Guvernul a aprobat acorduri petroliere de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare în perimetrele Băile Felix, jud. Bihor, şi 8 Biled şi 7 Periam din judeţul Timiş, încheiate între Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) şi compania East West Petroleum Corp. Toate aceste acte normative nu apar pe lista proiectelor de pe agenda şedinţelor Executivului, ceea ce face legitimă suspiciunea că este vorba despre gazele de şist. Acordurile au intrat în vigoare în 22 noiembrie, odată cu publicarea în Monitorul Oficial a hotărârilor de guvern aferente, mai puţin anexele lor, deoarece sunt clasificate.
În zonă, dar şi la Bucureşti odată cu protestele anti Roşia Montană au avut loc mai multe manifestaţii împotriva explorării-exploatării gazelor de şist, iar Guvernul a aprobat actele normative amintite fără a le explica oamenilor ce se va întâmpla acolo. Mai mult, nici autorităţile locale nu au fost consultate, iar unele consilii locale au respins proiecte solicitate pentru explorarea gazelor de şist.
După articole apărute în presa locală din Oradea şi Timişoara, dar şi în cea centrală, referitoare la exploatarea eventualelor zăcăminte de gaze de şist de la Băile Felix, Agenţia Naţională a Resurselor Minerale (ANRM) a venit cu precizări: acordul semnat cu compania East West Petroleum se referă numai la gaze naturale şi ţiţei.
“Resurse neconvenţionale, precum gazul de şist, nu fac obiectul acestui acord. Lucrările de explorare se vor realiza prin metodele tradiţionale resurselor convenţionale”, precizează ANRM. Dar cât timp anexele sunt secrete, cine mai poate crede ce spun guvernanţii?
Ordin de la centru, contestat de primari
Băile Felix este cea mai mare staţiune balneară cu regim permanent din România, situându-se pe locul doi, după litoralul Mării Negre, în privinţa numărului locurilor de cazare din România (peste 7.000).
Consiliul Judeţean Bihor susţine că este nevoie de mai multe aprobări decât o simplă hotărâre de Guvern și că este nevoie și de aprobarea conducerii judeţului pentru demararea explorării la Băile Felix.
Lucian Popuș, primarul comunei Sînmartin a spus revoltat, la Digi24, că Băile Felix-Băile 1 Mai se află într-un perimetru de protecţie hidrogeologic şi “este inadmisibil ca această hotărâre să fie dată pentru dezvoltarea resurselor minerale”.
Edilul a precizat că la Băile Felix și Băile 1 Mai vin anual un milion de turiști, care „lasă banii aici pentru statul român”. „Am luat o măsură premergătoare, printr-o hotărâre de Consiliu Local, de interzicere în a da acorduri, avize, dar următoarea măsură va fi în viitorul an, la început, printr-un referendum local, unde o să invit toţi localnicii să participe, să susţinem ca acest dezastru să nu se întâmple în comunitatea noastră”, a avertizat Lucian Popuş.
Primarul comunei Biled, Cristian Felician David, şi viceprimarul comunei Periam, Ioan Mircea Avram, susţin şi ei că nu au fost informaţi de nimeni despre acordurile petroliere semnate între ANRM şi East West Petroleum şi că nu ştiu nimic despre viitoarele explorări în comunele lor.
Precizăm că acordurile au intrat în vigoare odată cu publicarea în MO, iar explorările pot fi începute oricând de aici înainte. Evident, dacă nu se vor opune localnicii, aşa cum au făcut-o la Pungeşti. Compania Chevron a fost nevoită recent să oprească orice încercare de foraj în acel perimetru şi a anunţat că nu va relua lucrările până când îi vor convinge pe oameni că nu îi paşte niciun pericol.
East West Petroleum a câștigat dreptul de a explora și exploata aceste perimetre în urma ultimei runde de concesiuni, organizate de ANRM în vara anului 2010. Atunci, ANRM a organizat o licitație internațională pentru concesionarea a 30 de perimetre petrolifere, din care 5 în Marea Neagră.
În mai 2011, canadienii au anunțat că au semnat un acord prin care Gazprom Neft a preluat, prin intermediul NIS, 85% din aceste perimetre.
Magda SEVERIN
Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU