Cu doar o saptamana inainte de convocarea in fata Consiliului National de Etica, pe 15 iunie, a lui Ioan Mang (desemnat de premierul Victor Ponta in functia de ministru al Educatiei, dar fortat sa-si dea demisia dupa doar 10 zile, din motive de plagiat lucrari), ministrul interimar al Educatiei, Liviu Marian Pop, a schimbat, printr-un ordin publicat vineri in Monitorul Oficial, componenta acestui for. CNECSDTI este un consiliu consultativ de nivel national, fara personalitate juridica, cu misiunea de a monitoriza aplicarea normelor de buna conduita morala si profesionala in activitatile de cercetare-dezvoltare din Romania. El se afla in subordinea Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica (ANCS), al carei sef, Dragos Ciuparu, a fost inlocuit de premierul Victor Ponta, in 24 mai, cu Tudor Prisecaru. Cum fostul CNECSDTI fusese numit de Daniel Funeriu pe 4 ani, potrivit Legii Educatiei Nationale (LEN), ministrul interimar Pop a rezolvat si acest mic inconvenient: i-a schimbat Regulamentul de functionare, astfel incat a putut sa-i modifice componenta, dupa bunul plac.
Fostii membri ai Consiliului National de Etica au fost numiţi prin Ordinul 5735/2011, emis de Daniel Funeriu, fostul ministru al Educatiei, si publicat in Monitorul Oficial in 4 noiembrie anul trecut. De atunci, in mai putin de 6 luni, CNE a dat 14 hotarari in cazuri de plagiat.
Ordinul lui Pop prevede si un nou Regulament de de Organizare si Functionare a Consiliului, care a functionat mai putin de un an dar care in acest timp
Coincidenta sau nu, schimbarea componentei Consiliului National de Etica are loc in timp ce acest consiliu ancheteaza acuzatiile de plagiat aduse fostului ministru al Educatiei Ioan Mang.
Ministrul interimar Liviu Marian Pop nu a argumentat in niciun fel schimbarile operate, insa a dat un semnal clar ca vor urma si altele, prin declaratia de acum cateva zile, potrivit careia nu i se pare nimic anormal ca LEN sa fie modificata astfel incat profesorii universitari care implinesc varsta de pensionare sa poata ramane titulari la catedra, cu acceptul senatului. Pai, in asemenea conditii, tineri nu vor reusi in veci sa ocupe astfel de functii, atat timp cat dinozaurii universitari vor ocupa toate catedrele.
Pop s-a mai remarcat prin doua masuri: a demis mai mult de jumatate din inspectorii scolari generali si a facilitat oprirea pe statul de plata a cotizatiilor la sindicat.
Potrivit Ordinului emis de Pop, in functia de presedinte al Consiliului a fost numit Teodor Petrescu, iar in functia de vicepresedinte, Virgil Muraru. Din componenta Consiliului National de Etica mai fac parte fostul deputat PSD, Petru Andea, si fostul rector al SNSPA, Paul Dobrescu.
Iata componenta nominala a noului Consiliu National de Etica a Cercetarii Stiintifice, Dezvoltarii Tehnologice si Inovarii (CNECSDTI):
- Presedinte: Teodor Petrescu (67 de ani) – Universitatea Politehnica din Bucuresti
- Vicepresedinte: Virgil Muraru – Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Masini si Instalatii Destinate Agriculturii si Industriei Alimentare
- Romita Iucu – Prorector al Universitatii din Bucuresti, responsabil pe Programe de Studii si Probleme Academice. Intre 2001-2003 a fost director general adjunct in Ministerul Educatiei, sub mandatul de ministru al Ecaterinei Andronescu
- Doru Vladimir Puscasu – membru in CA si director stiintific in consiliul director al CEPROCIM, societate comerciala pe actiuni cu capital privat 99,34%, care are ca principal obiect de activitate cercetarea dezvoltarea in stiinte naturale si inginerie.
- Nicolae Burnete (52 de ani) – Universitatea Tehnica Cluj, a candidat la functia de rector, pozitie castigata la inceputul anului de profesorul Aurel Vlaicu. Din 2004 pana in 2012 a fost decan al Facultatii de Mecanica din cadrul Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca si membru in senatul universitatii.
- Mihai Vladimirescu (35 de ani) – Universitatea din Craiova
- Petru Andea (63 de ani) – Universitatea Politehnica din Timisoara, profesor al Facultatii de Electrotehnica si Electroenergetica din cadrul Universitatii Politehnica Timisoara, unde a fost si decan din 2008. In perioada 2004-2008 a fost deputat de Timis din partea PSD.
- Victor Stoica – Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” din Bucuresti. A fost decan al Facultatii de Medicina din cadrul UMF “Carol Davila” din Bucuresti din 2008. Potrivit declaratiei de interese din 2010, Victor Stoica era actionar la SIF Muntenia din Bucuresti, la SIF Banat-Crisana, SIF Moldova din Bacau, SIF Transilvania din Brasov, SIF Oltenia din Craiova, era membru al Colegiului Medicilor din Bucuresti si presedinte al filialei din Bucuresti a Societatii Romane de Medicina Interna.
