Guvernul a aprobat pe furiş proiectul de lege care permite exploatarea la Roşia Montană

Executivul a aprobat, marţi, pe o agendă de şedinţă neanunţată public, Proiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană. Documentul va fi transmis Parlamentului spre adoptare. Amintim că premierul Victor Ponta a introdus exploatarea de la Roşia Montană cap de afiş pe lista Planului naţional de investiţii şi locuri de muncă. Planul este extrem de optimist – dacă nu chiar utopic: cel puţin 10 miliarde de euro atrase din investiţii străine şi 50.000 de locuri noi de muncă până la sfârşitul acestui an. Iar aceasta în condiţiile în care datele BNR arată că nivelul investiţiilor străine a fost în primele 5 luni cu 37% mai mic decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. În primul semestru, lucrurile s-au mai “aşezat”: investiţiile străine au fost mai mici cu 19,4%. Este evident că, prin Roşia Montană, Guvernul vrea să recupereze rapid.

Proiectul de lege cuprinde cifrele negociate de Executiv şi compania canadiană Gabriel Resources.

“Guvernul a aprobat acest proiect de lege care, potrivit procedurii, va trebui adoptat de Parlament. Principalele măsuri propuse în proiectul de lege sunt: Aprobarea Acordului privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montana; potrivit acestui acord, acţionarul majoritar al RMGC va transfera în etape cu titlu gratuit către acţionarul minoritar controlat de statul român o cotă de 5,69% din capitalul social al RMGC; participaţia indirectă a statului român urmează să ajungă, astfel, la 25%. Redevenţa minieră aplicabilă proiectului minier va fi de 6% (faţă de 4 % în cazul celorlalte miniere) cu opţiunea statului român de a solicita plata acesteia în natură. De asemenea, investitorul se angajează să întreprindă conservarea, amenajarea şi revitalizarea patrimoniului cultural, să  asigure protecţia mediului şi eliminarea poluării istorice, să contribuie la dezvoltarea economică şi culturală durabilă a comunităţii din Roşia Montană”, se arată în comunicatul Executivului.

Investiţie de utilitate publică

Proiectul de lege mai prevede declararea investiţiei ca fiind de utilitate publică şi de interes naţional deosebit, mandatarea unor entităţi publice să aducă la îndeplinire unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană, modificarea unor acte normative privitoare la exproprieri şi autorizaţii de construcţie.

Premierul Victor Ponta anunţa, de altfel, în iulie, că negocierile pentru investiţia Roşia Montană vor fi finalizate până la începutul sesiunii parlamentare – în septembrie, iar lucrările vor începe dacă Parlamentul va aproba proiectul de lege pe care Guvernul îl va propune în acest sens.

Exploatarea ar urma să înceapă în noiembrie 2016, după ce Planul Urbanistic Zonal va fi aprobat (până la sfârşitul acestui an).

Statul obţine încă 5,69% din acţiuni

Cât priveşte creşterea participaţiei statului cu încă 5,69%, la 25% din acţiuni, aceasta va fi condiţionată de emiterea la timp a tuturor autorizaţiilor, potrivit draftului Acordului dintre Guvern, Gabriel Resources şi RMGC pentru începerea exploatării.

Investitorul va plăti Guvernului o redevenţă de 6% din valoarea producţiei, statul având opţiunea de a solicita ca plata să se facă în natură, conform proiectului.

Creşterea la 25% a participaţiei statului se va face în două etape, ambele condiţionate de îndeplinirea cumulativă de către autorităţile române a mai multor obligaţii.

În două etape

În prima etapă va fi transferată o cotă de 3,6858% din acţiuni, rezultând o participaţie a statului de 23%, dar cu obligaţia ca acordul de mediu privind implementarea proiectului să fi fost emis şi aprobat prin Hotărâre de Guvern şi să nu conţină modificări semnificative faţă de proiectul prezentat şi propus prin raport şi studiul de fezabilitate, iar proiectul de lege care să aprobe exploatarea să fie adoptat.

În a doua etapă va fi transferată statului încă o cotă de 2% din acţiuni, dar cu condiţia ca toate autorizaţiile pentru începerea exploatării comerciale să fi fost emise în termene care nu au înregistrat întârzieri semnificative faţă de termenele prevăzute in calendarul de autorizare, iar proiectul de lege care aprobă exploatarea să fie în vigoare şi să îşi produce efectele.

În urma acestor operaţiuni, cota de participare a statului va rămâne la nivelul de 25% pe toată durata de valabilitate a licenţei de exploatare.

2,3 miliarde de dolari venituri la bugetul de stat

În ceea ce priveşte beneficiile statului român, cele două părţi estimează că proiectul Roşia Montană va genera pentru bugetul de stat şi bugete locale venituri de aproximativ 2,3 miliarde dolari şi un efect direct în economia României de aproximativ 2,9 miliarde dolari, la un preţ de referinţă de 1.200 dolari/uncie (lingouri tezaurizabile).

Totalul beneficiilor economice directe ale proiectului pentru România au fost estimate la peste 5,2 miliarde dolari, în condiţiile menţinerii parametrilor relevanţi ai legislaţiei fiscale incidente din România, a preţului aurului, a costurilor aferente lucrărilor, serviciilor şi produselor necesare exploatării miniere, precum şi a prevederilor planului de afaceri al RMGC asumat public conform regulilor pieţei de capital.

Societatea Roşia Montană Gold Corporation este controlată de compania canadiană Gabriel Resources, care deţine 80,69% din acţiuni, restul fiind ale statului român, prin Minvest.

RMGC a obţinut în urmă cu 13 ani, la Roşia Montană, prin concesionare în vederea exploatării, cel mai important zăcământ de aur din România, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.