In urma cu 22 de ani, la 11 martie 1990, se lansa Proclamatia de la Timisoara, care la Punctul 8 prevedea exact ceea ce, marti, Camera Deputatilor, for legislativ decizional, a aprobat: Legea lustratiei. Pe scurt, toti nomenclaturistii vor fi nevoiti sa stea pe tusa 5 ani. Cei mai multi romani vor spune ca deja e prea tarziu, ca actul normativ nu mai afecteaza pe nimeni, ca neocomunistii au reusit sa infesteze tot, in ultimele doua decenii. Insa cand il asculti pe Iliescu spunand ca Legea lustratiei este “discriminatorie, total inutila, aberanta in zilele noastre” si “o actiune de tip propagandistic” constati ca niciodata nu e prea tarziu.
Proiectul Legii lustratiei a fost adoptat de plenul Camerei cu 167 “pentru” si 4 abtineri, in absenta Opozitiei. Comisiile parlamentare au intocmit, marti dimineata, raportul la proiectul de lege, aceasta intrand in regim de urgenta in dezbaterea plenului.
Comisiile Juridica si pentru Drepturile Omului au adoptat mai multe modificari, pentru a defini mai clar persoanele care au facut parte din regimul represiv communist si, totodata, pentru a se pune de acord cu Decizia Curtii Constitutionale, care a constatat neconstitutionalitatea unor articole din forma veche a proiectului.
Actul normativ prevede, printre altele, ca vor fi lustrate persoanele care au detinut functii politice de conducere retribuite de PCR, in aparatul central, regional, raional, al Partidului Muncitoresc Roman, membrii si supleantii Comitetului central al PCR, membrii Consiliului de stat, ai celui de ministri, directorii de editura.
La dezbaterile in plen, deputatii au decis, la propunerea deputatului UDMR Mate Andras Levente, introducerea procurorilor comunisti in categoria personalelor lustrate. Amendamentul include “persoana care a exercitat functia de presedinte sau de presedinte al unei sectii a Tribunalului Suprem, de procuror, de procuror general sau de procuror general adjunct in cadrul unitatilor de procuratura, precum si persoana care a indeplinit functia de secretar de partid in oricare dintre instantele judecatoresti“.
La propunerea liderului deputatilor PDL, Mircea Toader, din Legea lustratiei au fost scosi cei care au facut parte din conducerea UTC (premierul Mihai-Razvan Ungureanu fiind direct vizat, el detinand o astfel de functie).
Iliescu: “Legea e discriminatorie, total inutila, aberanta. O actiune tipic propagandistica”
“Ar fi fost oarecum rational sa se discute despre o asemenea lege in primii ani de dupa caderea dictaturii, dupa 1989, anii ’90. Asa incat mie mi se pare, in general, aberanta si inutila o asemenea lege, intr-un cadru democratic de politica deschisa si cand se pronunta fiecare si este, mai ales, cenzura populara care decide asupra tuturor lucrurilor. Mi se pare absolut inutila o asemenea lege astazi, la 22 de ani dupa revolutie”, a comentat, la RFI, primul presedinte al Romaniei de dupa caderea regimului Ceausescu.
Ion Iliescu a detinut deja 3 mandate in cea mai inalta functie in stat. Iar aceasta dupa ce a beneficiat din plin de privilegiile si de plata acordate nomenclaturistilor, timp de decenii intregi, in calitate de secretar al CC al PCR, de prim-secretar al CC al UTC, de prim secretar de Comitet Judetean al PCR si de membru supleant al Comitetului Politic Executiv.
De altfel, in imagine poate fi vazut alaturi de Ceausescu, in timpul unei vacante petrecute in Moldova in 1976.
“Reparatie morala?!?”
Intrebat, fara niciun rost, daca se simte direct vizat de Legea lustratiei, Ion Iliescu a raspuns: “Este inutila! Eu am 82 de ani, mi-am indeplinit toate misiunile de om ales prin scrutin popular fundamental si decisiv, cu 85% in 1990, cu 60 si ceva la suta in anul 2000. Care e chestiunea?”.
El se indoieste ca actul normativ ar putea fi privit ca o reparatie morala: “Reparatie fata de ce? Toti exponentii vechiului regim au fost inlaturati de Revolutia din decembrie si s-a intrat intr-un regim deschis, firesc, de democratie activa, asa incat asemenea masuri administrative prin legi discriminatorii sunt total inutile in asemenea cadru. Cei care au savarsit crime in vechiul regim sunt supusi actiunilor justitiei. Total inutil! Este o actiune tipic propagandistica, care ţine de regimuri trecute si depasite de istorie”, a conchis presedintele de onoare al PSD.
Magda SEVERIN