Parlamentarii PNL vor să-i despăgubească pe foşti proprietari printr-un Fond Proprietatea 2

Parlamentarii liberali susţin mai multe modificări la proiectul propus de Guvern privind despăgubirile pentru imobilele naţionalizate. În primul rând, termenele sunt considerate de liberali ca fiind “extraordinar de lungi”, motiv pentru care parlamentarii PNL cer reducerea acestora astfel încât finalizarea procesului să fie realizat în 5 ani în loc de 10. În al doilea rând, liberalii din Legislativ doresc înfiinţarea unui Fond Proprietatea 2, prin care să se acorde acţiuni foştilor proprietari. Propunerile au fost anunţate luni, de fostul premier Călin Popescu Tăriceanu-cel care, în 2005, şi-a asumat răspunderea în faţa Parlamentului pe Legea 247 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, considerată neoperaţională de Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO), care a dat termen României până la începutul lui aprilie să dea o lege echitabilă pentru foştii proprietari.

În caz contrar, statul, adică noi, toţi românii, vom fi buni de plată (8 miliarde de euro) pentru eşecul aleşilor noştri din toate legislaturile din ultimii 23 de ani în aplicarea procesului de restituire a proprietăţilor confiscate de comunişti.

După anunţul liberalilor, asumarea Executivului pe proiectul legislativ – pe care premierul Victor Ponta nu doreşte sub nicio formă să-l supună dezbaterii publice şi nici celei parlamentare – ar putea să cadă, dacă amendamentele PNL nu vor fi luate în considerare. Desigur, deocamdată totul este la nivel declarativ, iar până în 19 martie, când este programată asumarea, mai pot interveni schimbări.

Însă, până una-alta, asumarea este, teoretic, blocată de alt fost premier, Mihai-Răzvan Ungureanu, care, împreună cu PNL, au depus la Parlament un proiect legislativ pe aceeaşi temă.

Măsurile de despăgubire a foştilor proprietari devin, astfel, un prim test al stabilităţii USL în Parlament, unde Uniunea are 70% majoritate. De ce este nevoie de asumare şi nu de o aprobare a legii în Parlament, rămâne un mister care se va elucida în curând. Cert este că foştii proprietari reclamă lipsa de transparenţă şi cer ca proiectul să fie dezbătut public şi în Parlament.

Maxim 5 ani pentru soluţionarea dosarelor

Călin Popescu Tăriceanu a enumerat, printre modificările propuse proiectului legislativ, “necesitatea absolută a scurtării acestor termene în aşa fel încât să ne încadrăm, aş spune, într-un orizont de timp rezonabil, şi acest orizont de timp pe care îl propunem este de 5 ani”.

„Apoi, soluţionarea pe diferite etaje a problemelor, plecând de la principiul retrocedărilor în natură, care trebuie să fie principiul prevalent. Această retrocedare în natură trebuie să fie bazată pe evaluarea dosarelor aşa cum este prevăzută în proiectul de lege, dar nu mai mult de 2 ani – spre deosebire de termenul iniţial de 3 ani – urmând ca în al treilea an să se facă organizarea licitaţiilor din fondul naţional de imobile, pentru cei care nu au putut să-şi recapete proprietăţile în natură”, a adăugat el, luni, după disuţiile avute de parlamentarii PNL pe tema revizuirii Constituţiei şi a formei în care va fi promovată prin angajarea răspunderii legea care să rezolve situaţia despăgubirilor şi retrocedărilor imobilelor naţionalizate.

Totodată, în situaţia în care, la licitaţiile naţionale, cei care deţin puncte nu vor putea obţine o despăgubire din Fondul Naţional de Imobile, aceştia ar trebui să primească acţiuni la Fondul Proprietatea 2, care va fi compus dintr-o serie de active ale statului, a mai susţinut fostul premier.

„Vrem restituire în natură”

La rândul său, senatorul PNL Tudor Chiuariu a insistat că liberalii doresc restituirea în natură, iar Fondul Proprietatea 2 va fi destinat despăgubirii, în ultimă instanţă, acelor care nu vor reuşi să obţină imobilele revendicate.

“Vrem restituire în natură, vrem o restituire cât mai rapidă şi mai completă. Din punctul ăsta de vedere ne uităm cu atenţie la toate termenele care sunt stabilite. Dacă, şi sperăm ca aceste cazuri să fie cât mai puţine, dacă nu va exista posibilitatea restituirii în natură, ne gândim la modalităţi de compensare care să fie cât mai echitabile, în aşa fel încât cei care şi-au pierdut proprietăţile şi nu le pot primi înapoi în natură să beneficieze de o compensaţie echitabilă. Una dintre posibilităţile pe care le analizăm, de asemenea, este să constituim un Fond Proprietatea 2, şi cei care nu vor putea beneficia de imobile, fie restituite în natură, fie prin acel sistem de compesare cu puncte şi prin participarea la licitaţie organizată din Fondul Naţional de Imobile, să fie despăgubiţi într-o ultimă instanţă prin acţiuni la Fondul Proprietatea 2”, a susţinut Chiuariu.

Ce prevede proiectul lui Ponta

Proiectul Guvernului prevede ca până în anul 2017 să fie despăgubiţi în numerar foştii proprietari ale căror dosare au fost deja soluţionate. “Plata sumelor de bani reprezentând despăgubiri în dosarele soluţionate deja de către Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, înainte de intrarea în vigoare a prezentei legi, se face în termen de 3 ani, în tranşe anuale egale, începând cu 1 ianuarie 2014”, se arată în proiect.

Cei care nu pot fi despăgubiţi în natură, ar trebui, potrivit iniţiativei legislative, să primească puncte în valoare nominală de 1 leu, raportat la valoarea casei, cu care vor putea achiziţiona prin licitaţie alte imobile sau le vor preschimba în bani, însă după anul 2017, în limita a 10% pe an din suma punctelor.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.