Legea descentralizării mai are o zi până la aprobare, după ce proiectul a primit joi ok-ul Guvernului, Birourile Permanente ale Parlamentului au decis vineri că grupurile parlamentare pot depune amendamente până luni ora 15.00, iar şedinţa de plen pentru procedura asumării răspunderii Guvernului va avea loc marţi. Europarlamentarul PDL Monica Macovei acuză că USL nu lasă proiectul legislativ să fie dezbătut în Parlament deşi deţine peste 70% din deputaţi şi senatori, deoarece baronii locali nu mai au răbdare şi astfel vor primi mai rapid puteri generatoare de bani. Ea îi cere premierului Victor Ponta să-l demită pe Liviu Dragnea – “inculpatul” care a propus legea – şi să răspundă solicitării societăţii civile de a dezbate proiectul pe cursul său firesc.
UPDATE 19 noiembrie: Guvernul şi-a angajat răspunderea pe Legea descentralizării în faţa camerelor reunite ale Parlamentului. În sală au fost 451 de parlamnetari, fiind absenţi 159, cei ai PDL, care au anunţat că doresc “o dezbatere reală” a actului normativ.
Din proiectul legislativ au dispărut componentele Transporturi – cu porturile -, agenția de prestații sociale, cinematografele şi Poliţia, dar vicepremierul Dragnea este optimist, afirmând că procesul descentralizării este abia la început.
“Domeniile care se descentralizează ca și competențe, atribuții și resurse financiare sunt agricultura, sănătatea, mediul, cultura, tineretul și sportul, autorizarea și facilitarea în turism, cluburile și bazele sportive, bazele școlare și atribuțiile teritoriale în ceea ce privește pescuitul”, a declarat, în plenul Parlamentului, premierul Victor Ponta.
El a adăugat că că și-ar fi dorit ca proiectul legislativ să fi putut fi adoptat în procedura obișnuită a celor două Camere ale Parlamentului, susținând că acest lucru nu a fost posibil din cauza “sabotajului” președintelui Traian Băsescu. Totuşi, legea va ajunge la promulgare tot la el, aşa că dezbaterea în Parlament nu are nicio legătură cu o posibilă atacare la Curtea Constituţională.
“Inculpatul Dragnea împarte puterile şi banii în ţară după bunul lui plac şi în funcţie de interesele de grup şi de partid. Inculpatul Dragnea ar fi trebuit să plece din Guvern din momentul în care a fost trimis în judecată sub acuzaţii de fraudare a votului. În plus, şeful «celui mai cinstit Guvern» refuză să dezbată proiectul în Parlament unde, culmea, are majoritate de peste 70%, şi îşi asumă răspunderea asupra proiectului de descentralizare. Acest lucru înseamnă că prevederile vor intra mai repede în vigoare, iar baronii USL vor primi în câteva zile noi puteri generatoare de bani. Ponta simte că baronii USL nu mai au răbdare”, susţine Macovei, într-un comunicat dat publicităţii duminică.
În opinia sa, graba Guvernului Ponta de a trece proiectul de descentralizare prin asumarea răspunderii are o singură explicaţie: “presiunea baronilor locali a fost atât de mare încât Ponta vrea să îşi cumpere liniştea dându-le puteri mai mari şi mai multe hălci din care să se înfrupte”.
“Ponta va avea astfel şi linişte, şi oameni care să alerge pentru USL în campania electorală, să strângă voturi pentru partid. Plata este garantată de Ponta prin asumarea răspunderii. Reorganizarea administrativă a fost o altă promisiune nerespectată de Ponta, Antonescu şi USL, care acum vin cu «descentralizarea». De altfel, aceasta este starea de normalitate a politicienilor USL: să facă promisiuni fără acoperire, pe care nici nu se gândesc să le onoreze apoi”, mai reclamă Macovei.
Ea adaugă că „într-o societate în care politicienii respectă oamenii Dragnea ar fi trebuit exclus din Guvern pentru a nu afecta încrederea în Guvern şi pentru a nu exista suspiciuni că influenţează justiţia din calitatea de ministru”.
“Oamenii nu pot avea încredere că un ministru inculpat pentru fraude ia cele mai bune decizii pentru ei. În loc să meargă marţi în Parlament să îşi asume răspunderea asupra unui proiect propus de un inculpat, Ponta ar putea face două lucruri corecte din punct de vedere politic: să-l demită pe Liviu Dragnea şi să răspundă solicitării societăţii civile de a dezbate proiectul descentralizării, nu de a-l aproba în 3 zile prin asumare”, cere Macovei.
Descentralizarea lui Dragnea
Proiectul de lege privind descentralizarea, pentru care vicepremierul Liviu Dragnea s-a zbătut mai mult de 1 an şi jumătate, prevede transmiterea competenţelor de la nivel central la nivel local, prin înfiinţarea unor structuri în subordinea consiliilor judeţene, respectiv a consiliilor locale, şi reorganizarea unora dintre serviciile publice deconcentrate ale ministerelor sau a altor organe de specialitate ale administraţiei publice centrale.
Sunt stabilite reorganizări în domeniile transporturilor, agriculturii, culturii, turismului, învăţământului preuniversitar, muncii, mediului, pescuitului, sănătăţii, sportului.
