UPDATE! Legea descentralizării este NECONSTITUŢIONALĂ în integralitate. Vezi reacţii. Ponta a dispărut

Curtea Constituţională a României (CCR) a decis vineri, cu unanimitate de voturi, că Legea descentralizării aprobată prin angajarea răspunderii Guvernului în faţa Parlamentului este neconstituţională. Amintim că europarlamentarul PDL Monica Macovei acuza, la vremea adoptării actului normativ, că USL “nu lasă proiectul legislativ să fie dezbătut în Parlament, deşi deţine peste 70% din deputaţi şi senatori deoarece baronii locali nu mai au răbdare şi, astfel, vor primi mai rapid puteri generatoare de bani”. Legea a fost contestată la CCR de 70 de deputaţi ai PDL. În mod normal, dacă o lege cade după asumare, Guvernul se consideră demis. Evident că pedeliştii s-au şi grăbit să-i ceară lui Ponta să-şi depună mandatul, dar nu prea au avut cui să se adreseze, pentru că premierul nu se află în ţară. Când vicepremierul Liviu Dragnea a fost întrebat de jurnalişti unde se află şeful său, acesta a răspuns că nu ştie. 

„Există posibilitatea ca numai câteva articole să fie declarate constituţionale, iar atunci, după ce vom primi motivarea Curţii, vom pune în acord cu cerinţele CCR, în sensul că vom înlocui acele articole”, a declarat Eugen Nicolicea, senator UNPR.

Însă CCR a declarat legea neconstituţională în integralitate, iar unanimitatea voturilor arată că decizia nu este nicidecum politică, altfel magistraţii Curţii numiţi de USL – care deţine acum majoritatea în acest for legislativ -, ar fi votat contrariul.

“Cu unanimitate de voturi, admite obiecția de neconstituționalitate în ceea ce privește criticile de neconstituționalitate intrinsecă și constată că Legea privind stabilirea unor măsuri de descentralizare a unor competențe exercitate de unele ministere și organe de specialitate ale administrației publice centrale precum și a unor măsuri de reformă privind administrația publică, în ansamblul ei, este neconstituțională. Decizia este definitivă și general obligatorie”, se arată în minuta CCR.

Astfel, Legea descentralizării nu se va întoarce la Parlament pentru ca deputaţii şi senatorii să lucreze pe text, ci vicepremierul Liviu Dragnea, autorul actului normativ, va trebui să reia de la capăt tot parcursul legislativ pentru adoptarea legii pe care o făcea cadou baronilor locali.

UPDATE 2: CCR precizează, într-un comunicat, că Legea descentralizării încalcă:

* principiului autonomiei locale, în privința trecerii bunurilor din domeniul privat al statului în domeniul privat al unităților administrativ-teritoriale, fără exprimarea consimțământului autorităților administrației publice locale/județene;

* regimului constituțional al proprietății, în privința transferului masiv de bunuri din domeniul public/privat al statului, în domeniul public/privat al unităților administrativ-teritoriale, prin derogare de la regulile de drept comun în materie, fără o identificare conform legilor în vigoare a bunurilor în cauză;

* exigențelor de claritate, precizie și predictibilitate a legii prin reglementarea contradictorie a drepturilor care se transferă/constituie prin lege (de proprietate/de administrare), lipsa de corelare cu ansamblul normativ în materie și cu reglementările din care sunt preluate competențele descentralizate, reglementarea unor structuri descentralizate cărora nu le este conferită nicio atribuție (comisiile județene ale monumentele istorice) cu menținerea în paralel a structurilor care au format obiectul descentralizării (comisiile zonale ale monumentelor istorice);

* principiului legalității, prin nerespectarea cadrului legal în materia descentralizării și a proprietății.

Argumentația reținută în motivarea soluției pronunțate de Plenul Curții Constituționale va fi prezentată în cuprinsul deciziei, care va fi publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică președintelui României, președinților celor două Camere ale Parlamentului și prim-ministrului.

Liviu Dragnea a afirmat, la aflarea veştii, că îl surprinde această decizie a Curţii Constituţionale şi că este foarte curios să vadă ce scrie în motivarea CCR. “Dacă se declarară în totalitate neconstituţională, practic de aici s-ar putea înţelege că România nu mai are dreptul să se descentralizeze, aşa cum se întâmplă în Europa. Dar aş vrea totuşi să văd motivarea Curţii şi atunci voi avea o reacţie mai aplicată“, a adăugat Dragnea.

“Descentralizarea este un pas uriaş pentru ruperea definitivă de comunism. După ce vom primi motivarea voi veni cu o propunere nouă în USL”, a adăugat el.

Mircea Toader (PDL), unul dintre autorii sesizării către CCR, susţine că “prin această lege s-ar fi creat enclave politice şi administrative”. Totodată, el a precizat că “asumarea se face numai în condiţiile în care majoritatea în Parlament nu este suficientă, or USL are peste 70% majoritate”.

Însă CCR nu a avut obiecţii asupra acestui aspect, astfel că Guvernul nu va fi demis.

Președintele CCR, Augustin Zegrean, a declarat vineri, înainte de luarea deciziei, că acest dosar este cel mai voluminos din câte a judecat, de 4.000 de pagini, motiv pentru care Curtea a amânat verdictul în 11 decembrie 2013.

Amânarea pentru 10 ianuarie l-a enervat pe premierul Victor Ponta, care a declarat atunci că “îmi pare rău să văd că nu o să avem de la 1 ianuarie Legea descentralizării, dar Curtea Constituțională nu lucrează de sărbători. A amânat-o pe 10 ianuarie. Sunt un pic îngrijorat”.

Despre nemulțumirea lui Ponta, Zegrean a spus: “Știți să-și fi arătat vreodată mulțumirea față de Curte?”.

În privinţa descentralizării în contextul actualei împărțiri administrativ-teritoriale, fără o regionalizare și fără o revizuire a Constituției, Augustin Zegrean consideră că prevederile legii nu au legătură numai cu regionalizarea.

“Aici e vorba despre instituții deconcentrate în județe și astea există în fiecare județ și, din câte am înțeles, nu au dorit să le desființeze, ci doar să le ia din subordonarea ministerelor și să le treacă în subordonarea organelor locale”, a afirmat el.

UPDATE 1: Guvernul, aproape demis. Ponta a dispărut

Cotidianul PUTEREA a scris în ediţia de astăzi că un “mistreţ” de pe domeniul de vânătoare de la Balc, acolo unde milionarii se adună de vineri pentru a începe un nou masacru, le-a şoptit faptul că printre cei prezenţi în localitatea bihoreană s-ar afla şi prim-ministrul Victor Ponta.

Premierul a negat însă şi i-a asigurat pe jurnaliştii de la PUTEREA că nu se află în ţară, dar nu a precizat unde anume este plecat. La vânătoarea organizată de Ţiriac va participa, astfel, numai socrul lui Ponta, Ilie Sârbu, un împătimit al vânătorii şi, evident, un veteran al partidelor anuale de la Balc. Marele absent va fi, ca şi anul trecut, Adrian Năstase, din acelaşi motiv: se află după gratii.  

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.