanta de urgenta, atragerea de capital privat, inclusiv prin concesiune de lucrari publice, de catre Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL), pentru construirea locuintelor cu chirie. Potrivit ministrului Dezvoltarii, Elena Udrea, statul va putea, astfel, raspunde numarului mare de cereri existente la nivel national, in conditiile in care finantarile publice sunt insuficiente. In acelasi timp, se va dezvolta si fondul  locuintelor de stat destinate inchirierii.

Decizia a fost luata in urma modificarilor si completarilor Legii nr. 152/1998 privind infiintarea ANL si a aprobarii Programului “Constructia de locuinte cu chirie, realizate prin atragerea capitalului privat”.

Terenurile destinate construirii locuintelor vor fi transferate din domeniul public al statului sau al unitatilor administrativ-teritoriale in folosinta gratuita a ANL, pe intreaga durata de existenta a constructiilor. In program vor putea fi preluate si constructiile nefinalizate.

Vor fi incheiate contracte de concesiune, toate operatiunile legate de achizitia publica si de atribuire intrand in sarcina ANL. Durata unui astfel de contract va fi de 20 de ani, iar in cadrul lui, finantarea obiectivului de investitie se va asigura de catre investitorii privati. Acestia vor primi, in contrapartida locuintelor realizate, o cota-parte din chiriile incasate, insotita de plati unitare periodice, care urmeaza a fi rambursate, de catre ANL, din surse de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului. Locuintele vor fi exploatate de catre agentii economici, conform contractelor de concesiune incheiate.

Repartitia locuintelor se va face de catre primarii, iar contractele de inchiriere vor fi incheiate de ANL. Criteriile de ierarhizare a cererilor raman cele folosite si in prezent. Chiria va fi calculata in functie de  urmatoarele elemente: amortizarea imobilului pe 60 de ani, administrarea lui, impozitul cladire si asigurarea locuintei.

Magda SEVERIN

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.