Sorin Oprescu vrea licitaţie internaţională la Primăria Capitalei pentru salubrizarea oraşului, iar serviciile viitorului operator să fie decontate ulterior de sectoare. El a declarat miercuri, la Comisia de industrii a Camerei, că fiecare sector al urbei cheltuieşte anual 22 milioane de euro pentru curăţenie. În plus, există o “dihonie generală” între firmele care prestează acest serviciu. Bucureştiul ar urma să fie împărţit în 3 zone de salubrizare. Amintim că toate contractele de salubrizare din Bucureşti, încheiate de primăriile de sector cu câte o firmă în parte (mai puţin Sectorul 5, al lui Vanghelie, care a apelat la Romprest-ul lui Chiliman) au expirat anul trecut, iar de atunci se tărăgănează organizarea unei licitaţii.
Oprescu a venit miercuri la şedinţa Comisiei de industrii pentru a susţine amendamentele făcute de PMB la Legea salubrizării, unde a spus că o nouă “încurcătură” în subdiviziuni ale sectoarelor nu face decât să întoarcă lucrurile la situaţia de dinainte.
“Doresc să creştem performanţele, să fie o licitaţie super corectă, generală, făcută la nivelul Primăriei, şi, sigur, decontat, după aceea, serviciul de către sectoare. Legea spune că Primăria Capitalei poate să delege aceste lucruri, dar după ce ţine licitaţia. (…) O să împărţim Capitala pe 3 zone – multiplu de 3 – 6 sau 9 zone, astfel încât accesibilitatea şi transparenţa să fie asigurate”, a spus Oprescu.
El le-a spus deputaţilor că în domeniul operatorilor de curăţenie care au contracte cu primăriile de sector guvernează principiul general al “sfintei pile” şi al “sfintei înţelegeri”.
“Acum e dihonie generală între operatorii de curăţenie. Fiecare are un prieten, fiecare încearcă să influenţeze fără să cunoască. Să las la sectoare. Ce să las la sectoare?”, a spus Oprescu.
Legea salubrizării se află în acest moment în dezbaterea Comisiei de industrii, care este comisie raportoare.
Contracte expirate de 1 an
În 2010, Consiliul Concurenţei a dat în judecată primăriile de sector bucureştene, după o investigaţie derulată în perioada februarie 2008 – decembrie 2009, care a stabilit că primăriile au incalcat Legea concurenţei, prelungind prin acte aditionale durata contractelor de salubrizare, fara a organiza licitaţii.
Curtea de Apel Bucureşti a decis, în 17 octombrie 2011, încetarea contractelor de salubrizare încheiate de Primăria Capitalei şi sectoarele 1, 2, 3, 4 şi 6 şi organizarea de licitaţii pentru aceste servicii – curăţenia stradală, colectarea gunoiului menajer şi deszăpezirea.
De atunci a trecut un an, fără ca autorităţile locale să croiască vreo licitaţie. În Sectorul 2 al Capitalei continuă să presteze firma Supercom, în Sectorul 3 – Rosal, în Sectorul 6 – Urban, în Sectorul 1 – Romprest – şi în Sectorul 4 – REBU.
Amintim că REBU a fost scoasă din Sectorul 1 de primarul Chiliman, deşi firma este deţinută 51% de Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB).
Magda SEVERIN
Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU