Ministrul Şova operează modificări la rovinietă

Ministrul delegat Dan Şova aduce modificări de tarife şi de perioade de valabilitate la roviniete, prin completarea OG nr. 15/2002. Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine a întocmit un proiect de ordonanţă în acest sens, ce se află în prezent în faza de consultare interministerială. La rovinietele pentru autoturisme lucrurile sunt simple: tarifele rămân aceleaşi pentru 7 zile, 30 de zile sau 12 luni (3 euro, 7 euro şi, respectiv, 28 de euro) şi se introduc perioade noi de valabilitate: de 10 şi de 90 de zile, ce vor costa 4 euro şi 13 euro. Noile tipuri de vinietă vor fi disponibile şi pentru vehiculele de transport marfă cu masa sub 3,5 tone – la tarife de 8, respectiv 36 de euro. La celelalte categorii de vehicule însă, lucrurile se schimbă.

Astfel, pentru vehiculele de transport marfă de 3,5 – 7,5 tone sau de transport persoane cu 9-23 locuri pe scaune, rovinieta pentru o zi va costa 11 euro, faţă de 4 euro, în prezent.

În schimb, rovinietele cu valabilitate de 7 sau 30 de zile vor costa mai puţin, 16 euro sau 32 de euro, faţă de 20, respectiv 52 în prezent.

Tarife mai mari pentru rovinieta valabilă o zi vor plăti şi şoferii vehiculelor de transport marfă de 7,5 – 12 tone, de peste 12 tone cu până la 3 axe, sau cei ai vehiculelor de transport persoane cu peste 23 de locuri.

“Directiva 2011/76/UE a Parlamentului European şi a Consiliului de  modificare a Directivei 1999/62/CE de aplicare a taxelor la vehiculele grele de transport marfă pentru utilizarea anumitor infrastructuri recomandă o aplicare procentuală a tarifelor de utilizare în cazul vehiculelor de transport marfă cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone. (tariful lunar – maximum 10% din tariful anual; tariful săptămânal – maximum 5% din tariful anual; tariful zilnic de 11 Euro şi maximum 2% din tariful anual). În aceste condiţii este necesară actulizarea unora din tarife intermediare de utilizare a reţelei de drumuri naţionale din România, până cel târziu la data de 16 octombrie 2013”, se argumentează în Nota de fundamentare ce însoţeşte proiectul.

Iată toate tarifele.

Fără excepţii pentru transportul local de persoane

Proiectul de ordonanţă extinde, de asemenea, modalităţile de achitare a tarifelor de utilizare a drumurilor, prin intermediul unor mijloace de plată care urmează să fie puse la dispoziţie de către distribuitori, şi va elimina posibilitatea de exceptare a unor vehicule, utilizate exclusiv în transportul public local de persoane.

“Exceptarea de la obligativitatea de a achita tariful de utilizare, în cazul transportului public de persoane prin servicii regulate, pe raza administrativ-teritorială a unei singure localităţi, crează dificultăţi datorită numeroaselor solicitări abuzive ale societăţiilor de transport persoane de a le fi scutite vehiculele deţinute, utilizate pe raza a mai multe localităţi, a unor asociaţii intercomunitare, şi implicit pe anumite sectoare de drum naţional ce fac legătura între localităţile componente”, se arată în Nota de fundamentare.

Constatarea şi aplicarea contravenţiilor se face de către:

a) inspectorii Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR), prin intermediul terminalelor de interogare;

b) Poliţia Rutieră, prin intermediul terminalelor de interogare;

c) personalul CNADNR, care efectuează controlul în punctele de trecere a frontierei de stat, prin intermediul terminalelor de interogare; pe reţeaua de drumuri naţionale, prin intermediul sistemelor de camere video;

c) personalul Poliţiei de Frontieră care îşi desfăşoară activitatea în punctele de control pentru trecerea frontierei de stat a României, prin intermediul terminalelor de interogare.

Proiectul legislativ reintroduce procedura de reţinere a certificatului de înmatriculare al vehiculului utilizat fără rovinietă valabilă, până la achitarea amenzilor.

În termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanţei, Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine va actualiza normele metodologice pentru aplicarea tarifului de utilizare a reţelei de drumuri naţionale.

Cuantumurile taxelor de utilizare a drumurilor naţionale nu au mai fost actualizate din 2009.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.