Ministrul Educației și Cercetării Științifice, Sorin Cîmpeanu, a anunţat astăzi, la preluarea portofoliului, că „este necesară o nouă lege a Educației”. Aşadar, noul ministru vrea şi el să-şi pună amprenta pe reglementările din domeniul învăţământului consfinţite deja de Legea 1/2011, în timpul mandatului lui Daniel Funeriu.
Actuala Lege Educaţiei a fost modificat prin două Ordonanţe de urgenţă, mai întâi de Ecaterina Andronescu, în decembrie 2012, pentru a se salva de incompatibilitate.
Apoi a venit rândul fostului ei consilier de la MEC, devenit ministru al Educaţiei, Remus Pricopie, să mutileze legea organică, prin OUG 49/2014. Numai că acesta a schimbat 97 de articole – în data de 1 iulie, în prima zi de vacanţă parlamentară, pentru a evita dezbaterea în Legislativ.
“O nouă lege a Educației este necesară. Legea 1/2011 a fost amendată pentru a i se asigura coerența, cât și posibilitatea aplicării prevederilor ei prin trei ordonanțe de urgență. În sistemul de învățământ superior și nu numai s-a consolidat ideea necesității unei noi legi a Educației, care să fie rezultatul unei dezbateri publice în Parlament cu toți cei implicați”, consideră Cîmpeanu.
El susţine că nu dorește bulversarea sistemului: „Sunt multe lucruri care trebuie păstrate din actuala lege, dar sunt și multe lucruri care trebuie puse într-o logică firească, într-o coerență cu realitățile din domeniul Educației și Cercetării.
“Tot ce pot să vă spun este că voi face tot ce stă în putința Ministerului Educației și Cercetării pentru a iniția acest proces”, a precizat noul ministru.
Magda SEVERIN