Printr-o Ordonanţă de urgenţă aprobată astăzi de Guvern, premierul Victor Ponta mai modifică o lege, dar de data aceasta pentru numai 45 de zile, spre a-i da o mână de ajutor lui Călin Popescu Tăriceanu să fure din primarii şi consilierii locali ai PNL, dar şi celorlalţi edili disponibili să migreze la PSD sau să devină independenţi – evident, cu promisiunea că le va da fonduri de la bugetul central. OUG intră imediat în vigoare şi va fi valabilă exact până înaintea alegerilor prezidenţiale. După aceea, Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, modificată în 2006, reintră în vigoare şi le interzice baronilor şi baronaşilor să se mute la partidele care se află la putere astfel încât să fie veşnic “la butoane”.
Premierul Ponta nu poate justifica urgenţa Ordonanţei, ţinând cont că Parlamentul îşi începe sesiunea de toamnă la 1 septembrie iar pentru CAS s-a reunit în sesiune de urgenţă săptămâna trecută.
Ordonanţa nu poate fi atacată de nimeni – cu excepţia Avocatului Poporului, care însă nu a reacţionat nici în cazul modificării, printr-o altă OUG, a 97 de articole din Legea Educaţiei – şi are efecte imediate.
Alianţa Creştin Liberală (ACL) a anunţat însă că va ataca în contencios-administrativ OUG aprobată astăzi, avertizându-i, totodată, pe primari că riscă să-şi piardă mandatul dacă se vor muta la alt partid sau vor opta pentru a fi independenţi – cum prevede în prezent Legea 393/2004.
ACL a sesizat deja ambasadele statelor UE şi pe cea a SUA şi va trimite mâine reclamaţii la Parlamentul European, Comisia Europeană şi Comisia de la Veneţia. Cristian Diaconescu i-a scris deja preşedintelui Comisiei Europene pe acest subiect.
În Piaţa Victoriei, au protestat astăzi faţă de OUG privind migraţia primarilor câteva sute de membri şi simpatizanţi ai ACL, fiind prezenţi mai mulţi lideri ai PNL şi PDL, între care Klaus Iohannis, Vasile Blaga, Teodor Atanasiu, Cătălin Predoiu, Mihai Voicu, Rareş Mănescu, Andrei Chiliman, Sulfina Barbu, Dan Motreanu, Florin Alexe, Sorin Roşca Stănescu, Cristina Pocora.
În zona de desfăşurare a mitingului au fost instalate scaune, majoritatea participanţilor fiind aşezaţi pe acestea şi purtând tricouri albe inscripţionate cu textul “Ponta fură alegerile”.
În faţa lor a fost instalat un ecran instalat, pe care au putut urmări un colaj de declaraţii controversate ale premierului Victor Ponta, ale Avocatului Poporului şi ale unor realizatori ai Antena 3.
PMP, la Avocatul Poporului: Ciorbea, n-ar strica să mai faci şi tu ceva!
PMP nu s-a lăsat mai prejos şi a organizat un protest la sediul Avocatului Poporului, somându-l pe Victor Ciorbea să sesizeze CCR cu privire la OUG şi strigându-i “Ciorbea, n-ar strica să mai faci şi tu ceva!”.
“Constituţia României, art. 59, ne spune că Avocatul Poporului se poate sesiza din oficiu sau la cererea cetăţenilor. Noi, cetăţenii României, cerem astăzi public Avocatului Poporului să se sesizeze şi să conteste la CC ordonanţa de urgenţă care permite şi încurajează traseismul politic. Credem că democraţia din România nu are nevoie de asemenea experienţe nefericite”, a declarat vicepreşedintele PMP, Eugen Tomac.
Ambasada SUA: Suntem îngrijoraţi de momentul ales
Ambasada SUA se declară îngrijorată de momentul ales de Guvern pentru adoptarea acestei OUG.
”Am auzit argumente pro şi contra ordonanţei propuse cu privire la aleşii locali. Suntem îngrijoraţi în legătură cu momentul ales. Ne-am exprimat în trecut îngrijorarea privind legiferarea unor chestiuni complexe prin ordonanţe de urgenţă şi credem că măsurile de acest fel ar trebui discutate în cadrul unui proces legislativ deschis şi transparent care permite organizarea unei dezbateri la care să poată participa liber toate partidele politice, societatea civilă şi toate părţile interesate”, se arată într-o declaraţie a Ambasadei SUA remisă astăzi, înaintea începerii şedinţei Guvernului.
