Noul Cod al Muncii, în vigoare

Pe 25 ianuarie, a intrat în vigoare noul Cod al Muncii, promulgat în 20 ianuarie de preşedintele Klaus Iohannis. Actul normativ prevede mai multe schimbări legate de concediul angajatului, astfel încât cel medical, de maternitate şi cel pentru îngrijirea copilului bolnav se vor trata ca zile de muncă.

De asemenea, absenţele nemotivate şi concediile fără plată sunt scăzute din vechime.

Dacă incapacitatea temporară de muncă sau concediul de maternitate, cel de risc maternal ori pentru îngrijirea copilului bolnav vor interveni în timpul concediului de odihnă, acesta se va întrerupe şi salariatul îşi va lua zilele neefectuate după ieşirea din concediul medical, de maternitate sau de risc maternal, pentru îngrijirea copilului.

“Dacă ai 21 de zile, spre exemplu, de concediu de odihnă, înainte erai penalizat dacă lipseai două luni în concediu medical, cu 3 zile. Acum, nu vei mai fi penalizat, vei putea să ai parte de întreaga perioadă de concediu de odihnă”, a explicat secretarul de stat în cadrul Ministerului Muncii, Codrin Scutaru.

Chiar dacă incapacitatea de muncă va dura un an, angajatorul este obligat să îi ofere salariatului zilele de concediu de odihnă prevăzute de lege în următoarele 18 luni. În plus, nu mai este permisă compensarea în bani a concediului neefectuat decât dacă va înceta contractul de muncă dintre cele două părţi.

“A doua modificare este că înainte nu puteai să-ţi iei concediul nefăcut, dacă aveai 20 de zile şi nu ţi le-ai luat într-un an, trebuia automat să le iei în anul calendaristic următor, în următoarele 12 luni. Perioada s-a prelungit la 18 luni. Deci ai un an şi jumătate în care poţi să îţi iei zilele de concediu nefăcut”, a mai spus Scutaru.

Salariu similar pentru angajatul temporar

Noile prevederi de la articolul 92, legate de egalitatea de tratament, explică faptul că angajatul temporar trebuie să primească un salariu care nu poate fi interior celui pe care îl primeşte salariatul aflat în momentul respectiv în indisponibilitate de muncă.

“În măsura în care utilizatorul nu are angajat un astfel de salariat, salariul primit de salariatul temporar va fi stabilit luându-se în considerare salariul unei persoane angajate cu contract individual de muncă şi care prestează aceeaşi muncă sau una similară, astfel cum este stabilit prin contractul colectiv de muncă aplicabil la nivelul utilizatorului”, se precizează în alineatul 4, adăugat odată cu promulgarea modificărilor. (M.S.)

Imagine: Jean-Mihai PÂLȘU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.