Majoritatea judecătorilor au cerut amânarea intrării în vigoare a Codului insolvenţei (OUG nr 91/2013), de la 25 octombrie a.c. la 1 februarie 2014, a anunţat marţi, după încheierea plenului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), judecătorul Horatius Dumbravă, membru al acestui for. Uniunea Judecătorilor din România a cerut luni, CSM, să sesizeze Avocatul Poporului pentru a supune Codul insolvenţei controlului la Curtea Constituţională, susţinând că actul normativ nesocoteşte flagrant dispoziţiile Art. 115 din Constituţie, ce limitează situaţiile în care Guvernul poate emite ordonanţe de urgenţă. Preşedintele Traian Băsescu a acuzat şi el, luni seară, că OUG nr. 91/2013 este anticonstituţională, pentru că are Art. 81 alin. 3 discriminatoriu şi Art. 348 alin. 2 care impune aplicarea retroactivă a noilor proceduri de insolvenţă. Ministrul Robert Cazanciuc le-a promis judecătorilor că aşteaptă într-o săptămână propunerile lor. Avocatul Poporului, Crişu Anastasiu, a anunţat că ridicarea unei excepţii de neconstituţionalitate privind Codul insolvenţei este analizată începând de vineri, urmând să fie consultaţi cei implicaţi în elaborare, pentru a stabili “care a fost intenţia legiuitorului”.
UPDATE 29 octombrie: Codul insolvenţei a fost declarat neconstituţional de magistraţii CCR.
“Având în vedere că majoritatea judecătorilor sindici şi colegii noştri din ţară au solicitat amânarea intrării în vigoare a Codului insolvenţei, prin domnul vicepreşedinte al CSM Bordea s-a făcut această solicitare către ministrul Justiţiei, reprezentantul Guvernului în CSM”, a precizat Horatius Dumbravă.
Magistratul a explicat că există mai multe chestiuni care vor ridica probleme la nivelul instanţelor de judecată. “Din punctul meu de vedere, ca membru CSM, ar fi trebuit 4 sau 5 luni pentru pregătirea sistemului. Nu poţi să intri pe un cod de insolvenţă fără să pregăteşti sistemul. Eu sper ca Guvernul să se gândească asupra acestei propuneri şi să amâne până la 1 ianuarie sau 1 februarie 2014 intrarea în vigoare a Codului”, a insistat Horaţius Dumbravă.
Evaziunea fiscală, invocată de Cazanciuc
Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat presei, la finalui şedinţei de plen a CSM, că le-a explicat membrilor Consiliului de ce a fost necesară emiterea unei ordonanţe de urgenţă pentru Codului insolvenţei.
“Raţiunea OUG este aceea de a încerca să stopăm cât mai mult fenomenul evaziuniii fiscale, fiind vorba despre foarte multe firme care utilizează procedura insolvenţei, aşa cum este în momentul de faţă prevăzută de lege, ca o formă de a eluda plata taxelor şi plata furnizorilor. Aceasta a fost raţiunea urgenţei, semnalele venind foarte cald dinspre mediul de afaceri, care doreşte o concurenţă loială”, a spus Cazancizuc.
Potrivit OUG nr. 91/2013 privind procedurile de prevenire a insolvenţei, actuala legislaţie privind insolvenţa nu a ajutat la dezvoltarea “unor planuri de reorganizare reală”, ci a furnizat “mijloace de tergiversare a momentului intrării în faliment pentru afaceri cu şanse minimale de redresare”.
Propuneri, într-o săptămână
Ministrul Justiţiei le-a solicitat membrilor CSM să-i transmită propunerile judecătorilor cu privire la schimbările Codului insolvenţei.
“Au fost observaţii formulate în cursul procesului de consultare. Colegii din CSM mi-au arătat că sunt mai multe observaţii venite din partea instanţelor şi le-am propus ca într-un
interval de o săptămână de aici încolo să îmi trimită propunerile venite de la judecători şi ele să fie analizate la MJ de către grupul de lucru care a elaborat codul insolvenţei. De altfel, codul a fost elaborat printr-un proiect finanţat de Banca Mondială, cu un colectiv la care au participat câteva zeci de persoane”, a conchis Robert Cazanciuc.
PDL a sesizat Avocatul Poporului
Astăzi, PDL a transmis Avocatului Poporului cererea de ridicare a excepţiei de neconstituţionalitate cu privire la Art. 81, care stipulează că: “În cazul în care activitatea debitorului se află sub incidenţa prevederilor Legii audiovizualului, ca urmare a deschiderii procedurii şi până la data confirmării planului de reorganizare se suspendă licenţa audiovizuală cu începere de la data primirii comunicării de către Consiliul Naţional al Audiovizualului”.
De asemenea, OUG 91 prevede că “în planul de reorganizare vor fi prevăzute condiţiile de exercitare a dreptului de a difuza, într-o zonă determinată, un anume serviciu de programe, condiţii ce vor fi supuse aprobării prealabile a Consiliului Naţional al Audiovizualului”.
PDL consideră că se încalcă mai multe articole din Constituţie: Art. 1 alin. 4, potrivit căruia “statul se organizează potrivit principiului separaţiei şi echilibrului puterilor”; Art. 16 alin. 1, conform căruia “cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări”, şi Art. 31, alin. 1, care prevede că “dreptul persoanei de a avea acces la orice informaţie de interes public nu poate fi îngrădit”.
Avocatul Poporului analizează începând de vineri OUG 91/2013
Avocatul Poporului, Crişu Anastasiu, anunţă că instituţia analizează prevederile OUG 91 pentru a vedea dacă este justificată ridicarea unei excepţii de neconstituţionalitate.
“Având în vedere criticile exprimate privind neconstituţionalitatea prevederilor OUG nr. 91/2013 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, Avocatul Poporului, în limitele competenţelor prevăzute de Constituţie şi legea sa de organizare şi funcţionare, analizează posibilitatea ridicării unei excepţii de neconstituţionalitate în faţa Curţii Constituţionale privind dispoziţiile acestei ordonanţe”, se arată într-un comunicat de presă dat publicităţii marţi.
Curtea Constituţională hotărăşte asupra excepţiilor de neconstituţionalitate ridicate direct de Avocatul Poporului privind constituţionalitatea unei legi sau ordonanţe ori a unei dispoziţii dintr-o lege sau ordonanţă în vigoare, potrivit articolului 32 din Legea 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea CC, republicată, se mai arată în comunicat.
În situaţia în care se va sesiza Curtea Constituţională, excepţia de neconstituţionalitate va fi postată pe site-ul instituţiei Avocatul Poporului, la secţiunea Contencios constituţional – excepţii de neconstituţionalitate ridicate direct de Avocatul Poporului, precizează Crişu Anastasiu, în comunicat.
Magda SEVERIN