Într-o şedinţă extraordinară, plenul Parlamentului a votat, luni, Statutul deputaţilor şi senatorilor aşa cum a cerut Curtea Constituţională, care a declarat neconstituţional actul normativ, după ce un articol inclus în lege îi făcea pe parlamentari să se substituie organelor judecătoreşti.
UPDATE: Conducerile Camerei Deputaţilor şi Senatului au aprobat, luni seară, Normele de aplicare a noului Statut al deputaţilor şi senatorilor.
Astfel, în 2 săptămâni (până când legea privind Statutul va fi promulgată de preşedintele Traian Băsescu) aleşii trebuie să renunţe la hotel (200 dintre ei au mai rămas), deoarece suma forfetară aprobată, luni, pentru acoperirea cheltuielilor de cazare în Bucureşti este de numai 4.000 de lei, mult prea mică pentru a mai putea sta la hotel. Ei trebuie să-şi negocieze alte contracte sau să se mute în chirie.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat că, din punct de vedere legal, Camera nu-şi va putea permite să plătească banii de hotel şi nici nu va mai avea o relaţie contractuală cu companiile hoteliere, după publicarea în Monitorul Oficial a Statutului.
El a precizat că Biroul permanent a aprobat toată documentaţia de reziliere a contactelor, astfel încât deputaţii nu vor mai avea resursele acoperite de cazare decât până la publicarea Statutului.
Totuşi, parlamentarii vor beneficia de suma forfetară de 4.000 de lei/lună pentru cazare în Bucureşti şi pe perioada vacanţei parlamentare, când sunt plecaţi în concediu. Zgonea a argumentat că aceştia ar putea fi chemaţi oricând în caz de convocare a unei sesiuni extraordinare a Parlamentului.
Deputaţii şi senatorii din Ilfov nu vor primi bani pentru cazare.
Parlamentarii vor mai primi 1.000 de lei/lună pentru transportul în circumscripţii, dacă nu au maşină de la Parlament sau renunţă la ea.
Pentru transportul cu avionul, numărul de zboruri a fost limitat la unul dus-întors pe săptămână. Totodată, cota de carburant a fost plafonată la 7,5 litri/săptămână.
Decizia de modificare a Statutului părea să rămână pentru sesiunea din toamnă, însă cum parlamentarii şi-au consumat deja bugetul şi, conform actualului Statut, ar fi trebuit să dea bani din diurnă şi în perioada vacanţei din iulie şi august pentru camerele de hotel, s-au mobilizat să vină la vot. Ei speră ca în august, la rectificarea bugetului, premierul Victor Ponta să găsească resurse financiare pentru a le suplimenta bugetul.
Şedinţa de plen a fost foarte scurtă, de câteva minute, iar din totalul de 392 de aleşi prezenţi în sală, numai unul a votat împotrivă.
Statutul parlamentarilor s-a aflat astăzi pentru a 5-a oară în plen, iar de 3 ori a fost atacat la Curtea Constituţională, de fiecare dată modificările operate în sensul lărgirii imunităţii şi al privilegiilor fiind declarate neconstituţionale.
Magda SEVERIN