Legea privind votul uninominal modifica legislatia electorala in anul in care au loc alegeri, arata Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) in motivarea deciziei privind neconstitutionalitatea textului legislativ. “Aceasta modificare are consecinte negative asupra bunei desfasurari a procesului electoral si a exercitarii dreptului la vot”, argumenteaza Curtea. In aceste conditii, USL isi poate lua adio de la aprobarea rapida, in toamna, a unui nou proiect legislativ cu aceleasi prevederi dar putin “periat” si imbracat in haina noua, pe care il pregatea inca de pe acum. Desigur, niciunui parlamentar nu-i trece prin cap sa puna in aplicare vointa romanilor exprimata la referendumul organizat de presedintele Traian Basescu in 2009: Parlament unicameral cu 300 de parlamentari.
CCR precizeaza totodata, in motivarea deciziei luate in 27 iunie, ca legea incalca dispozitiile constitutionale ale art.1 alin.(3), potrivit carora “Romania este stat de drept […]”, ale art.2 – Suveranitatea si ale art.61- Rolul si structura Parlamentului, intrucat consacra o solutie legislativa contrara vointei poporului exprimata la referendumul national din data de 22 noiembrie 2009.
“Autorii sesizarii (parlamentarii PDL, n. red.) sustin ca legea ce face obiectul sesizarii incalca dispozitiile constitutionale ale art. 2 potrivit carora suveranitatea nationala se exercita prin organele reprezentative ale statului roman si prin referendum, intrucat nu respecta vointa cetatenilor romani exprimata la referendumul din 22 noiembrie 2009 in sensul trecerii la un Parlament unicameral si a reducerii numarului de parlamentari la maximum 300 de persoane. In opinia acestora, prin modul de atribuire a mandatelor, legea aduce un plus de parlamentari fata de numarul in vigoare la data organizarii referendumului, ignorand art.62 alin.(3) din Constitutie, care specifica in mod expres faptul ca numarul deputatilor si al senatorilor se stabileste prin legea electorala, in raport cu populatia tarii, care, conform ultimului recensamant, a scazut in numar considerabil”, se arata in document.
Nu se respecta vointa romanilor exprimata la referendumul din 2009: Parlement unicameral cu 300 de membri
In document se precizeaza ca, la data de 22 octombrie 2009, presedintele Romaniei, dupa consultarea Parlamentului, a emis Decretul pentru organizarea unui referendum national, referitor la trecerea la un Parlament unicameral si reducerea numarului de
parlamentari la maximum 300 de persoane. “Pana la momentul adoptarii legii criticate in prezenta cauza, optiunea poporului in sensul reducerii numarului de parlamentari nu a format obiectul niciunei reglementari legislative. In ceea ce priveste reglementarea criticata, aceasta modifica legea electorala, respectiv Legea nr.35/2008, iar, prin reglementarea tipului de scrutin poate determina o crestere a numarului de parlamentari, care nu respecta vointa poporului exprimata la referendum”, se mai arata in motivarea CCR.
“Legea criticata incalca principiul securitatii juridice, consacrat implicit de art.1 alin.(5) din Constitutie, intrucat modifica legislatia electorala in anul in care au loc alegeri, iar aceasta modificare are consecinte negative asupra bunei desfasurari a procesului electoral si a exercitarii dreptului la vot“, se conchide in motivare.
Curtea Constitutionala a decis, in 27 iunie, ca Legea uninominalului pur este neconstitutionala. PDL a depus, in 31 mai, la Curtea Constitutionala sesizarea privind legea votului uninominalului initiata de Victor Ponta si Crin Antonescu si care prevede ca vor fi alesi deputati si senatori cei care au castigat colegiul in care au candidat si prin care pragul electoral a fost eliminat. (M.S.)