Sesiunea extraordinară a Parlamentului pentru citirea hotărârii Curţii Constituţionale privind invalidarea referendumului va avea loc abia vineri, a precizat Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor, precizând că plenul “va lua act” de decizia CCR. Amintim că sentința va fi citită miercuri în plenul Curții, la ora 10.00, apoi va fi trimisă Parlamentului. Cum însă revenirea lui Traian Băsescu în funcția de președinte al României nu este deloc pe placul parlamentarilor majoritari USL, dar mai ales al șefilor celor două Camere, aceștia vor încerca să mai amâne momentul. Numai că, de data aceasta, jocurile nu se mai fac exclusiv în Parlament, iar instalarea Monei Pivniceru în funcția de ministru al Justiției pare condiționată de întrunirea plenului Legislativului.
Zgonea a anunţat că preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, l-a informat că miercuri până la ora 14.00 îi va fi transmisă decizia CC în cazul referendumului din 29 iulie.
“După amiază (miercuri, n.r.) eu voi convoca (…) sunt 24 de ore în care trebuie să convoc Biroul Permanent. Sper să avem un cvorum pentru Birourile Permanente Reunite în aşa fel încât să convocăm o sesiune extraordinară a Parlamentului”, a spus Zgonea, adăugând că plenul reunit va avea loc cel mai târziu vineri.
El a adăugat că le-a transmis un SMS tuturor membrilor Camerei să fie pregătiţi pentru o sesiune extraordinară în următoarele zile”.
Pivniceru, la schimb
Numai că plenul ar putea să nu se întrunească, fiind vacanță parlamentară, până în 2 septembrie, iar aleșii noștri pot invoca faptul că se află în concediu peste hotare.
Pentru a elimina această manevră de amânare cu 10 zile – care nu poate fi exclusă, după toate artificiile politice operate în doar 4 zile pentru suspendarea lui Traian Băsescu -, proaspăt reconfirmatul în funcția de președinte al țării va recurge, cu siguranță, la condiționări.
Cum însă amânarea nu și-ar atinge scopul decât în cazul în care noul ministru propus de premierul Victor Ponta la Justiție, Mona Pivniceru, va fi instalată pe post de interimarul Crin Antonescu și îi va schimba urgent din funcție pe șefii DNA și Parchetului General – țelul final al puciștilor -, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a scurtcircuitat jocul.
Astfel, CSM a anunțat, marți după-amiază, că va introduce pe ordinea de zi de miercuri discutarea demisiei lui Pivniceru ”numai dacă se va aproba suplimentarea ordinii de zi”.
Fără această formalitate, Mona Pivniceru nu poate fi instalată ministru. Or, este cât se poate de clar că ea va primi ok-ul CSM abia după întrunirea plenului Parlamentului.
“Conform prevederilor art. 35 lit. a din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii propune Preşedintelui României eliberarea din funcţie a judecătorilor şi procurorilor, cu excepţia celor stagiari. Pe cale de consecinţă, pentru a fi efectivă şi pentru a produce efecte juridice, respectiv pentru ca persoana aflată într-o atare situaţie să nu mai aibă calitatea de magistrat, trebuie ca acea cerere de demisie să fie prezentată Plenului CSM, reunit în şedinţă. Ulterior, hotărârea Plenului se transmite Preşedintelui României în vederea emiterii decretului de eliberare din funcţie, decret ce se publică în Monitorul Oficial. Data eliberării din funcţia de magistrat este data publicării decretului în Monitorul Oficial”, arăta CSM într-un comunicat.
Manevră perfect legală
Astfel, procedurile legale o împiedică pe Pivniceru să ajungă ministru al Justiției, chiar dacă și-a depus demisia din magistratură.
În plus, conducerea CSM ar putea invoca, la fel ca Parlamentul, perioada de concedii, anunțând că nu întrunește cvorumul – de 15 dintre cei 19 membri – până la începutul lui septembrie. Astfel, dacă Parlamentul ar lungi-o cu convocarea plenului, CSM ar putea răspunde cu aceeași monedă, perfect legal.
Până la urmă trebuie recunoscut că, în toată această perioadă de suspendare a președintelui României, CSM a ținut spatele Justiției, începând cu solicitarea publică adresată noii puteri de a nu face schimbări în perioada de provizorat instituțional.
Magda SEVERIN