La prima sedinta a Consiliului Tripartit pentru Dialog Social, reunit luni la Palatul Victoria, reprezentantii Guvernului Ponta le-au promis sindicatelor si patronatelor ca vor finaliza pana pe 15 iunie nu mai putin de 4 legi de se desprind din Legea dialogului social. Este vorba despre legea privind functionarea sindicatelor si patronatelor, legea privind functionarea Consiliului Economic si Social (CES), legea privind organizarea si functionarea sindicatelor si patronatelor, legea privind solutionarea conflictelor de munca si legea privind incheierea contractelor colective de munca.
Cat despre legea zilierilor si modificarile Codului muncii, acestea vor mai astepta, intrucat ”datele nu sunt fixate in momentul de fata”, a declarat, la finalul intalnirii, Liviu Marian Pop, ministrul delegat pentru dialog social (si interimar la Educatie).
Potrivit acestuia, referitor la Inspectia Muncii, Guvernul are deja solutii pe care premierul Ponta le va anunta “cat se poate de repede”, Executivul dorind “depolitizarea acestei institutii pentru a veni in sprijinul cerintelor partii sindicale”.
Cele trei parti au discutat si despre majorarea salariului minim pe economie, insa nu a fost vehiculat un nivel. “Nu s-a stabilit niciun salariu minim si, pana la urma, este o negociere acest salariu minim pe economie, si nici despre contributii nu s-a discutat in momentul de fata; decat faptul ca partea sindicala a salutat decizia guvernului de a reveni la chestiunea cu pensiile, acea reducere a CAS-ului cu 5,5”, a precizat Pop.
Reamintim ca in promisiunile USL de dinaintea motiunii de cenzura in urma careia a cazut Guvernul Ungureanu figura si prevederea privind cresterea salariului minim la 850 lei/luna.
Prim-ministrul Victor Ponta le-a spus insa reprezentantilor sindicatelor si patronatelor ca s-a tinut de cuvant fata de ei si a infiintat un post de ministru delegat pentru Dialog Social.
Seful Executivului a semnat, luni, decizia privind desemnarea reprezentantilor Guvernului in cadrul Consiliului National Tripartit pentru Dialog Social. Iata care sunt acestia:
1. Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale
2. Ministerul Agriculturii si Dezvoltării Rurale
3. Ministerul Administratiei si Internelor
4. Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri
5. Ministerul Comunicaţiilor si Societăţii Informationale
6. Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului
7. Ministerul Finantelor Publice
8. Ministerul Justitiei
9. Ministerul Mediului si Padurilor
10. Ministerul Sanatatii
11. Ministerul Transporturilor si Infrastructurii
12. Ministerul Afacerilor Europene
13. Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului
14. Ministerul Culturii si Patrimoniului National
15. Secretariatul general al Guvernului
16. Aparatul propriu de lucru al primului-ministru
17. Comisia Nationala de Prognoza
Magda SEVERIN