Ponta: Ieşim din minciună şi ipocrizie
Premierul Victor Ponta, care este şi preşedintele PSD, susţine însă că prin această OUG va fi deblocată activitatea autorităţilor locale şi “se va ieşi din minciună şi ipocrizie”.
”Părerea mea despre acest lucru, vreau să vă spun foarte direct: cred că este necesar în primul rând să deblocăm autorităţile locale. În acest moment, în Bucureşti, la nivelul CGMB nu se mai iau decizii de 3 luni”, a spus el zilele trecute.
Astăzi, după ce Ambasada SUA şi-a exprimat “îngrijorarea” faţă de momentul emiterii OUG, premierul Ponta a declarat că îşi asumă decizia.
Băsescu: Spaima lui Ponta că nu va câştiga prezidenţialele
Preşedintele Traian Băsescu a făcut aseară apel la “responsabilitatea” Executivului, cerându-i să nu emită Ordonanţa de urgenţă referitoare la “transferul primarilor”. El a arătat că acest act normativ “arată spaima lui Victor Ponta, care ştie că nu poate câştiga alegerile prezidenţiale şi încearcă să îşi creeze un avantaj”.
“Victor Ponta are nevoie ca aerul de acest act normativ, pentru că, altfel, nu poate ajunge preşedinte. De aceea este această disperare să se încalce toate cutumele şi inclusiv Constituţia, pentru că administraţia locală este instituţie constituţională, este definită în Constituţie, şi Ordonanţa de Urgenţă nu trebuie emisă”, a explicat Băsescu.
Şeful statului i-a cerut anticipat Avocatului Poporului, pe care l-a acuzat de “sabotarea democraţiei” să atace OUG la Curtea Constituţională a României (CCR).
Şi în 2006 s-a modificat legea, dar nu prin Ordonanţă
Traian Băsescu a spus că a văzut argumentaţia pe care au adus-o iniţiatorii cu privire la modificările aduse şi în 2006 Statutului aleşilor locali, precizând însă că acestea s-au făcut nu prin OUG, ci printr-o lege dezbătută pe larg în Parlament şi care prevede că aleşii locali îşi pierd mandatul dacă pleacă din partidul din partea căruia au candidat.
“Sigur, cei care au aprobat legea, majoritatea care a aprobat legea are responsabilităţile ei, justificările ei, care sunt cu totul altele decât cele de acum. Justificarea este că atunci se introducea interdicţia pentru primari de a migra de la un partid la altul. Dar vă rog să căutaţi pe site-urile Curţii Constituţionale, chiar pe site-ul Preşedinţiei, veţi constata că şi atunci am întors la Parlament legea, pentru că lucrurile erau la jumătate. Acum însă sunt grosier anticonstituţionale şi cu un profund caracter electoral”, a precizat el.
Operaţiunea Dragnea
Intenţia de promovare a acestei OUG datează încă din primăvară, după ruperea USL, însă a fost anunţată abia în 22 august, la Suceava, de către vicepremierul Liviu Dragnea. El a argumentat această decizie prin faptul că foarte mulţi aleşi locali activează în prezent pentru alte partide şi propunea ca pentru o perioadă de două săptămâni să existe posibilitatea ca aleşii locali să îşi aleagă partidul fără să îşi mai piardă mandatul.
”Devine din ce în ce mai pregnantă o situaţie. Începe să se instaleze o oarecare instabilitate în administraţia locală generată de apariţia unor partide – PMP, PLR, ruperea USL, apariţia ACL şi au început din ce în ce mai mulţi primari să îşi exprime public susţinerea pentru un partid, altul decât pe listele căruia au candidat. Au început să fie probleme în majorităţile consiliilor locale şi judeţene”, a argumentat el.
Ce prevede OUG
Primarii, preşedinţii consiliilor judeţene, consilierii locali şi consilierii judeţeni, precum şi candidaţii declaraţi supleanţi vor avea la dispoziţie 45 de zile pentru a-şi exprima în scris opţiunea cu privire la partidul politic din care doresc să facă parte, fără a risca să-şi piardă funcţia.