Modificările legislative propuse mai prevăd că autorităţile administraţiei publice de la nivelul judeţelor ar urma să exercite competenţe partajate cu autorităţile de la nivelul administraţiei publice centrale în domeniile protecţiei mediului, pescuit şi acvacultură, dezvoltării rurale şi serviciilor de sănătate publică la nivel judeţean.
Angajaţii din central, la judeţ
Personalul angajat în cadrul structurilor supuse reorganizării ar urma să fie preluat de către consiliile judeţene/Consiliul General al municipiului Bucureşti (CGMB) sau după caz, de către consiliile locale, pe baza protocoalelor de predare-preluare, cu respectarea prevederilor legale în vigoare, păstrându-şi drepturile salariale avute.
Totodată, proiectul propune ca autorităţile locale să preia dreptul de administrare asupra bunurilor proprietate publică a statului aflate la structurile supuse reorganizării.
Porturile, la baronii din Constanţa, Galaţi, Tulcea, Caraş-Severin, Mehedinţi, Dolj, Olt, Giurgiu şi Călăraşi
Primarul Radu Mazăre îşi va vedea visul cu ochii: portul Constanţa va trece în administrarea primăriei pe care o conduce.
Astfel, proiectul Legii descentralizării prevede că “dreptul de administrare a infrastructurii portuare va fi preluat de la Compania Naţională “Administraţia Porturilor Dunării Maritime” SA – Galaţi de către consiliile locale din judeţele în care acestea se află, respectiv Galaţi, Tulcea şi Constanţa”.
De asemenea, dreptul de administrare a infrastructurii portuare va fi preluat de la Compania Naţională “Administraţia Porturilor Dunării Fluviale” S.A. – Giurgiu de către consiliile locale din judeţele în care acestea se află, respectiv Caraş Severin, Mehedinţi, Dolj, Olt, Giurgiu şi Călăraşi.
Metrorex, la Primăria Capitalei
Tot la ca capitolul „Transporturi”, proiectul Legii descentralizării prevede ca SC Metrorex SA să fie transferat de la Ministerul Transporturilor, prin reorganizare, Consiliului General al Municipiului Bucureşti.
„Pachetul de acțiuni de 8.048.364 acţiuni nominative cu valoare nominală de 2,5 lei deținut de statul român la Societatea Comercială de Transport cu Metroul Bucureşti „Metrorex” – S.A. cu sediul în municipiul Bucureşti, Bd. Dinicu Golescu nr. 38, sectorul 1, se transferă cu titlu gratuit municipiului București”, se arată în proiect.
Bunurile Metrorex trec din proprietatea publică a statului în proprietatea publică a Municipiului București. Acestea vor putea fi exploatate de Metrorex fie direct, fie prin asociere, închiriere sau subconcesionare, după caz, cu acordul CGMB.
CGMB desemnează/revocă 5 reprezentanţi în Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) Metrorex şi le stabileşte indemnizaţia.
Tariful călătoriei cu metroul a fi stabilit în continuare de conducerea Metrorex. Transportul public cu metroul va rămâne un serviciu public social, subvenţionat de la bugetul de stat şi acum şi de la bugetul Capitalei.
Investiţiile pentru modernizarea şi dezvoltarea infrastructurii şi materialului rulant se vor finanţa de la bugetul de stat, bugetul local, din credite interne şi externe, precum şi din fonduri europene.
Turismul
În domeniul turismului este menţionată preluarea de către consiliile judeţene, respectiv CGMB, a competenţelor privind emiterea brevetului de turism, atestarea parcurilor turistice, autorizarea şi clasificarea în turism. Acestea sunt exercitate în prezent de Autoritatea Naţională pentru Turism, aflată în subordinea Ministerului Economiei.
Concret, vor fi transferate următoarele competenţe către CJ şi CGMB:
- autorizarea funcţionării de pensiuni
- activitatea ghizilor de turism
- a centrelor de informare şi promovare turistică
- a structurilor de primire turistică
- a unităţilor de alimentaţie publică situate în municipii şi în staţiuni turistice
- clasificarea structurilor de primire turistică
- acordarea avizului de specialitate pentru documentaţii de urbanism şi amenajare a teritoriului privind zone şi staţiuni turistice, cu regulamentele de urbanism aferente, pentru documentaţii tehnice privind amplasamentul, conformarea şi funcţionalitatea construcţiilor noi cu destinaţie turistică, pentru documentaţii privind funcţionalitatea specifică a construcţiilor existente din domeniul turismului, supuse lucrărilor de modernizare, reamenajare, extinderi sau altor lucrări care modifică funcţia turistică a acestora şi pentru documentaţii privind construcţiile ce urmează a fi modificate structural şi funcţional în scopul primirii unei funcţionalităţi cu profil turistic.
Munca
În domeniul muncii, proiectul prevede reorganizarea agenţiilor pentru plăţi şi inspecţie socială judeţene prin preluarea tuturor competenţelor, cu excepţia celor de inspecţie şi control, de către Agenţiile Judeţene pentru Prestaţii Sociale respectiv a municipiului Bucureşti, în subordinea consiliilor judeţene şi a CGMB.
Competenţele ce vizează inspecţia şi controlul, urmează a fi exercitate în continuare de către Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice.
Magda SEVERIN