UPDATE! Ponta: Aprobăm astăzi Memorandumul cu Rompetrolul

Premierul Victor Ponta a declarat miercuri, înaintea începerii şedinţei Guvernului, că “aprobăm astăzi Memorandumul cu Rompetrolul, aşa cum a zis Curtea Constituţională”. Pe ordinea de zi a şedinţei nu figurează însă acest proiect legislativ, astfel că nu ştim exact ce prevede înţelegerea Executivului cu Rompetrol cuprinsă în Hotărârea de Guvern.

ponta46

Amintim că vicepreşedintele Rompetrol a cerut insistent perfectarea tranzacţiei, prin Ordonanţă de urgenţăpână la sfârşitul lunii ianuarie. În acest fel, memorandumul ar fi intrat în vigoare imediat, fără ca preşedintele Traian Băsescu să poată ataca actul normativ, acest atribut (privind ordonanţele) fiind atributul exclusiv al Avocatului Poporului.

UPDATE: Memorandumul cu Rompetrolul a fost aprobat, prin Hotărâre de Guvern.

“Vreau să precizez, ca să nu fie vreo speculaţie până terminăm şedinţa de guvern: avem Hotărârea de guvern cu memorandumul cu Rompetrol, este finalizată conform observaţiilor de la Finanţe şi de la Justiţie, în baza deciziei Curţii Constituţionale, care a spus că este bine să facem acest lucru, dar să-l facem într-un anumit fel – şi respectăm ce a spus Curtea Constituţională. Vreau să dăm un semnal foarte clar că vrem să salvăm investiţiile în România, chiar şi când acestea sunt victime ale bătăliilor politice, vrem să salvăm locurile de muncă şi că pentru guvernul acesta, cei care investesc bani în România, care plătesc taxe în România şi care creează locuri de muncă sunt parteneri. Nu cred că este nimic rău să spunem asta. Toţi cei care investesc bani, care plătesc taxe corect şi care fac locuri de muncă trebuie sprijiniţi de către acest guvern, indiferent că este vorba de cea mai mare companie din România sau de cea mai mică – şi acesta este mesajul pe care vreau să-l dăm prin decizia de astăzi”, a precizat şeful Executivului.

Însă nu putem şti însă ce prevede proiectul legislativ, deoarece acesta nu figurează pe ordinea de zi a şedinţei Guvernului, ce poate fi vizualizată AICI.

Românii se aleg cu doar 200 mil. dolari din datoria de 600 mil. lăsată de Patriciu

Statul român se va alege cu numai 200 de milioane de dolari, şi aceştia în schimbul unui pachet de 26,69% din acţiunile Rompetrol Rafinare, ce vor fi răscumpărate, practic, de compania de stat KazMunaiGaz din Kazahstan.

Amintim că, în 21 noiembrie 2013, Legea de aprobare a Memorandumului a fost declarată neconstituţională de CCR, for care nu s-a pronunţat pe prevederile înţelegerii dintre statul român şi compania kazahă, ci pe faptul că un contract comercial nu poate fi legiferat prin Parlament, ci asumat de Executiv. Mai pe româneşte, s-au dus vremurile când Guvernul Năstase se acoperea cu voul Legislativului pentru privatizarea Petrom, spre exemplu, pentru a fi exonerat de orice vină.

Victor Ponta a catalogat decizia CCR drept un semnal prost pentru investitori, arătând că se pot pierde şi 1.000 de locuri de muncă.

1 miliard de dolari, fond de investiţii pe hârtie

KazMunaiGaz, acţionarul majoritar al Rompetrol, promite să înfiinţeze un fond de 1 miliard de dolari, care va fi de fapt kazah-român, cu 80% şi, respectiv, 20% participare, pentru realizarea de investiţii în proiecte din domeniul energetic.

Vicepreşedintele Rompetrol promite marea cu sarea: “Am identificat şi realizat paşii pregătitori pentru proiecte cu o valoare de aproximativ 350 milioane de dolari, reprezentând o treime din valoarea fondului”, dacă Memorandumul va fi aprobat în Guvern.

Din cele 350 milioane de dolari, Rompetrol va utiliza 150 de milioane pentru costruirea unei centrale de cogenerare pe platforma rafinăriei Petromidia. Celelalte 200 milioane de dolari vor fi alocate extinderii reţelei de benzinării în România, care cuprinde în prezent 450 de unităţi.

Băsescu vrea asigurări

După ce a acuzat că Ponta se ascunde în spatele Parlamentului şi “vrea să fure cu mâna Parlamentului 400 de milioane de dolari”, preşedintele Traian Băsescu a reclamat că înţelegerea scrisă dintre Rompetrol şi premier nu prevede nicio sancţiune în caz că banii promişi nu vor fi investiţi.

Vom vedea în curând dacă Hotărârea de Guvern va cuprinde vreun articol referitor la acest semnal al şefului statului – deşi premierul a declarat atunci, în replică: „Astea-s prostii!”.

Este de aşteptat ca Traian Băsescu să reacţioneze în vreun fel.

Ţeapa lui Patriciu

Dinu Patriciu a primit Rompetrolul la privatizare fără să dea niciun ban şi urma să achite statului român circa 600 de milioane de dolari în 2010. Numai că în 2007 a vândut compania către KazMunaiGaz, cu 1,2 miliarde de dolari, care a acceptat şi datoria.

Dar la termenul scadent, kazahii au invocat criza economică mondială şi au propus să dea în tranşe banii, dar să rămână acţionari majoritari. Guvernul Boc s-a opus, dar nu a reuşit să rezolve diferendul. A urmat un proces intentat de Rompetrol statului român, dar Victor Ponta nu a aşteptat sentinţa definitivă, ci a făcut o înţelegere cu kazahii, la începutul anului trecut.

Apoi a încercat manevra de a trece Memorandumul prin Parlament, dar pentru că nu i-a reuşit, este silit să semneze acum actul normativ ce trebuie aprobat de Guvern.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.