RCA va acoperi cheltuielile şi marja de profit a asigurătorului

Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) a modificat săptamâna trecută Normele privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule (puse în aplicare prin Ordinul nr. 14/2011 al președintelui CSA) astfel încât tarifele de primă la poliţele auto RCA să fie stabilite în aşa fel încât subscrierile estimate pentru urmatoarele 12 luni să acopere riscurile asumate, cheltuielile aferente şi marja de profit a asigurătorului.

“Pentru fiecare categorie de riscuri omogene considerate, asigurătorii au obligaţia de a stabili tarifele de prime astfel încât, cu o probabilitate de cel putin 99,5%, primele estimate pe urmatoarele 12 luni sa acopere toate riscurile asumate, toate cheltuielile aferente si marja de profit a asiguratorului, cu respectarea legislatiei şi a principiilor actuariale general acceptate”, se arată în Ordinul CSA 3/2013, publicat în Monitorul Oficial din 18 ianuarie, dată la care a şi intrat în vigoare.

“Limitele de despăgubire stabilite de către fiecare asigurător RCA, precum şi tarifele de primă stabilite conform prezentei norme se notifică CSA cel târziu cu 30 de zile înainte de începerea perioadei în care acestea pot fi practicate, împreună cu o declaraţie a actuarului responsabil pentru calculul primei de asigurare cu privire la corectitudinea acestuia, însuşită şi semnată de conducătorul societăţii. Calculul actuarial trebuie să conţină prima de risc, incluzând estimarea frecvenţei daunei şi daunei medii, pentru fiecare categorie de risc pentru care este calculat tariful de primă”, se mai arată în document.

Totodată, autoritatea de reglementare obligă asigurătorii să transmită CSA, în format electronic, ipotezele folosite, metodele actuariale (operaţiuni pe baza cărora, folosind teoria probabilăţatilor şi statistica matematică, se efectuează calcule financiare, mai ales la asigurări) şi justificarea aplicării acestora pentru calculul tarifelor de prime RCA, împreună cu baza de date utilizată pentru aceste calcule.

“Tarifele de prima stabilite vor avea şi opinia scrisă a actuarului auditorului financiar al asiguratorului”, mai prevede Ordinul.

Asigurarea de raspundere civilă auto (RCA) este un contract prin care persoanele prejudiciate în urma unui accident auto produs din vina conducătorului auto asigurat primesc despăgubiri pentru daunele materiale şi/sau vătămările corporale suferite.

Până acum, asigurătorii practicau pentru poliţa RCA tarife de primă care, pentru acelaşi autovehicul şi sofer, puteau fi de două sau trei ori mai ridicate decât cea mai ieftină poliţă disponibilă pe piaţă, în funcţie de compania emitentă.

În 2011, subscrierile RCA au însumat aproape 2 miliarde de lei şi au reprezentat un sfert din veniturile industriei asigurărilor generale şi de viaţă.

Societatile autorizate să emită RCA sunt ABC Asigurări, Allianz-Ţiriac Asigurări, Generali România, Asirom, Euroins România, Astra, Omniasig, Carpatica Asig, Groupama Asigurări, UNIQA Asigurări şi City Insurance.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.