Convocat de primarul general Sorin Oprescu într-o şedinţă de îndată, Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a abrogat miercuri, la ora 12,00, Hotărârea nr. 235 votată în 6 septembrie, tot la propunerea edilului-şef, privind organizarea referendumului local referitor la eutanasierea câinilor fără stăpân pe care nu îi adoptă nimeni. Decizia survine după ce, în urmă cu o zi, Camera Deputaţilor a votat „Legea lui Ionuţ (copilul ucis de o haită de maidanezi în urmă cu o săptămână)”, prin care maidanezii vor fi eutanasiaţi după 14 zile dacă nu sunt adoptaţi.
În 6 septembrie au votat în favoarea referendumului 31 de consilieri din totalul de 55, dar în sală au fost prezenţi numai 47 de membri ai CGMB. Au votat „împotrivă” 6 consilieri, iar cei 10 membri ai PDL au părăsit sala. Acum, pentru abrogarea hotărârii s-a votat în unanimitate, iar consilierii PDL au ieşit din nou din sala de şedinţă. Ei anunţaseră, prin vocea şefului lor interimar al Organizaţiei PDL Bucureşti, Adriean videanu, că vor demisiona, luni, din CGMB. Între timp, s-au răzgândit: cu greu se poate renunţa la borcanul cu miere.
Potrivit Hotărârii, bucureştenii ar fi trebuit ca în 6 octombrie să răspundă cu DA sau NU la întrebarea “Sunteţi de acord cu eutanasierea câinilor fără deţinător capturaţi pe domeniul public al municipiului Bucureşti şi neadoptaţi în termenul prevăzut de lege?”. O cheltuială inutilă de 6 milioane de lei, dar şi un transfer al responsabilităţii lui Oprescu către alegătorii care l-au votat să le rezolve problemele.
Graba cu care Oprescu a cerut referendumul a mai avut un rol: de a arăta că este chiar interesat de strângerea câinilor fără stăpân din Bucureşti, dar legea nu îl lasă. Total fals: în nicio lege de până acum nu era prevăzut termenul de “reteritorializare” a câinilor, după sterilizare. Asta pe lângă faptul că bucureştenii pot vedea pe stradă şi în parcuri câini cu “cercelul” de sterilizaţi care se împerechează bine-mersi.
Doctorul, şifonat rău
Primarul general iese şifonat rău din acest scandal în care este acuzat de toată lumea că a făcut o afacere din banii publici alocaţi pentru sterilizarea maidanezilor şi strângerea lor de pe străzi.
Anul acesta, din buget au fost alocaţi 4,3 milioane de euro, dar sume similare au fost „îngropate” an de an, din 2008 de când Oprescu a fost ales la conducerea Bucureştiului. Şi vina lui este cu atât mai mare cu cât este medic şi ar fi trebuit să se gândească la sănătatea populaţiei. Iată că acum, pe lângă zecile de mii de bucureşteni muşcaţi de câini, va avea pe conştiiţă şi un copil sfâşiat şi devorat de o haită din care 4 animale erau sterilizate.
Până acum, Traian Băsescu era acuzat că, în timpul mandatului său de primar general, a ordonat eutanasierea a 140.000 de câini. A venit după el Adriean Videanu şef la Primăria Capitalei, care spunea că în Bucureşti mai sunt circa 40.000 de animale fără stăpân. Pentru 1.000 dintre ele a început construirea unui adăpost la Mihăileşti, şi ăla cu cântec.
Din 2008, primar general este doctorul Sorin Oprescu, care a descoperit, după 5 ani de mandat, că avem 64.000 de maidanezi. Anul trecut, după ce nu a fost în stare să finalizeze construirea adăpostului de la Mihăileşti, a încheiat un protocol cu un ONG condus de prietenii fiului său, Mircea – lucru recunoscut chiar de edil – care au construit un adăpost de lux – Dog Town – la Uzunu, în jud. Giurgiu.
Moartea înfiorătoare a lui Ionuţ Anghel a stricat toată afacerea.
Încă un hop
După aprobarea Legii maidanezilor urmează însă alt hop: fostul senator Marius Marinescu ameninţă că o va ataca la Curtea Constituţională. Dacă se va întâmpla aşa, abia după decizia magistraţilor constituţionali actul normativ va putea merge la promulgare – evident, dacă aceştia nu vor cere modificarea lui.
De altfel, Sorin Oprescu a şi declarat, după votul de revocare a referendemului, că “iubitorii de animale nu trebuie să se impacienteze, pentru că deocamdată doar adunăm câinii”. Între timp se vor calma apele, iar primarul va justifica rămânerea câinilor pe străzi şi în parcuri prin lipsa locurilor de cazare în adăposturi.
700 de boxe pentru 64.000 de câini
De altfel, şi Răzvan Băncescu, cel care coordonează prinderea şi sterilizarea animalelor fără stăpân, a anunţat, tot miercuri, că în ultima săptămână “nu s-a făcut nici măcar o eutanasiere”, în schimb au fost adoptaţi 25 de câini.
El a adăugat că “nu s-a accentuat atât de mult partea de prindere, astfel încât să de contrabalanseze partea de adopţie”. În adăposturile municipalităţii erau, miercuri dimineaţă, 519 de câni, fiind libere aproximativ 200 de locuri, a mai spus Băncescu.
Aşadar, 700 de boxe pentru 64.000 de câini fără stăpân care nici nu sunt doriţi cu adevărat de bucureşteni pentru a fi adoptaţi. Până acum, aşa-zişii iubitori de animale îi adoptau pentru a-i “elibera” pe stradă.
Eutanasierea, de la Cotroceni
Din partea Cotrocenilor, lucrurile sunt însă clare: preşedintele Traian Băsescu va promulga imediat legea, el declarând deja necesitatea emiterii, de către Guvern, a unei Ordonanţe de Urgenţă pentru începerea urgentă a prinderii şi eutanasierii maidanezilor, deoarece „s-a dovedit că sterilizarea nu rezolvă agresivitatea câinilor, care în continuare muşcă”.
Premierul Victor Ponta nu a vrut ordonanţa, dar Crin Antonescu a declarat că “propunerea lui Băsescu este logică”.
Până la publicarea legii în Monitorul Oficial şi începerea operaţiunii de prindere şi eutanasiere a câinilor va mai curge apă pe Dâmboviţa. Singura ei şansă este să nu fie atacată la Curtea Constituţională.
Magda SEVERIN
Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU