Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, si presedintele interimar al Senatului, Petru Filip, au au depus, miercuri o sesizare la Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR), sustinand ca baza legala in care a fost convocat referendumul din 29 iulie a fost OUG 41, in forma sa initiala, care elimina cvorumul de 50%+1. Zgonea si Filip considera ca, la nivelul Curtii, ar trebui sa se ia in considerare acest lucru si sa nu invalideze referendumul, la care s-au prezentat numai 46,24% din alegatori, intrucat scrutinul,ladataanuntarii lui, nu prevedea un cvorum de prezenta la urne. Amintim ca, incepand cu ora 14.00, magistratii CCR s-au intrunit pentru a da o decizie asupra validarii sau invalidarii referendumului.
Presedintii Camerelor precizeaza ca trebuie avuta in vedere derogarea de la art. 5, alin. (2), care conditioneaza valabilitatea referendumului de participarea a cel putin jumatate plus unul din numarul persoanelor inscrise in listele electorale, iar demiterea presedintelui sa se realizeze daca este aprobata de majoritatea voturilor valabil exprimate ale cetatenilor care au participat la referendum.
Amintim ca premierul Victor Ponta s-a angajat in scris fata de presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, sa abroge OUG nr. 41. Insa Parlamentul nu a anulat acest act normativ prin care Guvernul Ponta a modificat, cu o seara inaintea votului suspendarii presedintelui Traian Basescu in plenul Parlamentului, ci a modificat-o.
Astfel, s-a prelungit perioada de vot si s-au modificat mai multe prevederi tehnice privind stampila VOTAT, procesele verbale, birourile electorale etc., fara a fi modificat insa pragul de 50%+1. In aceste conditii, cvorumul impus ramane valabil.
De asemenea, presedintii celor doua Camere prezinta, in sesizarea transmisa CCR, succesiunea adoptarii actelor normative care au privit referendumul de demitere a presedintelui Traian Basescu.
“La data declansarii procedurii referendumului pentru demiterea Presedintelui Romaniei erau in vigoare dispozitiile Legii nr. 3/2000, asa cum au fost modificate prin OUG nr. 41/2012 si validarea rezultatelor referendumului trebuie sa fie facuta conform acestui act normativ, in caz contrar fiind incalcate dispozitiile art. 15 alin. (2) din Constitutie”, sustin Zgonea si Filip.
“Din punctul nostru de vedere, respectarea statului de drept si a Codului de bune practici in materie de referendum elaborat de Comisia de la Venetia nu poate fi facuta decat aplicand procedurii referendumului normele in vigoare la data declansarii procedurii referendumului, adica OUG nr. 41/2012”, mai arata presedintii celor doua Camere ale Parlamentului.
Magda SEVERIN