UPDATE! Guvernul a fentat FMI cu Codul insolvenţei

Guvernul s-a angajat faţă de FMI, BM şi CE, în scrisoarea de intenţie, că va promova Codul insolvenţei prin proiect de lege şi va lăsa Parlamentul să îl dezbată şi aprobe. Însă imediat după încheierea acordului stand-by cu instituţiile financiare internaţionale, în 27 septembrie, actul normativ a fost aprobat prin OUG 91, în 2 octombrie, şi urmează să intre în vigoare din 25 octombrie. La solicitarea presei, premierul Victor Ponta a explicat de ce a procedat în acest fel:„Evaziunea fiscală şi neplata către buget a contribuţiilor indicau o situaţie de urgenţă, chiar FMI cerând Guvernului să îmbunătăţească rata de colectare”.

UPDATE 29 octombrie: Codul insolvenţei a fost declarat neconstituţional de magistraţii CCR.

În scrisoarea transmisă FMI, Guvernul s-a anagajat ca, în urma unei consultări publice exhaustive în luna septembrie 2013, precum şi în urma consultării cu FMI, CE şi Banca Mondială, să trimită proiectul de amendament al Legii insolvenţei la Parlament până la finele lunii octombrie 2013, iar înainte de adoptarea de către Parlament a modificării Legii insolvenţei, să fie consultate toate părţile implicate.

Nu s-a întâmplat aşa, iar noile reguli privind insolvenţa, aprobate prin OUG 91, au fost publicate în Monitorul Oficial şi vor fi valabile din 25 octombrie, urmând a fi aplicate inclusiv procedurilor aflate în prezent în derulare, cu excepţia prevederilor privind insolvenţa grupului de societăţi, unde vor fi aplicate doar cererilor introduse după această dată.

“Au avut loc dezbateri, a fost în dezbatere publică şi situaţia privind evaziunea fiscală şi neplata către buget a contribuţiilor era o situaţie de urgenţă. De altfel, FMI ne-a şi cerut să îmbunătăţim rata de colectare şi o să vedeţi că rata de colectare va creşte semnificativ o dată cu intrarea în vigoare a Codului insolvenţei”, susţine premierul.

O proptea pentru ANAF

Victor Ponta se vede în prag de sfârşit de an fără bani la buget şi nu admite că instituţiile destinate colectării banilor sunt incapabile să crească rata colectării. Numărul insolvenţelor înregistrate anul acesta până în septembrie însumează 10.313 firme, faţă de 11.068 în primele 8 luni din 2012. Or, a spune că acestea sapă în puşculiţa Guvernului este total fals. ANAF a reuşit anul acesta să colecteze numai 48% din TVA, iar premierul Ponta îi găseşte scuza că instituţia se află în reorganizare – proces care a început însă abia în vară.

Conform procedurii, ordonanţele de urgenţă sunt transmise Parlamentului pentru dezbatere, eventuale modificări şi apoi aprobare prin lege, dar până la acel moment sunt aplicate. Iar cum ne-a obişnuit Legislativul cu cele două Camere ale sale, o ordonanţă de urgenţă poate sta şi 2 ani până la aprobarea finală.

Atac total

OUG 91/2013 este atacată acum din toate părţile:

– mai multe ONG-uri, ca Reporteri fără Frontiere, ActiveWatch şi Centrul pentru Jurnalism Independent susţin că prevederile Art. 81 din Codul insolvenţei pun în pericol libertatea presei şi dreptul la informare al publicului, sunt restrictive, instaurează un regim discriminatoriu şi creează premisele unor posibile abuzuri;

preşedintele Traian Băsescu a acuzat că ordonanţa este anticonstituţională, pentru că permite aplicarea retroactivă a noilor proceduri, şi discriminatorie pentru audiovizual, astfel că cere Avocatului Poporului să intervină;

– PDL a transmis Avocatului Poporului cererea de ridicare a excepţiei de neconstituţionalitate cu privire la Art. 81;

– Uniunea Judecătorilor din România a cerut luni, CSM, să sesizeze Avocatul Poporului pentru a supune Codul insolvenţei controlului la Curtea Constituţională, susţinând că actul normativ nesocoteşte flagrant dispoziţiile Art. 115 din Constituţie, ce limitează situaţiile în care Guvernul poate emite ordonanţe de urgenţă;

majoritatea magistraţilor solicită cel puţin 5 luni de amânare a aplicării OUG, pe motiv că există mai multe chestiuni ce vor ridica probleme la nivelul instanţelor de judecată;

Ministrul Robert Cazanciuc le-a promis judecătorilor că aşteaptă într-o săptămână propunerile lor.

Avocatul Poporului, Crişu Anastasiu, a anunţat că analizează, începând de vineri, ridicarea unei excepţii de neconstituţionalitate privind Codul insolvenţei, urmând să fie consultaţi cei implicaţi în elaborare, pentru a stabili  “care a fost intenţia legiuitorului”.

Magda SEVERIN 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.