- Horia Iovu (51 de ani) – Universitatea Politehnica din Bucuresti, decan al Facultatii de Chimie Aplicata si Stiinta Materialelor din cadrul Universitatii Politehnica Bucuresti. Florin Ionescu – Steinbeis University Berlin
- Paul Dobrescu – Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative, fost rector din 2008 pana la inceputul anului. In perioada 1990 – 2004 a fost decan FCRP, iar in 2005 – 2008 prorector SNSPA.
Vechea componenta, in baza Ordinului 5735/2011 emis de ministrul Daniel Funeriu:
- Constanta Ganea (presedinte) de la Universitatea de Medicina si Farmacie Carol Davila, Bucuresti
- Marius Echim (vicepresedinte) de la Institutul de Stiinte Spatiale Bucuresti
- Mihaela Baibarac – Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor, INCDFM Bucuresti, Magurele
- Doina Balahur – Universitatea Alexandru Ioan Cuza, Iasi, Titus Beu – Universitatea Babes-Bolyai Cluj-Napoca
- Liliana Braescu – Universitatea de Vest, Timisoara
- Cristinel Diaconu – Centrul pentru Fizica Particulelor, Marsilia, Franta
- Lucian Nastasa-Kovacs – Institutul de istorie George Baritiu, Cluj-Napoca
- Mihai Netea – Universitatea Radboud, Nijmegen, Olanda
- Bogdan Olaru – Institutul de Cercetari Economice si Sociale Gheorghe Zane, Iasi
- Rodica Potolea – Universitatea Tehnica Cluj-Napoca.
Regulamentul de organizare si functionare a CNECSDTI, din OMECT emis de Daniel Funeriu:
Art. 9. — CNECSDTI este format din 11 membri, numiti prin ordin al ministrului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului pentru un mandat de 4 ani. Mandatul poate fi reinnoit o singura data.
Art. 12. — (1) In cazul in care un membru al CNECSDTI incalca normele etice sau de deontologie profesionala ori nu se implica, in mod sistematic, in activitaatile Consiliului, acesta poate fi revocat din calitatea de membru al CNECSDTI.
(2) Se considera ca un membru nu se implica, in mod sistematic, in activitatile CNECSDTI, in urmatoarele cazuri:
a) nu participa, fizic sau prin teleconferinta, la mai mult de 50% din sedintele din decursul a 6 luni consecutive;
b) in cazul votului prin mijloace electronice, nu isi exprima optiunea pentru mai mult de 25% din hotararile supuse votului in decursul a 6 luni consecutive;
c) in alte cazuri stabilite prin regulamentul intern de functionare.
(3) Procedura de revocare se desfasoara dupa cum urmeaza:
a) unul sau mai multi dintre membrii CNECSDTI ori Ministrul Educatiei, sau presedintele ANCS solicita declansarea procedurii de revocare;
b) revocarea se confirma prin votul secret al majoritatii absolute a membrilor CNECSDTI;
c) in cazul in care revocarea nu se confirma conform prevederilor lit. b), procedura de revocare inceteaza;
d) in cazul in care revocarea nu a fost solicitata de catre ministrul Educatiei, revocarea se aproba de catre acesta.
Regulament modificat de ministrul interimar Pop:
Cum nu au trecut cei 4 ani de mandat, iar niciuna dintre situatiile de mai sus nu s-au produs, singura solutie pentru inlocuirea din functie a celor 11 membri ai CNECSDTI a fost, pentru ministrul interimar al Educatiei – de formatie sindicalist in invatamantul preuniversitar – sa modifice Regulamentul de organizare si functionare a Consiliului, prin acelasi OM 4393/08.06.2012, aparut in MO 385/08/06/2012.
Iata articolele schimbate:
* Art. 9. — CNECSDTI este format din 9 membri, numiti prin ordin al ministrului Educatiei.
* Art 10 (1) Membrii CNECSDTI sunt persoane cu activitate recunoscuta in domeniul educatiei si/sau cercetarii-dezvoltarii .
(2) CNECSDTI este sprijinit in activitatea sa de catre specialisti in domeniul juridic, numiti prin ordin al ministrului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
* Art. 11 Inlocuirea membrilor CNECSDTI se realizeaza prin ordin al ministrului Educatiei, cercetarii, tineretului si sportului.
Clanurile universitare isi reiau privilegiile
Modificarile acestea reprezinta cam mult pentru un ministru numit pentru doar 45 de zile. Dar probabil ca Liviu Marian Pop va fi inlocuit de premierul Victor Ponta la 30 iunie, cand i se va fi implinit interimatul.
Noul ministru al Educatiei va veni din mediul universitar, pe un teren deja netezit pentru operarea altor modificari ale Legii Educatiei Nationale, prin care clanurilor universitare sa li se redea privilegiile pierdute timp de 1 an si jumatate, cat a functionat Legea nr 1/2011 in format original.
Magda SEVERIN
Punem pariu ca acest nou CNECSDTI nu va evalua nici in urmatorii cinci ani teza de doctorat al lui ponta, victor-viorel zis si Copy, Copy/Paste? Ca niciodata nu-i va veni randul acestei teze spre a fi analizata? RUSINE CNECSDTI!!!