Instituţiile publice pot încheia de la 1 iulie contracte prin încredinţare directă, fără licitaţie, pentru lucrări în valoare de 100.000 de euro, fără TVA, faţă de 15.000 de euro, cât aveau voie până acum. De asemenea, vor putea să achiziţioneze direct fiecare produs sau serviciu de până la 30.000 de euro, faţă de 15.000 de euro, în prezent. Modificarea OUG nr. 34/2006 a fost aprobată prin lege de Camera Deputaţilor – for decizional – la începutul lunii iunie a.c..
“Este necesară creşterea pragului pragului pentru achiziţia directă de la echivalentul în lei a 15.000 euro, fără TVA, la echivalentul în lei a 30.000 euro pentru fiecare achiziţie de produse ori servicii, respectiv a 100.000 euro pentru fiecare achiziţie de lucrări, fără TVA, pentru flexibilizarea procesului de atribuire a contractelor de achiziţie publică şi pentru creşterea gradului scăzut de absorbţie a fondurilor europene”, motivează parlamentarii.
Guvernul Boc a avut un proiect similar, dar a renunţat la el, după criticile vehemente ale reprezentanţilor PSD, aflaţi atunci în opoziţie, dar care acum au adoptat fără probleme legea în Parlament.
Ba, mai mult, au votat şi amendamentul grupului de parlamentari ai PNL, care propusese o creştere mai mare a plafoanelor la achiziţiile fără licitaţie, faţă de cât fuseseră prevăzute în OUG nr. 77/2012 aprobată de Guvernul Ponta.
Magda SEVERIN
Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU