Pensiile nesimțite ale baronilor vor fi plătite din bugetele locale, a decis Parlamentul

senat-parlamentLa 5 luni după ce a fost declarată neconstituțională, Legea pensiilor speciale pentru baronii locali a fost aprobată din nou în Parlament. Senatul a fost for decizional iar votul, covârșitor: 101 “pentru”, 6 abțineri și numai unul “împotrivă”.

Primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții de consilii județene vor primi în plus la pensie sume cuprinse între 1.500 şi 6.500 de lei, în funcție de numărul de mandate.

Curtea Constituțională a decis în 20 ianuarie că legea este discriminatorie și nu precizează sursa de finanțare. Parlamentarii au găsit-o însă rapid: bugetele local. Este de așteptat ca taxele și impozitele locale să fie majorate substanțial, pentru a acoperi această necesitate de lux.

În legea inițială se mai prevedea că baronii locali pot primi pensie specială chiar și după 2 ani de mandat. Prin noile modificări, aceștia trebuie să încheie un mandat de 4 ani.

Totodată, cei care au fost condamnați definitiv – dar atenție, cu executare! pentru infracțiuni comise în exercitarea funcției nu vor beneficia de această pensie.

De asemenea, nu se va putea cumula pensia de ales local cu cea de parlamentar.

Lege urmează să intre în vigoare din ianuarie 2017.

16.300 de “băieți deștepți”

Actul normativ a fost adoptat inițial în 21 decembrie 2015 iar câteva zile mai târziu, Guvernul Cioloș a sesizat CCR.

“În forma adoptată, există cel puțin 16.300 de potenţiali beneficiari ai legii. Efortul bugetar în 2016 se ridică la 469 milioane lei. În urma impozitării acestor sume, deficitul bugetar rezultat este de 395 milioane lei, peste deficitul agreat de Parlament, şi tinde să agraveze stabilitatea cadrului fiscal bugetar. În plus, având în vedere că legea retroactivează, numărul beneficiarilor poate fi mult mai mare, ca și impactul asupra bugetului de stat”, argumenta Guvernul.

În ianuarie anul acesta, președintele de atunci al Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, atrăgea atenția că de această lege vor beneficia inclusiv foștii lideri locali din Partidul Comunist, pentru că prim-secretarii erau preşedinţi de consilii judeţene iar secretarii de municipii erau primari.

Rămân însă cu pensii nesimţite foştii miliţieni şi torţionari din perioada ceauşistă, după ce preşedintele Iohannis a promulgat, în 23 iulie 2015, Legea pensiilor speciale pentru militari şi cei din MAI.

Totodată, sunt în vigoare pensiile nesimţite ale parlamentarilor, după ce legea a fost promulgată în 23 decembrie 2015 de preşedintele Klaus Iohannis, care nu a atacat-o la CCR. 

Aceasta, în condiţiile în care jumătate dintre pensionarii de rând (aproximativ 2,3 milioane) au pensii mai mici de 800 de lei/lună iar pensia medie este de 886 de lei/lună.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.