OG 11/2019 de modificare a Codului rutier, publicată în MO

Ordonanța Guvernului nr. 11/2019, care modifică și completează Codul rutier (OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice), a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare la 12 octombrie. Actul normativ va avea nevoie, până atunci, de ok-ul Parlamentului.

foto: TISPOL

Ordonanța se referă strict la interdicția impusă conducătorilor auto de a manevra, în timp ce conduc, telefonul mobil sau orice dispozitive mobile cu funcţii de înregistrare sau redare text, foto sau video (precum tabletele, camerele foto sau video).

Concret, articolul 36, alineatul (3) din Codul rutier a fost modificat astfel: „În timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mișcare, conducătorului acestuia îi este interzisă ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video”.

În prezent, alin (3) din codul rutier prevede următoarele: „Conducătorilor de vehicule le este interzisă folosirea telefoanelor mobile atunci când aceștia se află în timpul mersului, cu excepția celor prevăzute cu dispozitive tip AA«mâini libereAA»”, iar contravenția se sancționează cu 2-3 puncte amendă şi 2 puncte de penalizare.

Totodată, articolul 101 a fost modificat corespunzător, astfel că la alineatul (3), după litera g) a fost introdusă o nouă literă: „h) ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui autovehicul, tractor agricol sau forestier ori un tramvai aflate în mișcare, a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, concomitent cu încălcarea unei reguli pentru circulația vehiculelor”.

Suspendarea permisului

Șoferii care vor fi prinși că vorbesc la telefon în timp ce conduc vor primi amenzi de până la 725 de lei. Iar dacă vor comite simultan o altă contravenţie de circulaţie, li se va suspenda   pentru 30 de zile permisul.

În acest caz, pentru reintrarea în posesia permisului de conducere trebuie susținut un nou test de verificare a cunoașterii regulilor de circulație.

Telefon doar la semafor sau “pe avarie”

Interdicția de a vorbi la telefon nu se aplică atunci când mașina staționează. Astfel, șoferul poate opri pentru a folosi telefonul mobil, sau și în cazul în care se află la semafor.

Bicicliștii, amenzi mai mari

Interdicția de a vorbi la telefon este valabilă și pentru bicicliști sau cei care conduc scutere ori trotinete electrice. În acest sens, în articolul 101, alineatul (1) din Codul rutier a fost introdus un nou punct, cu următorul cuprins: „19. ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul pentru care nu este prevăzută obligativitatea deținerii permisului de conducere, aflat în mișcare, a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, de către conducătorul acestuia”.

În cazul acestora, amenzile au fost stabilite în cuantum mai mare: între 870 și 1.160 de lei.

Poliția Rutieră trebuie să informeze

„În 60 de zile de la intrarea în vigoare a actului normativ, Poliţia Rutieră va trebui să informeze participanţii la trafic privind măsurile adoptate”, inclusiv prin comunicate de presă şi informare prin mass-media, postarea informaţiilor pe site-ul Poliţiei Române, organizarea unor acţiuni specifice în trafic sau în mod direct, în trafic, prin poliţiştii rutieri, se mai arată în OG 11/2019.

Unul dintre principalii factori de distragere a atenţiei

În nota de fundamentare a proiectului ordonanței, autorii (reprezentanții Ministerului de Interne) argumentează: „La momentul intrării în vigoare a normei, dispozitivele mobile aveau ca funcţii, de regulă, vorbitul liber vocal sau transmiterea de mesaje text, nedispunând de funcţii performante. În prezent, funcţionalitatea telefonului mobil şi a altor dispozitive electronice mobile s-a extins foarte mult, astfel că, pe lângă funcţia de vorbit liber vocal, acestea includ o serie de alte funcţii, precum cea de aparat foto/filmare performantă, convorbire video, mp3, mp4 playere, scanner de documente, utilizare internet/reţele sociale, consolă mobilă de joc etc. S-a constatat faptul că folosirea telefonului mobil inteligent şi a altor dispozitive electronice de comunicare sau divertisment, în timpul mersului, reprezintă unul dintre principalii factori de distragere a atenţiei pentru conducătorii de autovehicule, constituind o reală problemă pentru siguranţa rutieră, prin amploarea şi frecvenţa acestui fenomen”.

Totodată, inițiatorii proiectului prezintă trei cazuri cu consecinţe grave în care a fost folosit telefonul mobil la volan pentru transmisiuni live pe Facebook:

“1) La data de 12.10.2018, pe DN59, între localităţile Voiteni şi Jebel din judeţul Timiş, conducătorul unui autoturism, în timp ce transmitea live pe Facebook, a lovit din spate un tractor agricol ce se deplasa în acelaşi sens, a fost proiectat pe sensul opus intrând în coliziune cu un alt autoturism ce se deplasa regulamentar. În urma accidentului a rezultat decesul şoferului din primul autoturism şi a unui minor de 9 ani din autoturismul cu care a intrat în coliziune. De asemenea, alte 4 persoane grav rănite (printre care şi un copil de 3 ani) au fost transportate la spital.

2) La data de 30.09.2018, pe strada Calea Bucureşti din municipiul Craiova, judeţul Dolj, conducătorul unui autoturism, în timp ce transmitea live pe Facebook, a intrat într-un stâlp de iluminat. În urma accidentului, conducătorul autoturismului şi-a pierdut viaţa.

3) La data de 19.07.2018, în judeţul Vrancea, un autoturism în care se aflau 4 tineri care transmiteau live pe Facebook, a intrat într-un cap de pod de pe marginea drumului. Accidentul s-a soldat cu decesul a două persoane şi rănirea gravă a altor două”, conform notei de fundamentare.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.