Camera Deputaţilor – for decizional – a respins astăzi, cu 218 voturi “pentru”, 11 abţineri şi 95 “împotrivă”, cererea de reexaminare a Codului Silvic formulată de preşedintelui Klaus Iohannis în 23 martie pe motiv că ”unele dintre intervenţiile legislative adoptate în cuprinsul acestei legi sunt de natură să limiteze activitatea operatorilor economici şi să aibă un impact nedorit asupra mediului concurenţial şi, implicit, asupra economiei, creând premisa legislativă a unui tratament juridic discriminator”.
Deputaţii PNL au criticat noul Cod Silvic, în timp ce ai PSD – majoritari – au susţinut legea în forma ei iniţială, adoptată în septembrie 2014.
Încolţit inclusiv de premierul Victor Ponta, care l-a acuzat voalat că ar avea interese – prin apropiaţii săi din PNL – cu firma austriacă Schweighofer Holzindustrie, ce deţine deja monopol în domeniu, Iohannis a dat înapoi, anunţând, ieri, că nu va ataca la Curtea Constituţională Codul Silvic dacă reexaminarea cerută va fi respinsă în Parlament.
Disputele între opoziţie şi putere au fost generate, printre altele, de prevederea potrivit căreia un operator economic/grup de operatori economici nu poate achiziţiona/procesa mai mult de 30% din volumul dintr-un sortiment industrial de masă lemnoasă din fiecare specie, stabilit ca medie a ultimilor 3 ani, în baza actelor de punere în valoare autorizate la exploatare şi exploatate la nivel naţional, indiferent de forma de proprietate.
Totodată, a fost instituită obligativitatea întocmirii amenajamentelor silvice pentru proprietăţile de fond forestier mai mari de 10%.
Ponta vrea să suspende Parlamentul exporturile
Premierul Victor Ponta a anunţat astăzi, în şedinţa Guvernului, că suspendarea pe o perioadă de 3 luni a exporturilor de buşteni şi cherestea nu se va mai concretiza printr-o Ordonanţă de Urgenţă, ci prin proiect de lege ce urmează să fie trecut rapid prin Parlament.
“Pentru a fi cât mai puţin criticabil de către instituţii internaţionale sau companii, adoptăm ca proiect de lege, în procedură de urgenţă, proiectul privind interzicerea temporară a exporturilor de lemn neprelucrat şi un sistem de licenţiere special pentru exporturi pentru viitor, care va face un control şi o transparenţă extraordinară, de care aveam de mult timp nevoie, referitoare la exportul de lemn”, a declarat Ponta.
“Am discutat cu conducerea celor două Camere, şi cu dl preşedinte Tăriceanu şi cu dl preşedinte Zgonea şi se poate, într-o săptămână, în fiecare Cameră, să trecem acest proiect de lege. L-am informat şi pe preşedintele Iohannis. Sunt convins că în cele două Camere vom vedea, încă o dată, cine vrea să apere patrimoniul forestier naţional şi cine face lobby pentru tot felul de firme şi exportatori de buşteni şi de lemn din România. Şi se vede la vot lucrul ăsta, în poziţiile publice şi, în sfârşit, putem să luăm măsuri concrete, prin care să limităm şi să reglementăm şi să transparentizăm modul în care se exploatează lemnul în România”, a adăugat el.
Băsescu: “Nu ne oputeţi prosti pe toţi”
Fostul preşedinte Traian Băsescu este de părere că Victor Ponta şi Klaus Iohannis nu vor “să atingă fondul cauzei, care este încetarea defrişării sălbatice a pădurilor”. Într-o postare pe Facebook, cu titlul “Nu ne oputeţi prosti pe toţi”, Băsescu arată că:
Austriecii au terminat fabrica de la Reci
Mai grav este însă că în perioada de la adoptarea Codului Silvic până la cererea de reexaminare au trecut 6 luni iar de la solicitarea lui Iohannis până la votul final în Parlament încă două luni, timp în care austriecii de la SC Holzindustrie Schweighofer Srl au finalizat construirea fabricii de debitare și prelucrare a lemnului din comuna Reci, jud. Covasna, chiar şi fără autorizaţiile necesare, fabrica funcţionând ilegal.
Magda SEVERIN