Guvernul a aprobat 29 de sectoare de activitate

 

Guvernul a adoptat, miercuri, Hotararea privind stabilirea sectoarelor de activitate, in conformitate cu prevederile legii 62/2011. Acestea inlocuiesc ramurile de activitate care, in baza legii 130/1996, abrogata prin noua lege a dialogului social, erau stabilite de catre partenerii sociali si de organizatiile patronale, prin negociere.

“Noua lege, precum si anexa care cuprinde cele 29 de sectoare de activitate, stabilite prin HG, asigura o mai mare stabilitate si coerenta in procesul de negociere colectiva”, este de parere ministrul Muncii, Sulfina Barbu.

Propunerea prezentata de Ministerul Muncii a fost supusa inclusiv procedurilor de consultare cu partenerii sociali, iar acestia si-au aratat, in final, acordul cu privire la structura celor 29 de sectoare de activitate. 

Cele mai importante modificari:

  • Sectoarele de activitate sunt concepute ca si grupari ale codurilor CAEN (Clasificarea Activitatilor din Economia Nationala), astfel incat sectorul de activitate sa aiba o structura caresa permita partenerilor sociali negocierea si incheierea unor contracte colective de munca, aplicabile domeniului de activitate respective.
  • In baza sectoarelor de activitate definite prin Hotarare de Guvern pot fi initiate negocieri in aceste sectoare, urmand ca, in conformitate si in limitele prevazute de Legea nr. 61/2011, contractele la nivel de sector incheiate de parteneri sa poata fi supuse dezbaterii in Consiliul National Tripartit pentru dialog social, in vederea analizarii oportunitatii unei eventuale extinderi a aplicarii acestor contracte la nivelul intregului sector.
  • Prin contractele colective incheiate la nivel de sector, partile pot stabili clauze in domeniul protectiei sociale, conditiilor de munca, sanatatea si securitatea in munca, programul de lucru si orice alte clauze convenite intre parti si in conformitate cu prevederile legii 62/2011.
  • Pentru incheierea de contracte colective de munca in interiorul unui sector de activitate, se mentine conditia reprezentativitatii partenerilor sociali in respectivul sector de activitate. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.