UPDATE! Impozitul forfetar a fost APROBAT

Impozitul forfetar a fost aprobat în şedinţa de miercuri a Guvernului şi urmează a fi perceput începând cu 1 ianuarie 2014. Astfel, de anul viitor, spălătoriile auto, service-urile auto, restaurantele, barurile, cafenelele, saloanele de înfrumuseţare, hotelurile şi pensiunile vor trebui să renunţe la impozitul pe profit de 16% sau la cel pe venit de 3% şi să se alinieze noilor măsuri fiscale.

Proiectul de lege va fi înaintat Parlamentului, spre dezbatere şi aprobare până la sfârşitul acestui an.

Termenul de introducere a acestui tip de impozitare fusese programat pentru 1 iulie, dar a fost amânat de două ori, de ministrul delegat pentru IMM-uri, Maria Grapini: o dată la 1 iulie şi acum – după ce fusese deja anunţată decalarea până la 1 ianuarie 2014.

Executivul a discutat în primă lectură, în şedinţa din 11 septembrie, proiectul de lege întocmit pentru impozitul forfetar, dar cum nu a avut toate avizele, nici nu a putut fi adoptat atunci.

Daţi click pentru a putea vizualiza proiectul privind impozitul forfetar (postat pe site-ul Ministerului Finanţelor).

UPDATE 3 octombrie: Maria Grapini, ministrul delegat pentru IMM, Mediul de Afaceri şi Turism,  a declarat, joi, că “foarte mulţi afacerişti s-au plâns de concurenţa neloială în domeniile în care activează, acesta şi fiind motivul principal de la care a pornit proiectul de lege”.

“Situaţia statistică arată îngrozitor la locurile de cazare, la cât s-a încasat în 2011, circa 29 milioane de lei pe toate locurile de cazare din România, mai puţin decât la service-urile de reparaţii, ceea ce este imposibil. La spălătorii auto, din circa 8.400 de unităţi la nivel naţional, 6.500 n-au plătit impozit deloc, iar 187 de unităţi au plătit până la 100 de lei pe an“, a precizat Grapini.

Grapini: Nu este un impozit în plus

“Nu este un impozit în plus, nu vor mai plăti impozitul de 16% pe profit sau 3% pe cifra de afaceri, vor avea profitul pe care pot să-l reinvestească, vor lua dividendele, care merg în sistemul de impozitare normal, ca la toată lumea. (…) Cei care au înţeles ce înseamnă tot presează să se aplice. Am solicitări chiar şi de la alte coduri CAEN să introducem acest impozit, de la cabinetele stomatologice sau cele de avocatură”, a afirmat ministrul delegat.

Grapini a explicat că “dacă o firmă vizată de impozitul forfetar are şi alte activităţi în afară de codurile CAEN incluse în proiectul de lege, care sunt evidenţiate separat în contabilitate, pentru acelea se va plăti impozitul de 3% pe cifra de afaceri”.

Impozitul forfetar se va plăti trimestrial, astfel că o pensiune care are de plătit spre exemplu 5.000 de lei pe an, va împărţi această sumă la patru, plătind eşalonat pe fiecare trimestru.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.