Federaţia Operatorilor Români de Transport (FORT) a trimis Guvernului o propunere legislativă privind combaterea activităţilor ilicite din transporturi, “activităţi ce reprezintă lunar cauza unui număr foarte mare de accidente rutiere şi, totodată, aduc statului pierderi anuale de zeci de milioane de euro”, se arată în comunicatul remis redacţiei. “Romania, în mod special, se confruntă în ultima perioadă cu o serie de evenimente rutiere cu consecinţe extrem de grave, în care sunt implicate autoturisme ce transportă pasageri în trafic intern şi internaţional, fără a deţine vreun drept legal de a efectua transport contra cost”, se arată în documentul remis redacţiei şi semnat de Doru Marian Crăc, preşedintele FORT.
“Din cauza acestor evenimente, constatările autorităţilor abilitate şi sesizările partenerilor sociali au crescut, în privinţa existenţei unor practici ilicite în activităţile de transport rutier de persoane şi în prestarea serviciilor de transport public local. Din păcate, în legislaţia specifică din domeniile enumerate, nu există mecanisme eficiente care să descurajeze aceste practici, ajungându-se la o diversificare a formelor de realizare a acestor fapte ilicite”, precizează Crăc.
Preşedintele FORT atenţionează că “menţinerea stării de fapt constatate afectează profund societatea românească şi pe cetăţenii acesteia”. Astfel, sunt perpetuate unele practici care au consecinţe negative asupra siguranţei rutiere, calităţii vieţii populaţiei, calităţii serviciilor oferite de operatorii şi transportatorii rutieri şi mediului concurenţial.
În plus, “are un impact negativ asupra bugetului de stat, prin diminuarea veniturilor încasate, ca urmare a neplăţii taxelor şi impozitelor aferente activităţilor de transport de persoane ce sunt desfăşurate în afara cadrului legal în vigoare”.
“Propunerea legislativă transmisă de FORT Guvernului României vizează elaborarea cadrului legislativ care să permită:
– întărirea şi perfecţionarea instrumentelor legale de combatere a fraudei fiscale şi a altor activităţi ilicite în domeniile vizate, inclusiv prin stabilirea unor sancţiuni contravenţionale, având un puternic caracter disuasiv, în vederea eficientizării intervenţiei imediate a organelor abilitate;
– creşterea siguranţei cetăţenilor şi a calităţii serviciilor de transport oferite acestora;
– garantarea unui mediu de afaceri concurenţial în domeniile de referinţă;
– întărirea regulilor de disciplină ale efectuării activităţilor de transport de persoane;
Prin aplicarea măsurilor contravenţionale în cazul:
– utilizării pentru transport public de persoane a unui autoturism, fără a se putea face dovada că se deţine autorizaţie de transport în regim de taxi, sau autorizaţie de transport în regim de închiriere;
– utilizării pentru transport public local a unui autovehicul fără a se putea face dovada că se deţine autorizaţie de transport, copie conformă a acesteia şi licenţă de traseu”, se mai arată în comunicatul FORT. (M.S.)