“Pentru anul 2014, prin derogare de la prevederile art. 9 alin. (2) lit. h1) şi art. 15 alin. (2) lit. g1) din Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 912 din 7 octombrie 2004, cu modificările şi completările ulterioare, în termen de 45 zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă primarii şi preşedinţii consiliilor judeţene, consilierii locali şi consilierii judeţeni, precum şi candidaţii care au fost declaraţi supleanţi, isi pot exprima în scris opţiunea cu privire la partidul politic din care doresc să facă parte, fără ca aleşii locali respectivi să-şi piardă calitatea dobândită în urma alegerilor”, se arată în Ordonanţa de urgenţă.
În primul alineat, derogarea prevede: “calitatea de consilier local sau de consilier judeţean încetează de drept, înainte de expirarea duratei normale a mandatului” prin “pierderea calităţii de membru al partidului politic sau al organizaţiei minorităţilor naţionale pe a cărei listă a fost ales”.
Conform celui de-al doilea alineat, “calitatea de primar încetează, de drept, înainte de expirarea duratei normale a mandatului, ca urmare a pierderii, prin demisie, a calităţii de membru al partidului politic sau al organizaţiei minorităţii naţionale pe a cărei listă a fost ales”.
Primarii şi preşedinţii de CJ depun declaraţia la: partidul politic sau la organizaţia minorităţii naţionale, după caz, din care optează să facă parte; autoritatea deliberativă a unităţii/subdiviziunii administrativ-teritoriale pentru care a candidat, prin intermediul secretarului unităţii/subdiviziunii administrativ-teritoriale respective.
Consilierii locali, judeţeni şi supleanţii îşi vor anunţa opţiunea politică la: partidul politic sau la organizaţia cetăţenilor aparţinând minorităţii naţionale, după caz, din care optează să facă parte; autoritatea deliberativă pentru care a candidat, prin intermediul secretarului unităţii/subdiviziunii administrativ-teritoriale respective.
Conform OUG, cei care nu vor depune această declaraţie rămân membri ai partidului politic sau organizaţiei minorităţii naţionale, după caz, pe listele partidului care a făcut parte dintr-o alianţă politică sau alianţă electorală, dacă acesta/aceasta continuă să existe din punct de vedere legal; devin independenţi, dacă partidul politic sau organizaţia minorităţii naţionale, după caz, dacă acesta/aceasta nu mai există din punct de vedere legal.
Secretarii unităţilor/subdiviziunilor administrativ-teritoriale, în termen de 45 zile de la expirarea termenului pentru exprimarea opţiunii politice de către aleşii locali au obligaţia să comunice situaţia centralizatoare a aleşilor locali la instituţia prefectului.
O altă prevedere a OUG modifică Legea privind alegerea autorităţilor administraţiei publice locale 67/2004.
“La art. 96, alineatul (9) din Legea pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale nr. 67/2004, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 271 din 29 martie 2004, republicată, se modifică după cum urmează: «(9) Candidaţii înscrişi în liste şi care nu au fost aleşi sunt declaraţi supleanţi în listele respective. În caz de vacanţă a mandatelor de consilieri locali/judeţeni aleşi pe liste de candidaţi, supleanţii vor ocupa locurile devenite vacante, în ordinea în care sunt înscrişi în liste, dacă, până la data validării mandatului pentru ocuparea locului vacant, partidele politice din care fac parte confirmă în scris că supleanţii fac parte din partidul politic respectiv»”, se arată în proiect.
Forma actuală a alineatului prevede: “Candidaţii înscrişi în liste, care nu au fost aleşi, sunt declaraţi supleanţi în listele respective. În caz de vacanţă a mandatelor de consilieri aleşi pe liste de candidaţi, supleanţii vor ocupa locurile devenite vacante, în ordinea în care sunt înscrişi în liste, dacă, pâna la data validarii mandatului pentru ocuparea locului vacant, partidele politice sau, dupa caz, alianţele politice ori alianţele electorale pe listele cărora au candidat supleanţii confirmă în scris, sub semnătura conducerilor judeţene ale partidelor politice, respectiv ale acelor partide politice care au constituit alianţe politice sau alianţe electorale, că supleanţii fac parte din partidul politic respectiv ori din unul dintre partidele politice care au constituit alianţele politice sau alianţele electorale, după caz”.
În forma modificată este eliminată orice referire la alianţele politice sau electorale în procesul de validare a poziţiilor de consilieri.
Magda SEVERIN