Peste 400.000 de bugetari vor avea salariile mărite prin noua OUG (documente, declarații video)

Ministrul Muncii, Dragoș Pâslaru, a prezentat proiectul Ordonanței de urgență (OUG) privind reparațiile din grila de salarizare a celor peste 1,2 milioane de bugetari. Concret, “vor crește salariile mici pentru funcții egale și muncă egală în cadrul aceleiași unități, până la nivelul maxim aflat în plată la nivelul unității/instituției, pentru toate familiile ocupaționale, în limita alocărilor bugetare”.

Peste 400.000 de bugetari – o treime din total – vor beneficia de aceste creșteri. Efortul bugetar va fi de 2,29 miliarde de lei anual, din care 1,176 miliarde de lei vor fi alocați pentru corectarea inechităților iar 1,022 miliarde de lei pentru reforma în sănătate. De asemenea, 134 milioane de lei sunt prevăzute pentru rezerva de performanță în Sănătate iar 240 de milioane de lei – pentru cea din Educație.

Proiectul OUG a fost lansat în dezbatere publică până la 1 iunie, când va fi aprobat de Guvern, urmând ca la 1 august să intre în vigoare iar de la 1 septembrie cei cu salarii mărite să le și primească.

Nu vor fi scăderi salariale, a insistat și premierul Dacian Cioloș, însă “vor fi eliminate inechitățile”. “În plus, în Sănătate, debutanții vor primi suplimentar 10% față de restul funcțiilor, pentru creșterea atractivității unei cariere în domeniu”, a precizat el.

Detalii, în prezentarea făcută de ministru: Prezentare_ProiectOUG_salarii bugetari_

Guvernul știe doar cât câștigă 750.000 de bugetari

O anomalie în sistemul public de salarizare este faptul că Guvernul nu deține în prezent informații despre salariile tuturor bugetarilor. “La momentul la care ne-am apucat de construcția primei variante am cerut datele din sistem. La Ministerul Muncii nu exista nicio dată, toate erau la Ministerul de Finanțe (ANAF – n.r.). La început existau date pentru 350.000 de oameni din 1,2 milioane. Am ajuns acum la date despre 750.000 de oameni din total”, a declarat Dragoș Pîslaru.

Ministrului Muncii a asigurat că “proiectul pe care o să lucrăm în continuare va fi fundamentat pe date, pentru a documenta un impact corect”.

Pe de altă parte, el a spus că “există o diferență de sistem între salariile de bază și alte elemente care te duc la câștigul final”: “Avem sectoare, cum este în Apărare, unde salariul de bază este mic, dar cu indemnizațiile de hrană, chirie etc. te duc la un salariu de bază mai mare. Prin acest nou proiect propunem patru lucruri: rezolvarea disfuncționalităților de încadrare pentru toate familiile ocupaționale, corectarea pe orizontală și verticală a structurii salariale în Sănătate, creșterea echității salariale în administrația publică centrală și bonusuri de performanță pentru Sănătate și Educație. Era o certitudine că nu toată lumea va fi mulțumită”.

“La Apărare şi Ordine Publică rezolvăm una din disfuncționalități, cea mai important disfuncţionalitate era legată de salariul sau solda de merit. Ce înseamnă lucrul acesta? În 2009, 30% din sistem primea un salariu de merit, pe baza evaluărilor din anii anteriori. În 2009 aceste, să le spunem, sporuri de merit au fost incluse în salariul de bază şi ele au rămas pentru persoanele respective în salariul de bază, în timp ce la ceilalți nu sunt în salariul de bază. La asta se adaugă indemnizațiile şi sporurile caracteristice familiilor ocupaționale. Practic, ceea ce este foarte important de reţinut din acest punct de vedere este că noi acum revenim şi corectăm o problemă care s-a întâmplat în 2009, egalizând baza, solda de funcţie, din această familie ocupaţională”, a precizat ministrul Muncii.

Iată unde lucrează bugetarii:

  • 290.369 sunt în Educație (24%)
  • 260.000 în Apărare și Ordine publică (21%)
  • 203.919 în Administrația publică locală (17%)
  • 162.071 în Sănătate (13%)
  • 110.459 în Asistență socială (9%)
  • 30.444 – altele (3%)
  • 29.372 în Cultura (2%)
  • 2.469 în Cercetare (0,2%).

În prezent, conform proiectului, demnitarii au cel mai mare câștig mediu – de 9.264 lei și un salariu de bază mediu de 8.963 lei, iar în Diplomație există un câștig de 8.140 lei și un salariu de bază mediu de 6.852 lei.

Asistența socială are 1.498 lei câștigul mediu și 1.362 lei salariu de bază mediu. Personalul contractual local are 1.408 lei (câștig mediu) și 1.304 lei (salariu de bază mediu).

Proiectul OUG și grilele de salarizare pentru Sănătate, aici:

2016-05-17-proiect-oug salarii bugetari

2016-05-17-anexa2-proiect-oug salarii bugetari

2016-05-17-anexa1a_proiect-oug salarii bugetari

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.